Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vikina

20. 4. 2009 14:35
Jene, dobře jsem

si počet, i když mě sem navedla až abarila. Omlouvám se, že název článku mě nenalákal. K obsahu se vyjadřovat coby laik nebudu, zdejší diskuze mě spíš otrávila. Takže  jen pochvala za článek jako takový, jednak za poetiku, jednak za obsah - zase jsem o něco chytřejší.

0 0
možnosti

oldiess

20. 4. 2009 18:01
Re: Jene, dobře jsem

Tak dík Viki za pochvalu - jen nevím jak si vzít toho laika? Chceš tím dát elegantně najevo, že vůbec nekopíruješ;-D

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

18. 4. 2009 22:43
Ještě chybí dodat

jedna věc, jsou tu další skupiny lidí přiživujících se na umělcích.

Hudbu skladuju v digitální podobě na hard discích a výběr v PMP. K Vánocům jsem si chtěl nadělit diskografii jedné americké kapely. Našel jsem si je v nějakém online obchodě, tři alba v přepočtu za šest stovek, to mi přišlo jako dobrá cena.

Problém je, že jediná možnost, jak získat onen digitální záznam, byla objednat si fyzická média včetně papírových obalů a plastových krabiček, kterým jsem zaplatil letecký výlet přes oceán, což vyšlo na čtyři sta korun.

Protože jsem o alba opravdu stál, přistoupil jsem na tuto hru, alba objednal, dorazila, já je ripnul, uložil do své sbírky hudby na příslušný disk a ty tři krabičky mi leží někde v poličce a práší se na ně.

Aby se ke mě dostalo 2.1 GB jedniček a nul, musel jsem zaplatit hudebníkům a online obchodu (to je v pořádku), ale též grafikovi, výrobci obalů na CD, papírnám... a nemalou částku přepravním společnostem. A tohle už mi teda v pořádku nepřijde.

0 0
možnosti

oldiess

19. 4. 2009 0:18
Re: Ještě chybí dodat

Takže šest plus čtyři, celkem tácek? No asi jim tam ležela zásoba, a zřejmě jim bylo líto vyhodit to a převést  do digi a prodávat to tak, či možná bylo jednoduší a levnější nechat v práci expedientku než shánět někoho, kdo by to uložil.

0 0
možnosti
PK

kraken

18. 4. 2009 20:47
ten clanek me zklamal,

protoze se v nem nezminujete o jedne naproto zasadni veci - TPB nesdilela zadny autorsky chraneny obsah! Bylo to pouze shromazdiste "ukazatelu" na sdilene soubory ulozene lokalne u ruchnych uzivatelu. Takze autori se zadneho trestneho cinu nedopustili (stejne jako ze sve cinnosti nemeli zadny zisk - mozna krome reklamy na webovkach).

Naopak se decentralizovane site (torrentu) pouziva k sireni treba k distribuci linuxovych distrubuci, hudby / filmu / knih zacinajicich (ale i zavedenych) autoru - s jejich vlastnim souhlasem. Takze situace spis odpovida analogii, kdy zavreme vyrobce kuchynskych nozu, protoze se temito nozi obcas spacha vrazda.

0 0
možnosti

oldiess

18. 4. 2009 22:34
Re: ten clanek me zklamal,

Ale tak to bylo v každých zprávách po celý den, že obsah konkrétní tam žádný nebyl, tak to už jsem nezmínil - jednak by se to muselo trošku okomentovat a tím článek rozšířit, a pak mi hlavně šlo o ten proces kopírování jako takový, nejen o to navádění jako uPirate bay.

0 0
možnosti
J

jsmith

18. 4. 2009 16:04
cetl jsem jen prvni odstavec...

Mam dva harleye a za kazdeho jsem dal pres dvacet tisic dolaru. Jelikoz mohu jezdit JEN na jednom ANEBO na druhem - mensi cas se venovat kazde motorce, znamena to (dle Vasi logiky), ze jsem si mel jednoho HD ukrast? [>-]

0 0
možnosti

oldiess

18. 4. 2009 19:08
Re: cetl jsem jen prvni odstavec...

Mám dobrou zprávu - nemusíte ho krást. Mám několik fotek harleyů a jednu vám rád dám, nebo prodám za pětikačku, kdyby vám to bylo blbý.

0 0
možnosti
KM

mokrykcb

18. 4. 2009 13:52
naopak

tresty jsou ještě dostí mírné!

0 0
možnosti
AB

abarila

18. 4. 2009 13:17
o)

Teď promluví inspektorka - kopírování je problém. Vemte si, že takový film stojí šílené peníze, musí se zaplatit a ještě než se dostane do distribuce, stáhnou ho studenti a rozmnoží po netu. Bohužel to kultuře také nepomůže.:-(

0 0
možnosti

oldiess

18. 4. 2009 13:48
Re: o)

Omlouvá vás profesionální deformace;-D i to, že jste nečetla pozorně. Vysvětlil jsem to i dole v jednom příspěvku. Pokud studenti rozmnoží ve světě miliardy takových kopií - stihne se na to někdo vůbec dívat? Na všechno? A myslíte, že studenti, co se třeba na dvacet filmů podívat stihnou, že kdyby neměli možnost stáhnutí, že by tedy šli 20 x do kina za stopade?

0 0
možnosti
WD

wildge

18. 4. 2009 11:14
Odvolani

Uvidime, jak dopadne odvolani.

0 0
možnosti

oldiess

18. 4. 2009 11:46
Re: Odvolani

Třeba to bude dobrý k tomu, že se proberou. Nakonec jak můžou vyčíslit vůbec škodu? Že si prodejce nasadí třeba 500 na CD? Pokud si za 500 koupí CD tisíc lidí a zadarmo stáhne milion, tak je průměrná a tedy reálná cena zlomek halíře.

0 0
možnosti
WD

wildge

18. 4. 2009 11:13
Problem

Problem preci neni v tom, ze by autori nemeli dostavat spravedlivou odmenu. Problem je v tom, ze si (a casto ani ne oni, ale vydavatelstvi) narokuji odmenu, ktera v podminkach moderni doby uz neni spravedliva.

0 0
možnosti
NJ

Nedobík Josef

18. 4. 2009 11:02
Také sdílím tento bolševický názor!

Jen bych to rozšířil na všechny druhy lidské činnosti, abychom mohli třeba přijít do toho amerického Tesca a vzít si vše zadarmo, co potřebujeme k životu!:-©(Y)

0 0
možnosti