Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

tolan

4. 11. 2009 21:53
Hodně mimo mísu, včetně následující diskuze.

0 0
možnosti

oldiess

5. 11. 2009 8:09
Re: Hodně mimo mísu, včetně následující diskuze.

Pokud jste zůstal pořád u "Máma má mísu a Ema má maso" tak se ani nedivím;-D

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

1. 11. 2009 10:28
Pane Šestáku,

to myslíte vážně? Srovnávat "kolaboraci" Vašeho otce s kolaborací Gottovou? A ještě dodat, že Gott to měl o to horší, že se nemohl spolehnout na své okolí? Řekl bych, že zatímco pan otec byl v oné zmiňované lokalitě v hrobě 24 hodin denně jednou celou a ještě polovinou druhé nohy, Gottovi hrozilo maximálně to, že na něj zbyde menší kousek královského žvance. Čili srovnáváte nesrovnatelné. Jinak co se týče Vaší následné sebeprezentace, máme ledasco společné - práci na železnici, službu u železničního vojska, pozdější doplnění vzdělání - jen jsem přeci jen o pár let mladší, a taktéž jsem nestudoval za bolševika VŠ. V současné době se motám okolo praktické aplikace trestního práva (v Plzni jsem ovšem absolvoval pouze dopravní průmyslovku). I proto mne v jiném Vašem blogu nenechaly v klidu některé Vámi prezentované myšlenky, například o snímání otisků prstů z kapoty automobilu za účelem zjištění, zda se do vozidla někdo nepokusil vloupat, případně kdo. To bylo vážně hodně mimo mísu...

0 0
možnosti

oldiess

1. 11. 2009 11:07
Re: Pane Šestáku,

Zdravím pane Weissi,

přiznám se, že jsem na rozpacích jestli skloňovat i vaše jméno ale budiž, a´t se nedotknu jazykových puristů. Jednak díky za vaši obsažnou reakci, pochopitelně že to srovnání kolaborace bylo z 99% nadsazené, ale přeci jen tam to 1% ponechávám, jak jsem psal v jiném blogu o Gottovi, tak vzhledem k jeho popularitě v SSSR byl i v jejich hledáčku a opravdu se nedá vyloučit to, že kdyby moc zlobil, že by ho nepotkala nějaká třebas zinscenovaná havárka. Nakonec smrt Deana Reada v NDR taky není dodnes úplně vyjasněna.  Jinak to železniční vojsko je zajímavá shoda, v roce 1968 jsme renovovali koleje na trati Praha a tedy až Zbiroh - Rokycany, no a kdykoliv projížděl pravidelný  rychlík s červenými názvy Stuttgart atd až Paris, jen třicítkou vzhledem k pracem, tak jsem si vždy říkal, jestli bych neměl naskočit.A ty otisky-no vypsal jsem všechno, hlavně proto že Policie  neudělala vůbec nic když jí muselo být jasné,že to auto tam nikdo ve vozovce neparkoval ale musel odsunot

0 0
možnosti
IV

Istvan Vinnetou

31. 10. 2009 11:04
Stačilo přece říct, že jste s nimi byl jedna ruka...

fotka těch pánů, zjevně v dobrém rozmaru, už tam byla zbytečná. Apropó, víte co obnášel pobyt v jakémkoliv koncetračním táboře? Celkově je celý článek kontraproduktivní a myslím, že jste s ním neudělal dobře :-) 

0 0
možnosti

oldiess

31. 10. 2009 11:33
Re: Stačilo přece říct, že jste s nimi byl jedna ruka...

Něco málo o koncentrácích vím, rodiče tam byli dohromady přes 8 let, děda v Buchenwaldu zemřel. Škoda, že jste údajnou kontraprodukci blíže nespecifikoval, jinak jsem uvedl jen fakta, či vzhledem k rozsahu jen jejich zlomek, bez ohledu na to jaký budou mít dopad na kohokoliv, jinak to ani nemám ve zvyku.

0 0
možnosti
K

kaktusak

30. 10. 2009 19:31
Rozdíl je ten,

že nacistický režim má mnohem blíže k režimu dnešnímu, než k předlistopadovému socialismu.

0 0
možnosti
TK

osvetitel

30. 10. 2009 20:11
Re: Rozdíl je ten,

A neco k tomu Gottovi nemas Kaktusaku? Mas pocit ze kdyby v tom divadle K.Gott nedelal rezimu hlasnou troubu , nebo dokonce odmitnul podepsat tu antichartu jako to udelali Suchy a Urbankova , tak zeby riskoval vice nezli oni? Pokud vim,  tak rezim Gotta v te dobe nejen potreboval jako prisum "valut" , ale navic mel v te dobe K. Gott doma i  za hranicema CSSR takove postaveni , zesi mohl dovolit vice nezli jini !!! At si kazdy Cechoslovak srovna se svym svedomim , zda delal opravdu pouze to co musel , ze strachu s rezimu a strachu o svou karieru,  nebo zda k tomu mel jine duvody !!!

0 0
možnosti
TK

osvetitel

30. 10. 2009 19:03
Sice jsem se zarekl ze uz na iDnes nic psat nebudu

kvuli nekterym pomatenym administratorum, ale kdyz ctu  ty "BLAH BLAH" clanky o Gottovi, kterejma se to vsude jen hemzi ,  tak nemohu nezli zareagovat tak , jak to vidim JA ! AT SI KAZDY TEN UMELEC z bejvaleho CSSR sam srovna se svym svedomim ZDA DELAL POUZE TO CO MUSEL aby neohrozil svou "karieru", a nebo zda DELAL HLASNOU TROUBU REZIMU Z VLASTNI INICIATIVY ,  aby si tu karieru jeste vice pojistil?!! To musi vedet nejlepe sami ti umelci , zda delali pouze to co museli , nebo neco navic z vlastni iniciativy? O Gottovi jsem toho cetl dost ,a jelikoz v te dobe kdy recnil proti te "Charte" mel podle meho nazoru takove postaveni , zeby na sve kariere nejspis nic neohrozil , kdyby se te recnicke iniciativi proti te "Charte" neujal , tak take nechapu coho k tomu nutilo? Ale treba to nekde sam uz vysvetlil nebo dodatecne vysvetli? A to plati pro vsechny ty umelce , kteri "delali vice nezli museli" , pokud tim ze delali rezimu dobrovolne "HLASNOU TROUBU" nezachranovali svou karieru !

0 0
možnosti
W

wencap

31. 10. 2009 0:15
Re: Sice jsem se zarekl ze uz na iDnes nic psat nebudu

Naprostý souhlas. Jeho projev v Divadle hudby jsem tehdy slyšel a viděl v TV. Myslím, že to vůbec neměl zapotřebí.

Můj otec mohl také udělat karieru ve svém oboru, ale znamenalo to jistou vstřícnost ke komunistům a to se příčilo jeho svědomí. Dodnes si jeho rozhodnutí nesmírně vážím. Nic hrozného se nestalo. Nikdo ho za to z práce nevyhodil. A vážil bych si ho stejně, i kdyby nám komunisti tenkrát problémy dělali.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

30. 10. 2009 16:14
Dobrý a upřímně napsaný článek...

... který jako Váš pohled jistě zasluhuje uznání... Vašim pohledem zůstává i paralela mezi Vašim otcem a K. Gottem - uměl bych si představit i jiné paralely, ve kterých by K. Gott již tak nevinně nevypadal, ale to je právě věcí onoho pohledu. Podle mne je K. Gott dobrým popovým zpěvákem, ničím méně, ale ani více, který se staral pouze o svou kariéru, žádný hrdina nebo zvláštní symbol.  Druh vyznamenání, které dostal, mi připadne přehnaně silný (oproti jiným), existují i subtilnější řády. Ale podobné je to i s popovými hvězdami, vyznamenanými anlickou královnou. Jak jsem bojoval s komunismem sám, Vám mohu napsat do mailu, pokud Vás to bude zajímat, když už jste to vyhlásil jako podmínku pro polemiku s K. Gottem :))

0 0
možnosti

oldiess

30. 10. 2009 16:23
Re: Dobrý a upřímně napsaný článek...

Však jsem tady už někde poznamenal, že na Gottově místě bych ten metál nebral. A stopro s vámi souhlasím, že nějaký kul´turní ocenění pro pěvce, případně za export desek by úplně stačilo. Když mi pošlete něco z vašich materiálů, tak bude velmi rád, to mě vždy zajímá. jš

0 0
možnosti
T

tacet

30. 10. 2009 15:58
Šestákova obhajoba, či obvinění ?

Vítám Vás , pane Jene , po  Vaší delší odmlce na blogu .  Ale  opět  jste  se  vrátil  k  Vašemu  oblíbenému  námětovému  guláši . Napsal  jste  to  do kupy  překotně :  Váš pan otec  -Dachau ,  Vy  -persekovaný  vrátný  , Gott -  nezasloužený  metál.  Ta  Vaše , často  používaná  paralela , kulhá . Zahltil  jste  nás  dokumenty , ale  závěr jde  do  ztracena a  pointa  žádná .   Snaživé  to  je  ,ale   moc  mě  to  neoslovuje  .

0 0
možnosti
AW

Pilat

30. 10. 2009 16:08
Re: Šestákova obhajoba, či obvinění ?

ignoranty a narcisy neoslovi vubec nic, ja treba Gotta nemam rad protoze se mi nelibi jeho pevecky projev a zzenstile chovani. Jeho umelecke uspechy ponecham stranou, mezi tu gardu socialistickych hvezd, se bez schvaleni KSC a nebo s velkymi znamostmi nikdo nedostal.

