Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A proc by mely poklesnout komodity? Ja bych spis cekal, ze az nastane panika, lidi teprve zacnou skupovat zlato/stribro, budou se snazit koupit nemovitosti, aby neprisli uplne o sve papirkove uspory... Ne?

0 0
možnosti
Foto

;-)jo, už desetiletí tomu tak je, ...autorka tak trochu miluje poplašné zprávy.;-)

0 0
možnosti
FL

Co bude se zlatem na černý pátek?

1 0
možnosti
Foto

vyletí po pádu tento týden zpět jako holubička;-)

0 0
možnosti
Foto

Máme rozdílné vidění ekonomického světa a je to tak správné. Tedy spíš bych měl  říct, že ze stejných skutečností vyvozujeme jiné závěry.

Moc se mi líbí ten "spiklenecký" závěr, kdy tvrdíte, že pro další existenci uvedené nerovnováhy musí být zajištěno, aby se o této nerovnováze moc nemluvilo a lidi se jí nebáli. No jo, ale proč o ní mluvíte? To jako že jste vyvolená a ostatní to neví?

Kde to žijete? Ekonomická nestabilita je denním námětem i při kopání výkopů, natož v odborných kruzích. Samozřejmě se odůvodňuje jinak, při kopání tím, co si přečetli v novinách, tedy např. i tím, že se emitují "nekryté" peníze. 

Ach, jo, zase to zastaralé vidění ekonomických pohybů, kde trh ovládal a reguloval vše. Jenže trh (v dosavadním pojetí) se přestává vyskytovat a růst ceny akcií není důsledek "nalití" peněz do ekonomiky. Pokud se projevuje, tak v jejím virtuálním segmentu, který je svéhlavý a nechce poučky respektovat.

Ale jinak: vše nejlepší v příštím roce všem a nepodléhejte dogmatům.

3 1
možnosti
MV

Podle mého názoru je zásadní věc ta, že tištěné peníze představují jen menší část oběživa. Většina oběživa je "emitována" multiplikačně přes dluhy - tzn. pokud zvýšíte množství natištěných peněz MŮŽE se to projevit ve zvýšení celkové peněžní zásoby ALE NEMUSÍ - záleží totiž na tom, jak se změní objem oběživa "emitovaného" přes dluhy. Navíc € nebo $ jsou světové měny - pokud Vám oběživo "utíká" do zahraničí, tak si můžete dovolit luxus tisnout ho víc a ještě na tom vyděláte - exportujete papírky, dovážíte výrobky nebo třeba ropu ;-)

Jinak rovněž se připojuji k Novoročnímu přání všeho nejlepšího.

0 0
možnosti
Foto

Doufejme, že to praskne co nejdříve. Občané si musí uvědomit, že současný režim je jedna veliká, potěmkinova vesnice.

1 0
možnosti
VH

Vy jste si nevšiml "drobnosti":  Není to o současné vládě ČR. Je to o globálním ekonomické vývoji. (globální = celosvětový)

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den paní Šichtařová, chtěl bych Vým do Nového roku popřát hodně zdraví a optimismu!:-)[>-]

0 0
možnosti
BD

Problém v dnešním finančním světě je jednoduchý. Všichni se bojí přiznat pravdu.Čas ještě nedozrál a je to proto pochopitelné.V případě,že problém nevyřeší obrovská přírodní katastrofa a nebo válka, tak je dalším prvkem ve hře technologická revoluce v získávání energie. To je velmi pravděpodobný směr v dalším období. S tím přijde i obrovské znehodnocení až zhroucení akciového trhu, který je dnes stejně jen spekulativně-politickým nástrojem při zakrývání problémů.Obrovské, nevyužitelné finanční zdroje bank a investorů na jedné straně a zadluženost privátního, vládního i výrobního sektoru nemůže trvat věčně. Stejně ty finanční zdroje přesahující tvorbu HDP celého světového hospodářství nelze nijak využít. A ekonomické teorie,které platily kdysi, dnes již bohužel v makroekonomice nelze použít. Zde již žádný trh neexistuje značnou dobu.A obnovovat tento trh opravdu nemá žádnou cenu. Tvrzení například pana Janečka,že on svojí činností vytváří trh je pitomost. On jen dočasně využil neschopnost určitých technických algoritmů na akciovém trhu. Ale jen dočasně.A jeho peníze prakticky nemají žádnou hodnotu,protože nikdy a v ničem nedokáže investovat jinde tak úspěšně, jako při svých spekulacích. Třeba je rozdá chudým - to by ještě šlo.V

1 0
možnosti
MV

Je potřeba si uvědomit, že € a $ jsou světové měny a platí pro ně jiná pravidla než třeba pro Kč.

Je nesmysl tvrdit, že FED tiskne $, které jsou kryté a ECB tiskne €, která krytá nejsou. Kdyby ECB vytiskla bilion €, věnovala je občanům EU a ti za ně nakoupil čínské výrobky, tak Číně přibude bilion € v devizových rezervách, evropané budou bohatší o čínské výrobky a jinak se nezmění nic. Čili pro vývoj inflace je rozhodující to, kolik z vytištěných peněz skončí v reálné ekonomice - pokud tyto peníze skončí v devizových rezervách nebo je komerční banky uloží zpět do centrální banky, pak na reálnou ekonomiku žádný vliv mít nebudou.

Další věc je, že vytištěné peníze tvoří jen menší část oběživa - většina oběživa je "vytvořena" přes dluhy. Proto když komerční banky uzavírají penězovody do ekonomiky (nepujčují občanům a firmám, ale místo toho ukládají peníze u ECB), pak se množství oběživa snižuje - a nově vytištěné peníze tedy jen "nahrazují" tento výpadek.

0 1
možnosti
VH

"To znamená, nakupují za ně (nehodnotné peníze) akcie, dluhopisy, drahé kovy či komodity. Vyšší poptávka po všech těchto investičních instrumentech zvyšuje jejich cenu, a to navzdory stagnaci či dokonce poklesu reálné ekonomiky."  ???    Opravdu??  Není to zcela obráceně?  Tedy tak, že reálná hodnota akcií (tedy podniků), drahých kovů, komodit či nemovitostí zůstává stejná? Jen inflačních peněz je na nákup třeba více. Jinými slovy: není to tak, že na akciových, dluhopisových a komoditních trzích dávno inflaci akceptovali?

   Není to tak, že koruna stoupá vůči euru proto, že ČNB si počíná při emisi peněz mnohem korektněji, než "rozjetá" ECB?  Neklesá dolar proto, že FED a vláda USA si počíná ještě bláznivěji, než odpovídající orgány EU?

   Prostě: finanční, akciové i komoditní trhy v průměrném vývoji (po vyhlazení excesů) vyjadřují přesně pokles hodnoty peněz.  Reagují na FEDem a ECB vyvolanou inflaci.  Stejně, jako pomalu, ale jistě rostoucí ceny jak výrobců tak spotřebitelské.

1 1
možnosti
PK

P92a83v60e34l 37K55u90r12a93l

28. 12. 2012 10:58

Tak pokud si to čtu přijde mi to v podstatě to samé, jenom záleží na tom na které ze 3 stran barikád. Stojíte... jsou 3... 1-Centrální banky a státy 2-Finanční instituce 3-výrobci čehokoli...

v prvním ostavice je pohled finančních insittucí, v druhém výrobců... jen ještě to chce pohled centrálních bankéřů a předlužených státůch vyjádření proč je to z jejich pohledu úplně v pořádku... ikdyž druhým dvoum stranám se to ne zrovna líbí.

0 0
možnosti
MK

Zajímavé. Reálná ekonomika tvoří dneska jednu desetinu z celkového disponibilního kapitálu, devět desetin je kapitál spekulativní, tedy ten se kterým se hraje ruleta a lítá po světě tak, aby žádná jeho část nezůstala ušetřena drtivého tlaku na zaměstnance. Nepoměr vznikl tím, že bohatci, podporováni zrůdami typu Reagan a Bush, odsávají ze společenského výsledku lidského snažení (výroby) stále větší a větší podíl, aniž by měli pro tyto prostředky reálné a smysluplné uplatnění. Tím je dlouhodobě potlačována poptávka a tím i v důsledku výroba, roste nezaměstnanost a odbytové potíže, v přímé úměře k tomu, jak roste délka jacht, kotvících v Monte Carlu. Řešení je zjevné a triviální.

2 3
možnosti
VH

No jo. A co se vlastně za těch devět desetin "letajícího kapitálu" nakupuje? To by mně moc zajímalo. Nebo jak vlastně vypadá ta spekulace?

1 2
možnosti
Foto

Vážená Markéto, chtěl bych mít mozek jako Vy, jinak jsem Vám vizuálně dost podobný, jen o mnoho starší. Ať Vám to nadále myslí a zdraví se Vás drží sveřepě jako klíště! Bloger norimberský hahEU

2 1
možnosti