Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cojanato

26. 8. 2009 2:47
Opožděně sice, ale přece

Dávám tomuto článku R^karmu ! To téma mě vždy zajímalo.

Ale, jak jsem již někde níže podotknul, ten název článku, paušalizující jakousi vinu (všech) disidentů, tak to mi zde nesedí. Doufám, že se věčně nespokojený autor neurazil.:-)

0 0
možnosti
C

cojanato

26. 8. 2009 2:51
Re: Opožděně sice, ale přece

Mmch, Oldiess, konečně se mohu jít vyspat.:-)Dobré ráno přeji !

0 0
možnosti
V

Vikina

24. 8. 2009 23:03
Výborný článek, Jene!

Bohužel, měli to perfektně připravené, z disidentů si vybrali ty nejzaprodanější darebáky, kterými se zaštítili (vždyť jen proto zřejmě přestali rušit RFE, aby se lidé poslechem západních stanic seznámili s protagonisty nového režimu - kdo by jinak znal jména jako Havel, Benda a spol.). A aby si lidé nezačali klást příliš brzo nepříjemné otázky, vždy vyvolali nějakou pseudoaféru, kterou zaplnili tisk a média. Jistě si sám vzpomínáš na dobu počátku 90. let, kdy se pořád něco mlelo. Ostatně, trvá to dodnes, vždy se tím má zakrýt nějaká dacárna.

Nakonec, proč se první svobodně zvolený parlament volil ne na 4, nýbrž jen na 2 roky. Inu, aby se vytříbilo, koho tam nechat a koho zavčas odklidit, protože tehdy se tam přece jen dostalo dost lidí, kteří to s touto zemí mysleli dobře. Ty bylo nutno odhalit a už nenechat znovu zvolit.

Pár kverulantů se nechalo zabít nebo je dehonestovali, a to včetně třeba Bartončíka, který nějak nechtěl pochopit, že by měl dělat poskoka Havlovi.

0 0
možnosti
ZK

SID09

25. 8. 2009 5:45
Re: Výborný článek, Jene!

!R^

0 0
možnosti
TK

osvetitel

24. 8. 2009 17:49
Jo, CSSR se "rozhoupala" az mezi poslednima

To ji muselo predhonit i vychodni nemecko !:-))Jakou roly v te sametovce sehraly ceskoslovensti studenti,zajiste tez deti komunistu, coz vetsinna studentu nepochybne byla?! To ze si vse "prerozdelili" cechoslovaci kteri meli v prvni rade konexe a "rozhled", by nemelo nikoho udivovat, ani to ze ti cose mirumilovne zrekli svych vyhod a zbytecne nezdrzovali ,sito vynahradili jinak! Nakonec i ta "kuponovka" nebyla minena na obohaceni tech,kteri stali ve frontach na 5000 kc !:-))) Druhe Rumunsko neprichazelo v CSSR v uvahu a nikdo si neco podobneho v CSSR nepral,ani v CSSR ani nikde jinde! CSSR byla kulturne jinde nezli Rumunsko a navic se potrebovala co nejrychlejc napojit na nemeckou "ekonomii" kdyz byla predtim totalne odkazana na tu sovetskou! Cechoslovaci byli uz od roku 1918 silne pro socialisticti,coz se projevovalo pri volbach v CSR a ta Mnichovska zrada z nejmene poloviny Cechu udelala komunisty! I ten experiment s" lidskou tvari "v roce 1968 nemel ohrozit komunismus,pouze ho v CSSR vylepsit! Kdo

0 0
možnosti
TK

osvetitel

24. 8. 2009 17:51
Re: Jo, CSSR se "rozhoupala" az mezi poslednima

>>mel vlastne v tom posametovem CSSR ty komunisty odstranovat a jak,kdyz se snima vicemene skoro kazdy nejak "vezl"?

0 0
možnosti
S

Semper2

24. 8. 2009 13:51
jen bych trochu poopravil titulek...

protože to NEBYLI ZDALEKA VŠICHNI disidenti (nemám to slovo rád, poněvadž je dost zavádějící).

Snad by čtenáři měli vědět, že stovky  odpůrců komunismu (chcete-li ´disidentů´), včetně muklů z 50.let (!) stále sleduje BIS, která -  jak ukázala causa Hučín - je kontinuálním pokračovatelkou STB, byt´ (zatím) v poněkud jemnější formě. Myslím, že venkovští chartisti odskákali  "samet"  p. Havla a jeho party víc než kdokoliv jiný. Každopádně dnešní privátní sféra každého z nás je mnohem víc v ohrožení, než v dobách STB. Je mi z toho na zvracení.