0 0
možnosti
N

norayellow

30. 10. 2009 15:27
Rozesmal jste me

Skutecne jste me rozesmal. Vy tady popisujete praci nocniho vratneho (recepcniho) v hotelu Continental pomalu jako ujmu. To mozna zabere u mladsi generace, ci u tech, kteri si ani neumi predstavit co bylo zapotrebi k tomu, aby nekdo treba i s hotelovou skolou (znalost jazyku predpokladana) vubec mohl pracovat za komunistu v hotelich jako byl InterConti, Jalta, Ambasador, atd. To bylo stejne jako pracovat na ambasade coby cesky zamestnanec pod Spravou diplomatickeho sboru. Tam se prijeti tvrde platilo a nejen penezi. A to nejen pred prijetim, ale i po celou dobu prac. pomeru. Dostat vyjezdni dolozku do zahranici nebylo pro tyhle lidi zadny problem. Delat nocniho vratneho bylo rito ktere se nedavalo jen tak nekomu. Ze ho reditel hotelu obsadil nekym spolehlivym a po znamosti, o tom nepochybuji. Opravdu, tuhle cast vaseho pribehu muzu detem na noc vypravet misto Cervene Karkulky.;-D

0 0
možnosti

oldiess

30. 10. 2009 15:49
Re: Rozesmal jste me

Jednak vám uniklo, že se jednalo o Continental v Brně a nikoliv v Praze, což je značný rozdíl, i byl za totality. V Brně opravdu žádný nápor na místa nočních vrátných nebyl, to vás můžu ujistit. Kromě pár veletrhů, kdy se to obsazeností blížilo Praze v každý normální den, se tam zase až tolik nedělo.    Jak jste ovšem přišla na to, že jsem to popisoval jako újmu? To rozhodně ne, práce to byl na výsost zajímavá, styk s lidmi z velého světa opravdu žádnou nudou nebyl. Jako újmu jsem popisoval pouze to, že mě pak kolegové-udavači z hotelu vystrnadili na zákaldě převážně smyšlených obvinění.

0 0
možnosti

lubossula

30. 10. 2009 14:43
Pane Šestáku,

omlouvám se předem. Přemýšlel jsem dost dlouho, jestli vám to sem vůbec napsat.  A nerad bych vás či památku vašeho otce urazil. Víte, přečetl jsem toho o koncentrácích hodně. V několika jsem jich byl. Pokud jde o Dachau, hned po válce poskytl obsáhlé informace pan Bedřich Hoffman ve své knize A kdo vás zabije... Prostě mi nejde na rozum, jak kdoliv mohl prožívat v Dachau či jinde takovou idylku, jako váš otec dle tohoto snímku. NEdovedu si ani představit, že by bylo vůbec možné, aby vězeň disponoval něčím takovým, jako je fotoaparát.  Možnosti jak to skutečně je, vidím zhruba tři. Ani se mi je nechce vám povídat.... Snad jen jednu z nich.... TO je ta poslední, že o poměrech v německých koncentrácích atále ještě vím málo. Ano i tato možnost existuje, mimo ni jsou však další dvě... Ještě jednou se omlouvám, ale nedalo mi to  

0 0
možnosti

oldiess

30. 10. 2009 15:00
Re: Pane Šestáku,

Jen žádné omluvy, jsme tady přece kvůli diskusi:-)klidně jste mohl i ty dvě další možnosti uvést. Ono ta příloja je asi špatně čitlná, otec tam píše, že po příjezdu do Fachau mu pomohl k zařazení do pracovního komanda Plantáže štkp. Karel Karnet. Spolu s ním a taky se Svatoplukem Hrabalem a Otakarem Štěpánkem z Prahy sestavili i priimitivní radiopřijímač na KV, jako anténu používali veřejně vedené dráty od osvětlení které vedly ze silnice, ty přerušily aby tam nešel proud. a na první pohled to vypadalo jako elektrické vedení do dílny. Vlastní přívod proudu si pak  vedli podzemním kabelem z blízkého skleníku  Jednou se naštěstí dověděli o prohlídce a rádio stačili ukrýt ve skelné vatě v podlaze záchodu. A koncem roku 1944 si j nim začínali načerno dávat k opravě rádia i SSmani, těm vždy řekli že si musí koupit nějakou součástku a tak prodlužovali dobu, kdy měli rádia v dílně.

0 0
možnosti
MV

marka40

30. 10. 2009 13:53
Pěkně napsáno,

není co dodat[>-]

0 0
možnosti

oldiess

30. 10. 2009 13:57
Re: Pěkně napsáno,

Jsem rád za příznivou odezvu, je to těžký téma v tom, že jeden neví co by mohlo být zajímavý a co ne, dalo by se psát donekonečna, ale snad se mi teda něco podařilo vystihnout.

0 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik