Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Radijo1

18. 3. 2009 12:50
Zdroje angličtiny

...no jste trochu nefér v tom "přístupu k angličtině": zatímco vy jste se učil z RL, protože jiné zdroje prakticky nebyly (v TV rozhodně ne), dnes se děti učí díky všemu, co je NEsockové: jezdí do Anglie, mají počítače, internet, mobily, icq, kamarády na Facebooku, DVD v originále, počítačové hry...atd. Takže dnes, kdo "je socka" (definice je u každého jiná), tak je v přístupu ke znalostem (taky je defince u každého jiná) trochu v nevýhodě...

0 0
možnosti

oldiess

18. 3. 2009 13:25
Re: Zdroje angličtiny

Ale už jsem to i tady v diskusi myslím zmínil, i u nás se dá najít parta třeba cizích studentů či turistů, kteří jen uvítají společnost či průvodce a už se může "šprechtit" ostošest, počítač taky není tak velká fin. zátěž takže ho snad má každý, no a než jít do kina za iilo a půl, tak je lepší koupit si tři dývka s cizojazyčnými filmy,  kde jsou někdy i titulky v tom jazyce, a už jeden  může být jako v cizině a přitom doma. a rádio má už taky každý a třeba na rádio Česko jsou skvělý kurzy od BBC

0 0
možnosti
AO

Oralek

17. 3. 2009 7:56
skoro...

Hezky clanek, temer se vsim souhlasím (a nejvic a tim,co psala vase kamarádka), ale s cim souhlasit nemohu, je toto tvrzeni:

Zvláště pro chlapa může být dlažba faktem, se kterým se těžko vyrovnává. Ale jistě není důvod, aby se za to nějak styděl, či měl pocity viny. To jsou věci, které sám ovlivnit nemohl. Za to můžou bankéři a ekonomové a kapitáni světového průmyslu.

Propouštění se týká v první řadě méně kvalifikovaných pracovníků a v jejich případě opravdu nelze hledat chybu jinde, nez v nich samých. Kdyby se více snažili, ať už ve škole, v práci, nebo celkove v zivote, mohli byt mezi těmi, které si firma ráda nechá, nebo mit dokonce firmu vlastní.

0 0
možnosti

oldiess

17. 3. 2009 8:23
Re: skoro...

Máte sice pravdu, jenže asi to nebude tak jednoduché. Může mít vlastní firmu ale třeba zkrachovat protože mu někdo postižený krizí přestal platit, taky může být lepší než někdo nepropuštěný, kterého si ale firma nechá třeba proto, že se zná s někým z vedení atd. A navíc, ne všichni jsme Einsteinové, a potřebujeme i práci méně kvalifikovanou. To je jako ve sportu, aby mohl být někdo vítěz, tak musí být i někdo poslední. Ale pokud třeba na Olympiádě některý náš sportovec skončí poslední nebo vzdá, tak ho taky nenecháme za trest zaplatit třeba cestu a pobyt, protože i přes to, že byl poslední, jistě se snažil. A příčina selháni asi nebyla jenom v něm, podobně jako příčina vyhození na dlažbu není jen v tom, kdo o  práci přišel.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

16. 3. 2009 20:11
Krásné zamyšlení!

Opravdu hezké zamyšlení a za mě karma!

Jinak si myslím, a možná jsem mimo, ale že popsaný problém není problémem těch, kteří "mají" a ani těch, kteří "nemají" a kteří jsou hloupými označovány hanlivě jako socky.

Ten, který má, ten to neřeší. Dětem kupuje co se líbí jemu nebo jim a netlačí jim do hlavy, kolik to či ono stálo a dítě může mít sice pocit, že je třeba hezky oblečené, ale nevidí (do určitého věku) za tím hned peníze. Zrovna tak ti, kteří "nemají". Taková maminka z chudší rodiny, je-li šikovovná, vyfikne svoje dítě často lépe, než prachama oplývající rodič a ani jedno dítě nic neřeší.

Problémem jsou lidé, kteří "nemají tolik", tedy jsou někde uprostřed a kteří se chtějí jednak distancovat a vymezit vůči "sockám" a zároveň se přiblížit těm, kteří opravdu mají. Tam je to mazec a jsou to přesně lidé, o kterých píše Vaše kamarádka. Vybydlená kuchyň, ale značkový hadry. To by jeden vraždil. Takové dítě to pak řeší, protože mu to rodič cpe do hlavy - toho si važ, to bylo drahý..

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

16. 3. 2009 20:16
Re: Krásné zamyšlení!

..to je "sváteční", na to si dávej bacha. Tam vzniká problém. Jsou to ti lidé, kteří si koupí vůz nižší střední třídy s blbým motorem a "opentlí" ho jako limuzínu do chromu a pak hází patky a přitom s tím ani nejezdí, protože benzín, díly i pojistka jsou drahý...

Navíc, co je to dnes značka, že? Už i k nám se dostává povědomí, že tři pruhy a fajfka je masový, spotřební a levný šunt a pak něco takového prožívat.... A nejlepší je nakupovat na děti venku. Kdekoli jsem, přivezu plné tašky věcí na ně, nejlépe "značek", které se tady nenosí/neprodávají a přitom jsou kvalitní a v porovnání s naším "neznačkovým šuntem" nekřesťansky levné. A děti jsou v klidu. Dcera neřeší, jestli si vezme tričko od Roxy, HMka nebo CÁčka, protože je v klidu.

A rozumný rodič, bez ohledu na peněženku, stejně přijde na to, že na ty "parchanty" je to stejně jedno, protože roztrhají a zašpiní cokoli, takže vo co gou ;-)

0 0
možnosti
LA

Ladino

15. 3. 2009 20:41
Mne to pripadfa, ze snad vsechny decka

se dnes oblikaji za par kacek v obchodech jako NewYorker, C&A, H&M a podobne. Veci jsou levne a IN.

0 0
možnosti

oldiess

15. 3. 2009 20:45
Re: Mne to pripadfa, ze snad vsechny decka

Tak jen houšť, určitě se to projeví kladně. I když asi pořád něco zůstane, ne vždy jde o hadýrky. Hlavně nebýt kvůli tomu nervózní:-) 

0 0
možnosti
PP

Euronymos

15. 3. 2009 17:55
Dovolím si nesouhlasit

Nikdy naše rodina nepatřila ani k jednomu pólu, ale nouzi o peníze jsme neměli. Je fakt, že jsem většinou měl vše, co jsem chtěl. Buď jsem si na to vydělal a koupil, nebo jsem si na to přivydělal a zbytek mi bylo půjčeno, občas dokonce i darováno, ale jenom hodně občas :).

Vždy jsem se setkal s takovým chováním pouze od "socek", které si snažili získat respekt, či jenom ze sebe udělat zajímavé.

Btw. Jeden příklad ze života. Jelikžo jsem se stylem oblékání snažil odlišovat, tak jsem chodil do školy vždy v neznačkovém oblečení z období našich otců ( generace 60. let, takže nově ušité zvonáče, kožené sako, atd. ) a nikdy se mi nestalo, že by mi někdo z bohatších spolužáků dal najevo, že jsem spocka. Kdežto u těch chudších to bylo na denním pořádku. Ovšem do té doby, než si zjistili, že mé oblečení bylo několikanásobně dražší, než ty jejich nike, adidas, atd. 

Samozřejmě, že existují vyjimky, ale není jich tolik, protože bohatí nemají potřebu se nad někdým povyšovat, jelikož již jsou výše

0 0
možnosti
AR

Don don

16. 3. 2009 19:22
Re: Dovolím si nesouhlasit

Gratuluji. Studoval jste asi v jiném systému. Ale dnes můžete být ještě výš.

0 0
možnosti
HN

handour

15. 3. 2009 13:40
Zdravím Honzíku,

tak si představ, že už nejsem jen obyčejná blondýna, teď už jsem i praštěná;-D;-).Každopádně jsem jsem tak na 50% zpátky, jdu na to pomalu, od nejlepších článků s nejvyšší karmou - výborné téma,skvěle zpracovanéR^.Víš já jsem ráda, že ty značky jsou, už několik let jedeme s dcerou v Princess (Disney),takže vím,že nikdy nesáhnu vedle...a tak nějak doufám, že NIKE nebo Diadora nám ještě pár let nehrozí:-)

0 0
možnosti

oldiess

15. 3. 2009 16:03
Re: Zdravím Honzíku,

Už jsem si Hanko říkal kde se touláš - no kde, to nevím stále ale hlavně že jsi zpět - jinak značky taky beru, jen všeho s mírou, což jistě zrovna tobě připomínat nemusím. Princess neznám ale za to píseň Princess in rags, ta mi říká hodně;-DSložil ji Gene Pitney, taky zpíval pochopitelně, mj autor Hello Mary Lou pro Ricky Nelsona /i Milana Chladila - Je nás jedenáct