Ano, i mne by velmi zajímalo  >>Jak VYBRANÍ (VYVOLENí ?)  disidenti pomohli komunistům a estébákům zůstat u moci<<

karmaR^R^

0 0
možnosti

oldiess

24. 8. 2009 14:11
Re: jen bych trochu poopravil titulek...

Díky za skvělé doplnění, se kterým souhlasím bez výhrad. Nejvíc se fakt obětovali disidenti, co neměli žádnou publicitu a tak nejvíc riskovali.  Z a karmu taky dík, byť jak jsem už poznamenal níže, radši bych se jí tentokrát zřekl neb z ní to pravé potěšení vzhledem k tématu není. jš

0 0
možnosti
M

minimax

24. 8. 2009 10:59
Tak

 dneska karma...i když smutné,ale pravdivé.Jenom jestli už není příliš pozdě...:-(

0 0
možnosti

oldiess

24. 8. 2009 12:01
Re: Tak

Díky, jinak aspoň připomínat to musíme

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

24. 8. 2009 10:55
Ještě byste to měl rozvést

Ti tzv. disidenti hráli hlavní roli v divadle zvaném "sametová revoluce". Byla to domluvená akce mezi vládnoucí KSČ a šlo jen o to, kdo v novém systému bude mít ekonomickou moc. Kdo má totiž ekonomickou moc, má zároveň i moc politickou a je mu jedno, jaký politický systém zrovna v zemi je. Bylo to nechutné a naplánované divadlo a kolaboranti s nacisty i komunisty, jako např. Havel, toho využili k obejití restitučních pravidel.

0 0
možnosti

oldiess

24. 8. 2009 12:03
Re: Ještě byste to měl rozvést

Chtěl jsem jen stručně připomenout, stejně je výmluvný už to, že články tohoto typu nemají šanci ani na to, aby se dostaly do Zaujalo nás - pravda, dnes zaujmou už jen málokoho;-D

0 0
možnosti
QNT

qui n tana

24. 8. 2009 10:46
o cem jinem byste taky psal, ze?

nez o svych stalych frustracich z toho, ze jste nic nepochopil ani tehdy ani dnes, pane Sestaku. To trauma komousu vas pronasleduje i ted, kdyz uz je 20 let po revoluci a vy furt ne a ne se s tim vyrovnat. vy snad budete tim luzrem do smrti.

0 0
možnosti

oldiess

24. 8. 2009 12:01
Re: o cem jinem byste taky psal, ze?

I am afraid that evrybody is a loser one way or another;-D

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

24. 8. 2009 10:11
Kdyby chyby

spekulace o ničem, nikdo netuší, jak by konec vlády komunistů vypadal, kdyby se nedohodly špičky disentu se špičkami KSČ. Kdyby neměli komuinisti záruky beztrestnosti, povolali by armádu? Policii? Lidové milice? Střílelo by se? Věšelo by se? Popravovalo by se? Jako v Rumunsku nebo hůř? 8-o

Dvacet let po převratu je snadné vymýšlet, co kdo udělal špatně a jak se všechno dalo udělat líp. Ale dalo se vůbec něco udělat? Komunisti jsou sice dneska všude, ale nemá náhodou KSČM podporu 15% voličů? :-/

Buďto chcete demokracii, a pak tedy i s tím, že lidi volí komunisty - ať už v jakékoli straně. Nebo chcete za každou cenu komunisty eliminovat - pak se zkuste zeptat, jak na to šel Pinochet.

0 0
možnosti
ZK

SID09

24. 8. 2009 10:18
Re: Kdyby chyby

Já si nemyslím, že příspěvek je o zakázání komunistů jako takových, ale o tom, jak disidenti pomohli komunistům ulít tkzv. státní majetek do soukromých rukou - a to s komunistickou minulostí. Například uprchlý Krejčíř by asi taky nebyl takovým ranařem, kdyby neměl za zády stranického tatíčka. ( to jen tak pro dokreslení, že komunisté jsou zastoupeni prakticky ve všech partajích ). :-/!!

0 0
možnosti
P

ppdedek

24. 8. 2009 9:25
Karma

jj, smutna pravda. A ono to bylo jeste horsi ale tenhle narod si snad ani nic jineho nezalsouzi. Stale mu je milejsi "smradek ale teploucko"

0 0
možnosti

oldiess

24. 8. 2009 9:33
Re: Karma

Raději bych neměl pravdu a Vaši karmu tak nedostal, ale co dělat. Takže díky. jš

0 0
možnosti
VR

vver440 re-powering

24. 8. 2009 9:20
jj, 89tej

všichni cinkali klíčema a já qérem:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik