Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neonacisté jsou prý krajní pravice! Proč ?

Tu otázku si kladu pokaždé, když se v médiích objeví nějaká zpráva o neonacistickém hnutí v ČR. Vždy je taková zpráva provázena „jasně“ definovatelným pojmem „krajní (případně extrémní) pravice“. Marně vždy přemýšlím nad tím, proč novináři používají zaběhnuté pojmy – v tomto případě „krajní pravice“ pro neonacistické hnutí, které je ze své podstaty naprosto levicové ?

Poslední ukázkou takového tvrzení byly zprávy v tisku a televizi během tohoto týdne v souvislosti se zákazem neonacistického pochodu pražským židovským městem. Přiznávám, že nejsem politolog, ani mne toto téma nikdy příliš nezajímalo, rád bych se ale zamyslel nad používáním určitých pojmů, které na domácí (a potažmo i evropské) mediální scéně zdomácněly. Přesto, že dnes někteří politologové tvrdí, že definovat politický směr na „pravici“ a „levici“ je překonané, přeci jen lze vždy nalézt určité znaky, které nám mohou být nápovědou o politické orientaci jednotlivce, hnutí či strany. Rozdíly mezi pravicí a levicí nejsou vždy jednoznačně definovatelné, jsou však témata, která nám umožní dělení na pravici a levici zjednodušit.

Pokud se zamyslíme nad vztahem k roli státu ve společnosti, tak zjistíme, že levice vždy trvá nad silnou rolí státu ve společnosti, zatímco pravice roli státu potlačuje a omezuje. Komunisté i neonacisté prosazují silné postavení státu – tzn. je to levice. Dalším tématem je důraz na přerozdělování prostředků. Zde se opět shodují nacisté i komunisté. Můžeme pokračovat nad prosazováním práva většiny nad individuálními právy jednotlivce – zde se opět shodují nacisté i komunisté. Takto bychom mohli pokračovat i v dalších tématech.

Pojem „krajní pravice“ pro nacistické hnutí má totiž své kořeny těsně po druhé světové válce, kdy sovětští komunisté chtěli zapomenout na to, jak dobře si zpočátku rozumělo nacistické Německo a komunistické Rusko. Snahou všech evropských komunistů se stalo ideologické oddělení komunismu od nacismu – dvou ideologií, které jsou si tak podobné jak vejce vejci. Jediným rozdílem mezi nimi je měřítko nenávisti vůči ostatním. Zatímco u nacismu je toto měřítko rasová nenávist, u komunistů je to nenávist třídní.

Co je tedy závěr ? Tvrdit o neonacistickém hnutí nejen v ČR, ale kdekoli na světě, že se jedná o pravici (extrémní, krajní, radikální…) je naprostý významový nesmysl. Média by měla místo používání zažitých archaických pojmů spíše přemýšlet nad obsahem toho, co publikují. V současném stavu se totiž nejedná o nic jiného, než o obyčejnou – byť možná nechtěnou – názorovou manipulaci .

Autor: Pavel Sibřina | pátek 5.10.2007 9:13 | karma článku: 31,49 | přečteno: 3475x
  • Další články autora

Pavel Sibřina

Liberální muslimové lynčovali radikální duchovní

Tisíce liberálně a tolerantně orientovaných sunnitských muslimů se v posledních dnech shromáždily před mešitami a náboženskými školami (madrasy), aby protestovaly proti násilí a zabíjení ve jménu islámu. Policie musela bránit veřejnému lynčování radikálních duchovních před islámskými centry a mešitami v Londýně, Manchesteru, Paříži, Nice, Lyonu, Stockholmu, Malmö, Madridu, Barceloně, Oslu, Kodani a v mnohých městech na středním východě a jihovýchodní Asii. Davy liberálních muslimů protestovaly proti zneužívání islámské víry k násilí a zabíjení po celém světě. Bezprostředním spouštěcím impulsem byl útok islámských radikálů a povraždění desítek civilistů v indickém Bombaji, kamenování znásilněné muslimky v anarchistickém Somálsku a povraždění 17 školáků na pomezí pákistánsko-afghánských hranic příslušníky Talibánu.

8.12.2008 v 11:45 | Karma: 34,37 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Společnost

Pavel Sibřina

Do ležící ODS si s chutí ještě kopnu

Jsem pravicový volič. Spíše konzervativní, ojediněle liberální. Pravici jsem od svých 18-ti let vždy volil. Myslím si, že stát má do našich životů zasahovat minimálně, jeho primárním úkolem je zajištění bezpečnosti vnitřní a vnější (policie, armáda), budování infrastruktury, nastavování co nejširších mantinelů formou legislativy. Byť to nebylo vždy jednoduché, nakonec jsem vždy před volební urnou volil nejmenší zlo, které v mých očích představovala ODS. Stejně tak mě před lety ve volbách do PSP ČR oslovil program ODS, který mimo jiné sliboval zdravotnickou a sociální reformu, rovnou daň, efektivní stát, účinnou policii, očištění politiky a státu od prorůstání mafie a reformu justičního systému.

18.11.2008 v 10:55 | Karma: 48,05 | Přečteno: 22618x | Diskuse| Politika

Pavel Sibřina

Komunisti lžou – před rokem 1989 bylo všechno dražší!

Častým argumentem voličů KSČM a levice při kritice současných dnů, je kritika všeobecné „nemorální drahoty“. Vzhledem ke svým sklonům k občasným amatérským sociologickým studiím, jež v případě příznivců KSČM hraničí spíše s masochismem, slýchávám tento „argument“ při diskusích docela často. Pojďme se však za pomoci statistiky a naprosto exaktních čísel zamyslet nad skutečným stavem cen nejčastěji kupovaného a používaného zboží. Abych předešel pochybovačným dotazům, upozorňuji hned na počátku článku, že veškerá data týkající se cen pochází z veřejně dostupných statistických zdrojů a ze studií Českého statistického úřadu. Dle ekonomických dat byla první polovina roku 2008 patrně nejlepším ekonomickým obdobím, které lidé v této zemi historicky zažili. Budeme tedy srovnávat nejlepší rok svobodné a demokratické společnosti s patrně nejlepším ekonomickým rokem komunistického režimu – rokem 1965.

1.10.2008 v 8:32 | Karma: 47,91 | Přečteno: 28636x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sibřina

Udělal z nás E. Beneš národ zbabělců?

Rok 2008 je plný výročí osudových osmiček naší národní historie. 30. září si tak připomínáme jedno z nejsmutnějších výročí svobodné Československé republiky – podepsání Mnichovské dohody, kterou evropské mocnosti rozporcovaly a násilně rozbily Československou republiku. Zároveň si připomínáme výročí zbabělosti a historického selhání tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše – muže, který poslal odhodlanou a po svobodě toužící armádu Československé republiky z opevnění a zákopů domů bez jediného výstřelu. Konec letošního září by tak neměl být jen připomenutím zrady našich francouzských a britských přátel, ale také připomínkou zrady největší – zrady, které se dopustil prezident Edvard Beneš na vlastním národu.

30.9.2008 v 8:21 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3857x | Diskuse| Politika

Pavel Sibřina

Dragane odpusť, stydím se za Českou republiku

Ahoj Dragane, dlouho jsem se neozval. Důvodem byl stud, zklamání a vztek. Vztek nad tím, že vláda ČR v rozporu s mezinárodním právem, proti vůli většiny Čechů, posvětila ukradení části Tvojí země. Stydím se za Českou republiku, kterou reprezentuje vláda s absencí vlastního názoru a úsudku (což je v české historii tak trapně obvyklé).

11.9.2008 v 8:38 | Karma: 46,71 | Přečteno: 22626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7680x
„Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic.“


Edmund Burke