Dost bylo Paroubka?

Mezi mnohými převládá názor, že jednou brzdou a přítěží sociální demokracie v očích mladých lidí je Jiří Paroubek.

démon Paroubek...

Jistě, média mu nasadila hlavu hulváta a kryptokomunisty. Tolik důvodů, proč ho nepotřebujeme. Musíme si ale položit otázku, proč ho právě nyní potřebujeme. Modernizace strany, zavedení systému vnitrostranického vzdělávání, reforma Masarykovy dělnické akademie v moderní think-tank atd. atd.

Že jsou to záležitosti uvnitř sociální demokracie a ne působení navenek směřující k převzetí vládní odpovědnosti a úspěchu v nadcházející trojici voleb? Jedno ale vede přes druhé. Jen sociální demokracie moderní v prostředcích komunikace, odborně zdatná a široce otevřená občanské společnosti má šanci. A nyní nemluvím o šanci ve volbách, ale o šanci na přežití!

Ještě jeden, a snad nejdůležitější, je úkol vůdce – najít si nástupce. To nedokázal ani Miloš Zeman, kterého se jeho přátelé nyní snaží exhumovat. Jeho jediný korunní princ se ukázal jako tragicky špatná volba. Budiž přičteno ke cti současného předsedy, že si své možné nástupce systematicky pěstuje a dává jim prostor, aby se osvědčili – z nejvyšších pater politiky Sobotka, Zaorálek, Hamáček, Hašek, Tejc, z regionů  pak Onderka, Vícha, Zimola.

Proč tedy nyní potřebujeme Jiřího Paroubka? Hlavně proto, že po ekonomicky, sociálně a morálně devastační vládě Mirka Topolánka bude potřeba Českou republiku uklidnit, vrátit lidem po kauze Čunek důvěru v právo a spravedlnost, vrátit zemi důvěryhodnost v očích sousedů a ekonomicky ji opět nastartovat.

Autor: Antonín Setnička | úterý 5.8.2008 21:19 | karma článku: 17,43 | přečteno: 2391x