0 0
možnosti
JN

Cynyc

15. 3. 2009 11:25
Nezměnitelné

Spousta rodičů vidí své ratolesti růžovými brýlemi jako vzory nevinnosti, pravda je ovšem jiná: děti jsou podstatně krutější a bezcitnější než dospělí a tvrdost boje o místo v sociální hierarchii ve školních třídách nemá ve světě dospělých obdoby, krajně konkurenční prostředí (vysocí manažeři, organizovaný zločin, showbusiness) nevyjímaje. Žádný prostředek boje dětem není dost špinavý, takže vytahování se značkovým oblečením či mobilem je ještě neškodnou střední cestou, nesklouzávající k násilí. Vlastní morální zásady (tedy nikoli povrchní morální doktríny vštěpované rodiči) se vytvářejí a upevňují až na prahu dospělosti.

0 0
možnosti
P

pumprdlina

15. 3. 2009 12:09
Re: Nezměnitelné

 V zásadě s Vámi souhlasím, ale vidím problém v tom, že poměrně velká část dětí nemá ani ty  "rodiči vštípené morální doktríny". Navíc jako rodič se můžu snažit "vštěpovat" cokoli, ale pokud kážu vodu a piju víno, tak dítě to samozřejmě vidí a zařídí se podle toho. A nevím, jestli se u dítěte dejme tomu na 1. stupni ZŠ dá mluvit o "vlastních morálních zásadách", ale takto staré dítě určitě už má schopnost rozeznat, jestli to, co  dělá, dělá s čistým svědomím, nebo ne až tak úplně...

0 0
možnosti

lepidlo999

15. 3. 2009 9:39
Vidím to jinak

Jsem matka 3 dětí, z čehož jsou 2 parádivé holky. Byly doby, kdy jsme peněz neměly nazbyt a nakupovali jsme i v sekáčích. Ovšem nikdy se moje potomstvo necítilo opovrhovaným či méněcenným. Od malinka jsme v nich pěstovali zdravé sebevědomí. Takže buď vynikají ve sportu, ve výtvarce, v tanci či prořízlé puse - každé v něčem jiném. Ale jsou v kolektivu oblíbeni a proto se u nich NEŘEŠÍ  a neřešilo, jestli mají to, či ono. Člověka nemůžeme posuzovat podle majetku a pokud to takhle dělají naše děti, je chyba v nás, v rodičích.

0 0
možnosti

oldiess

15. 3. 2009 9:48
Re: Vidím to jinak

Trošku bych si vás jen dovolil poopravit;-D Napsal bych "U nás je to jinak" a dal jste skvělý příklad jak na to, to ovšem neznamená, že bychom neměli "vidět" i to, že ne všem se to podaří. A aby to taky zvládli, k tomu se snaží přispět tento článek, včetně vaší výborné poznámky, která je dalším důkazem toho, že to jde.:-)

0 0
možnosti
X

xtusp01

15. 3. 2009 7:08
Češi by hlavně měli přestat závidět

Dost by to naší zemi pomohlo.

0 0
možnosti

oldiess

15. 3. 2009 8:23
Re: Češi by hlavně měli přestat závidět

Velká škoda, že váš příspěvek byl tak úsporný. Kdybyste aspoň poznamenal, jak jste na to přišel, že Češi závidí? Podle sebe, svého blízkého okolí, nebo podle médií? A co vy sám nebo vaši blízcí? Závidíte také, nebo ani trochu? A jestli ne, jak jste toho dosáhli?

0 0
možnosti
PZ

killian

14. 3. 2009 14:02
Zkušenost

Ja mam podobnou zkušenost, ale v cela opačnem gardu. Vždycky jsem chodil tak normálně oblečený, ale jeden rok jsme měli opravdu finanční krizi a právě jsem poznal to, že nejhorší je, když mají ony socky co se tady o nich píše víc než vy. Když ma socka nebo chcete-li přislušník nižší vrstvy nebo nižší střední tu moc, tak s člověkem mava ještě víc než ten bohatej. Můžu porovnávat. Jak jsme se z krize dostali, tak jsem se dostal mezi lidi, jejichž rodiče byli podnikatelé, ale možná to bylo věkem nebo jinými okolnostmi, tak se nikdy nevychlubovali až tak moc jako ti přislušníci té nižší vrstvy, kteří měli na ten rok více než já

0 0
možnosti

oldiess

15. 3. 2009 1:06
Re: Zkušenost

zajímavý postřeh - že by podle hesla "poturčenec horší turka"?

0 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik