4S /Setničkův slovník sprostých slov/ Slovo nejhorší - SOLIDARITA

Postoj pravicového voliče: Solidarita je ta největší kravina, každý se má starat jen sám o sebe. Že se má někdo hůř než já neznamená, že mu dám něco ze svého! Já jsem se taky vypracoval a oni mě teď okrádají! Beztak jsou to nemakačenkové, socky, lůza. Až budu chtít někomu pomoci, udělám to sám! Můj názor na solidaritu mezistátní krásně vystihl zde můj americký kolega.

Postoj rozumu:
Solidarita je naprosto záladním pojítkem naší společnosti, je tím co nás odděluje od zvířat. Věřím, že máme již za sebou stadium, kdy jsme nedochudčata shazovali do propastí. Solidarita neznamená živit ty, kteří pracovat mohou ale nechtějí, ale účinně se postarat o ty, kteří z nejrůznějších příčin nemohou přispět k blahobytu společnosti, nebo k němu mohou přispět jen omezeným způsobem. Kdyby se opravdu všichni ti, kteří dnes kritizují výši daní a množství z nich dnes "sponzorovaných" socek,  v minulosti  více finančně podíleli na chodu organizací typu hospiců, nemocnic a starali se o své věkovité příbuzné, tak jak se holedbají, že by to dělali, nemusely by být daně tak vysoké. Protože se ale tak ale nedělo v dostatečné míře, musí se o velkou část mezilidské solidarity starat stát. To je zkrátka historická zkušenost.
Řeč byla dosud jen o solidaritě mezilidské. V dnešním globalizovaném světě však stále větší roli hraje solidarita mezistátní. Pomoc rozvojovým zemím je nejen morálně hodna podpory, ale je i dobrou investicí. Je investicí, která v budoucnu přinese obchodní příležitosti, mír preferující sousedy, ale i ušetřené náklady např. na policisty řešící nelegální migraci do vyspělých zemí.

Vážené čtenářce či čtenáři:
"Doufám, že jsem se mnoha z Vás nedotkl. Pokud jsem někoho opravdu na.ral, nebojte, do mého blogového slovníku přibudou ještě další dle pravicového mozku sprostá slova. Těším se na Vaše komentáře"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Antonín Setnička | sobota 1.11.2008 18:40 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1957x