Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

jestli se bojíte o své úspory kupte si pole, diamanty nebo vzácné průmyslové kovy

0 0
možnosti
SL

Zajímavý pohled na světovou provázanost. Jsem rád za takovéto články. Na rozdíl od bezbřehého tlachání o politice jsou aspoň k něčemu konkrétnímu užitečné. Navíc se to dobře čte, takže díky vám, Markéto.

0 0
možnosti
RK

Aneb jak pravil herec Menšík, což se objevilo i v záhlaví jedné velmi hezké knížky o školní docházce - vhodně volená facka zmůže víc než plané plkání na schůzi SRPŠ o čtvrt roku později. Tolik k úvodu článku, řekl bych, že moc hledíme na aspekty okolo a uniká nám, co vlastně je ten hlavní problém. Tolik k úvodu článku a manželovi ve slipech.

0 0
možnosti
Foto

Promiňte paní Šichtařová, nejsem ekonom, ale ono hodnocení "nové nekryté peníze" mě poněkud zarazilo. Ony jsou nějaké peníze dnes něčím hmatatelným kryté? Čím jsou kryté? Zlatem jako kdysi asi sotva.

0 0
možnosti
MV

Peníze jsou prostředek směny zboží/služeb - tzn. jsou "kryté" bohatstvím a produkcí daného státu. Zlatý standard je již přežitek, podobně jako je dnes přežitek třeba směnný obchod.

Pro ekonomiku je jedno, kolik tun zlata leží v bankovním trezoru. Co je naopak velmi důležité - množství peněz by mělo odpovídat potenciálu ekonomiky (jiné množství peněz "potřebuje" New York, jiné množství peněz "potřebuje" malá vesnice.

V případě "tisku" dolarů a Eur je ještě potřeba mít na paměti to, že jde o světové měny - tzn. řada dolarů a eur končí mimo hranice USA a eurozóny.

0 0
možnosti
VO

Takže když je deflace, je to strašné, a když je inflace, je to taky špatné, nebo ještě horší. Tomu snad už dnes nemůže věřit skoro nikdo. Je to jen taková hra bankovní elity, jak vysvětlit lidem, proč jim je hůř a hůř, zatímco se oni stále více obohacují.

1 0
možnosti
Foto

P72e19t67r 52M30a97z34á59k

6. 6. 2015 0:40

ZLATO - a nemá cenovou bublinu?

- aktuální cena: 1200 USD / unce

- 10 leté maximum: 1900 /unce (tj. dnes jsme na 63% maxima)

ALE

- 10 leté minimum cca 400 USD / unce (tj. jsme na 300% minima)

- předkrizová hodnota cca 800 USD / unce (tj. jsme na 150% předkrizové ceny)

...jako fakt nejsem expert na zlato (nicméně co vím, tak Ing. Šichtařová také ne), ale z toho pohledu na cenové vývoje bych tipnul, že tu pořád jsme docela nad cenou...

(nemluvě o tom, že zlato je beztak těžce spekulační komodita)

3 0
možnosti
JH

J65a47n 19H81a35v26r55d71a

5. 6. 2015 23:08

Jak normálně M. Šichtařovou "baštím", tak tentokrát si myslím, že se svým textem neuspěla u kolegů odborníků, tak ho po lehké úpravě šoupla na blog.

Jinak samozřejmě má MŠ odbornou pravdu. Problém však je ten, že ti, na jejichž rozhodnutí závisí naše bytí a nebytí nejenže nečtou texty ani MŠ ani jiných nezmanipulovaných odborníků, ale jsou to povětšinou nevzdělaní levicoví šíbři, kteří slyší jenom na cinkot zlaťáků sypajících se od těch, kteří je jako loutkoherci vodí na špagátcích. (Claudjuncers, CohnBandit, Barosso. MarťanSchulz)

5 0
možnosti
TH

Nebojte. Pilně se pracuje na vyvolání války v Evropě, ta smaže všechny dosavadní dluhy a místo toho se vytvoří dluhy nové. A investice do poválečných oprav se budou točit ve velkym.

Ale my tu už možná nebudeme, abychom to posoudili...

5 0
možnosti

Ale budeme. Války budou jen lokální (UA), mimo "civilizaci". Jde o to, aby byl svět jako takový v nejistotě.

2 0
možnosti
JS

V USA praskly podobnym zpusobem uz dve bubliny. Nejprve dot.com bublina a pak realitni bublina v r.2008. Nyni se nafukuje bublina dalsi v podobe DOW. Vse zpusobeno financnim inzenyrstvim Federalu, ktery tiskne nekryte penize v podobe "financniho uvolnovani". Zaplati to vse jako obvykle lide, kteri pracuji za mzdu a drobni stradalove. Tento mechanismus se opakuje s pravidelnosti idiocie (znamy vyrok A. Einsteina) a stado poslusne voli dal sve politiky v USA i v Evrope.

3 0
možnosti
Foto

P71e33t51r 80M77a53z40á25k

6. 6. 2015 0:41

"dot" znamená "tečka", takže psát dot.com nedává smysl - ".com" nebo "dot com".

To jen tak na okraj.

1 0
možnosti
Foto

Mě by zajímal názor paní Šichtařové, zda je deflace jen jakýsi umělohmotný strašák centrálních bank, kdy se uměle důsledky předsouvají před příčiny, anebo je deflace naprosto přirozenou reakcí trhu k vyčištění špatných investic.

3 0
možnosti
Foto

Deflace byla na planetě po tísíce let protože peněz (drahých kovů používaných jako platidlo) přibývalo pomaleji a produktivita práce (dokonalejší nástroje a technologie) rostla rychleji. Ceny určuje poměr mezi množstvím peněz a množstvím produktů. Inflace je pouze nástroj jak zlikvidovat úspory obyvatel.

6 0
možnosti