Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane kolego Šestáku, Vy máte neustále nějaké kombinace. Už po několikáté jste v minulém blogu zmínil Lubomíra Štrougala. Chápu, že  ho nemáte rád, ale vždyť jsou snad naživu ještě jiní komunističtí potentáti.

A Vaše konstrukce: Jan Palach se neupálí, za osm let podepíše Chart, za další dva roky se pokusí uprchnout a nějaký sympatický mladý chlapec z pohraniční roty, který má rád zvířata (tedy zoofil) ho zastřelí.

K tomu jedna poznámka. Jeden diskutér po mně tady v periodických intervalech hází pojmem Asanace. Ale ten by se přece pro mladého, nadějného aktivistu pro cestu na Západ docela hodil, že?

0 0
možnosti

Tak kombinace má pane Hermánku na blogu snad většina blogerů;-D Jinak Štrougala jmenuju opakovaně jako největší rudou kuriozitu, byť jich je pochopitelně víc, to by ale mělo být už předmětem činnosti třeba ÚSTR:-) Jinak mi šlo prostě jen o to, jak je vyrovnávání s minulostí těžké až nemožné, což bylo zřejmě při odpolední televizi, Kdy vzápětí po drsných pořadech kolem Jana Palacha následovala téměř idylka s pohraničáky, dokládající to, že i když Jan Palach téměř nikoho nevyburcoval, vlasně se nic nestalo, neb i tak se tady žilo naprosto v pohodě:-)

0 1
možnosti
Foto

Stará generace má TV a furt na ni čučí, ti mladší mají internet a dokáží si program naordinovat sami. Přitom dneska bylo hezky, ale obě generace raději dřepěly doma na zadku u compů a TV, než aby se zvedly a šly se podívat, co je za humny nového...

0 0
možnosti

To máte zřejmě pravdu, sám zpětně kvituju to, že jsme si doma pořídili bednu až když jsem se vrátil z vojny, byť mě to tehdy dost mrzelo, že jsem patřil třeba ve třídě do té půlky, která se nemohla zúčastňovat debat co bylo včera v socialistické televizi;-D Jak se říká, že všeho má být s mírou, tak šťastni ti, kteří se nestaanou otroky toho či onoho.

0 0
možnosti

Jan Palach nebyl bojovníkem proto komunistům, neměl s existencí pohraniční stráže chránící naši vlast žádný problém a určitě nebyl fanda lidí přecházejících na stranu tehdejšího našeho nepřítele. Svou sebevraždou chtěl protestovat proti skutečnosti, že vstupem Sovětských vojsk byl přerušen proces obrody KSČ a proti vlastní přítomnosti vojsk Sovětského svazu na našem území. Samozřejmě neuspěl.

Jinak bychom možná mohli pomoci našim současným přátelům Němcům zbavit se okupačních amerických vojáků, dosud  od dob studené války umístěných v Německu na našich hranicích. Pokud máte kontakt na pana Kocába ........

1 0
možnosti

Pane Žilko, protože to je vlastně jen rozšířené repete Vašeho příspěvku z předchozího článku tohoto blogu, budu odpovídat v podobné, stylu, předpokládám že Jana Palacha jako většinu mladých včetně mě v té době ani tak nezajímal obrodný proces a boj papalášů o koryta, jako to, že najednou tady byly bez omezení západní filmy, knížky, časopisy jako třeba Time a Life, mohlo se cestovat atd, a do toho bum - Rusáci. čili šlo mu zcela jistě o okupaci jako takovou, že jsme si sami nemohli zvolit cestu jak dál - a až pak by přišlo na to, jestli pokračovat v reformě komunistické vlády, což by bez okupace jistě posléze přešlo k tomu, že by komáři museli jít od válu, podobně jak tomu bylo v r 1989 - byť pochopitelně u moci zůstali žel i nadále.

Jinak americké vojáky v SRN bych fakt k sovětským  m užíkům ve zbrani nepřirovnával, demokratické Německo zcela jistě pomohli dát dohromady. Nakonec podobně jako se sovětské totalitní armádě povedlo vytvořit stejně totalitní Československo

0 0
možnosti
Foto

Po pravdě mně nikdy nenapadlo takhle uvažovat o Indiánech z Větrova. Film jsem měla ráda už jako malá holka a knihu četla pořád a pořád dokola a nijak to můj pohled na tehdejší pohraničníky neovlivnilo. Stejně jako písnička "Skákal pes od PS na narušitele, byl blbej, že tam lez. Teď má zuby v těle." Vnímala jsem to vždycky spíš jako příběh kluků z dětského domova tak, jak se mohl v sedmdesátých letech odehrát.

6 0
možnosti

Tak že všechny filmy natočené před rokem 89 a ve kterých se objevuje slovo " soudruh " zavřít zase do trezoru a dívat se na ty dnešní nekonečné seriály a další odvar.Samá krev a vraždy.To už tady jednou bylo kdy byly filmy v trezoru.Ať se každý dívá na co chce.A co se týká pohraničníků prostě tam byli,no a co?Záklaďáci byli vojáci jako každý jiný.

4 0
možnosti

Copak jsem tam navrhoval zavření filmů do trezoru? Kde jste to jen vzal?

0 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik