Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

"18. listopadu 1989"   byla sobota.  Už i tenkrát volná.

0 2
možnosti

a nebyli tehdy čirou náhodou soudruzi v plné polní byť v sobotu?;-D

0 0
možnosti
Foto

Vtipně napsáno, karma. Ano i já znám řadu obětavých lidí, soudruhů, kteří do KSČ vstoupili jen proto, aby se na vedoucí místa nedostal nějaký kariérista.

Ono, když se to vezme popravdě, tak schopný nestraník budoval socialismus více než neschopný partajník, že?

2 5
možnosti

Za karmu dík, od kolegy potěší two times /pa russky radši ne;-D/ ono jinak i to budování socialismu by si vyžadovalo asi detailnější odborný zpracování, spousta lidí třeba po roce 1948 makala jako šroubci byť s převratem nesouhlasila, ale jednak byli tak naučení z 1. republiky a vůbec, flinkat by se ani neuměli, taky si říkali, že to dřív či později rupne, takže proč nebudovat republika pořád. Vzpomínám jak třeba náš otec, když s námi jel v létě do Beskyd, tak druhej den ráno vstal s domácím ve 4 ráno a šel s ním s kosou na louky, aby za pár dní odjel bráchovi pomoct se žněma. Myslím, že tady nám slavnej ústav totalitních režimů hodně dluží, možná i spisovatelé a filmaři;-D

0 1
možnosti
Foto

Věcně správný článek. Ano, vstup do KSČ byl ze strany pracující inteligence výběrovou záležitostí, uchazeč musel vždy sám vyvíjet iniciativu. Pokud se jednalo o nějaký druh výběrového řízení o vedoucí post, pak se občas stalo, že nějakému vybranému nestraníkovi byl tento post nabídnut pod podmínkou, že vstoupí do KSČ. To ovšem nelze brát za přímou výzvu ke vstupu; uchazeč musel sám vyvinout iniciativu a o vstup požádat.

3 1
možnosti

díky za doplnění a souhlas, někdy byla navíc třeba i protekce, jeden můj pozdější nadřízený byť jako komunista emigroval v roce 1968, po pár měsících se vrátil a z partaje ho vyhodili, naštěstí si pak vzal dceru předsedy ZO KSČ, tak byl asi po dvou letech znovu přijat, aniž by ho nutili;-D, a z emigrace se udělala do životopisu odborná praxe v Německu:-)

1 0
možnosti
VR

"Jan Fischer je totiž zřejmě jediným občanem této země, o kterého Komunistická strana Československa stála tolik, že jej vyzývala či zřejmě přímo prosila dokonce opakovaně, aby do ní vstoupil." - omyl, opakovaně bylo do strany lákáno mnohem více lidí  - někteří podlehli, jiní ne. Fischer patří do první skupiny. Nehodnotím, jen konstatuji...

3 1
možnosti
Foto

Jan Fischer jako prezidentský kandidát se mi nelíbí, napsal jsem o tom článek na svém blogu. Zde se ho však musím zastat.

Někteří lidé, i mezi inteligencí, ke členství ve straně přemlouvání byli. Sám jsem komunista nikdy nebyl, ani o to neměl zájem ani jsem k tomu nikdy nebyl přemlouván. Nebyl jsem pro ně myslím ze dvou důvodů zajímavý: znali mé názory, byť jsem je moc nedával na jevo, a též znali mou povahu, že bych ve straně dělal spíš problémy, na škodu jejich a nakonec asi i na škodu mou.

Měl jsem však kolegu, seděli jsme spolu v pracovně, kterého ke členství přemlouvali. Přemlouval ho šéf našeho oddělení, který byl také předsedou stranické organizace, kterému se mimochodem nepodařilo obhájit CSc a mimochodem ze statistiky (Akademie věd si někdy troufla (asi hodně špatnou) práci komunisty odmítnout). Můj kolega, kterého ke členství přemlouvali, z toho byl nešťastný, stále slušně odmítal, aby neurazil. Byl trochu ve slabší pozici než já, vystudoval peďák a pak při zaměstnání studoval elektro, a byl na nich (na tom zaměstnání) víc závislý než já. Byl fajn člověk a v odmítání vytrval! V r. 1977 jsem emigroval. Když jsme se po letech sešli, tak mi řekl, že od doby, kdy elektro skoro dostudoval (nakonec ho i dostudoval), tak se k němu chování šéfa oddělení komunisty zhoršilo. Dostával se odborně do silnější pozice a to se šéfovi komunistovi asi nelíbilo.

Po roce 1989 ten šéf prý chtěl vstoupit do Občanského fóra, tam ho odmítli (prý byl také u StB). Zanedlouho potom zemřel na infarkt, ač ještě nebyl tak starý.

0 0
možnosti
Foto

Jan Fischer byl a asi ještě je vynikající statistik!

Toto nedovedu sám dobře posoudit. Po jeho jmenování úřednickým premiérem jsem se o něm bavil s dnes bohužel již zesnulým statistikem a předním českým demografem docentem Felixem Koschinem, který pracoval na VŠE, a s kterým jsem tehdy byl v častém kontaktu přes Skype. O Janu Fischerovi mi řekl, že je vynikající statistik, že byl v komisi, která schvalovala jeho CSc. práci. Jeho otec byl vynikající statistik a Jan Fischer totéž.

0 0
možnosti
ZK

Z36d10e43n80a 37K28o65č17í

6. 1. 2013 11:05

Nic ve zlém, ale Fischer je asi bez šance na úspěch. ;-D!!

2 1
možnosti

spíš snad "všechno v dobrém" ne?;-D

0 0
možnosti
Foto

čtení se ukázalo jako ztráta mého času ~ je to blábol

2 0
možnosti

Takže si nemyslíte, že by bylo fajn, kdyby Janu Fischerovi potvrdili jeho kolegové, že členství v KSČ nijak nezneužíval?

0 1
možnosti
AF

Zuzana Roithová je nejvhodnější kandidátkou na hlavu státu. Chytrá, inteligentní, nezatížená komunistickou ani tunelářskou minulostí, má vůdčí schopnosti, je slušná, nepopulistická, pracovitá, nepodvádí ani ona, ani její spolupracovníci, veřejnosti otevřená, ve správném produktivním věku, zkušená, v zahraničí ctěná a v neposlední řadě i vzhledově atraktivní.

O kterém jiném kandidátovi to můžete také říci.

3 2
možnosti

Tu celkem pravdivě teď vystihl v MFD Josef Chuchma, že "je zřejmě schopná ve zvládání konkrétních, praktických úkolů,ale nezosobňuje nic , co byste si s chutí a navždy zapamatovali", I když asi proč ne, prostě bezbarvá funkcionářka, která by možná nic nepokazila.

3 3
možnosti
JL

No nevim, ale oni to opravdu zkouseli. Ja jsem byl ke vstupu premlouvan dvakrat, pak nastesti prisel Listopad 1989. Nejsem takovy hrdina, abych jim tenkrat rekl, ze se mi ten jejich rezim prici a nevim jak dlouho by me jeste stacila ta priblbla vymluva, ze na tak dulezitou vec se necitim byt dostatecne zraly.

0 0
možnosti

A jako práci jste dělal? J efakt, že chodili za dělníkama, protože byly kvˇoty, že na jednoho inteligenta musela partaj sehnat dva či dokonce tři dělníky. A dělník měl o vstup zájem jen tehdy, když se chtěl stát mistrem.

1 0
možnosti