Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KU

Karelur

4. 8. 2008 23:12
Jak to vlastně je s tou Abcházií

Z oficiální medií i od některých zdejších usměrňovačů veřejného mínění se dovídáme že Abcházie má být částí Gruzie. Ale není tomu tak a ani v historii tomu tak pořád nebylo. Abcházie se přidala k Ruské říši v r.1810 jako samostatné knížectví,to znamená,že o nějakých nárocích Gruzie na Abcházii nemůže být ani řeči.Gruzie se dobrovolně sjednotila s Ruskem již v r.1803 kvuli záchraně před tureckým vpádem. Přitom svůj nárok odvozuje Gruzie v případě Osetinců od toho, že si je formálně podřídilo středověké knižectví Samačablo a nárok na Abcházii dokonce od rozhodnutí J.V. Džugašviliho-Stalina, který dle svého rozmaru odňal Abcházii status svazové republiky a jako autonomní ji začlenil do Gruzie. A nařídil také násilnou gruzínizaci jak Abcházie, tak Jižní Osetie, Megrelie, Svanetie a dalších negruzínských oblastí spadajících pod GSSR. Severní a již Osetie se chtěli spojit už v roce 1936 ale Stalin to zatrhl.

0 0
možnosti
KU

Karelur

4. 8. 2008 23:13
Re: Jak to vlastně je s tou Abcházií

J.Osetie pak vyhlásila samostatnost a svrchovanost v prosinci 89 a vyhlásilo spojenectví s S.Osetií a připravenost podepsat novou svazovou smlouvu v rámci SSSR. Gruzie po půl roce vyhlásila svrchovanost v rámci SSSR a později vyhlásilo nezávislost. Po vyhlášení nezávislosti vtrhli gruzínské jednotky do Oseti a začali válku. Abcházie původně neměla zájem roucházet se s Gruzínci. Ti ale po opětovné vzniku přijali ústavu z roku 1925 ve Které Abcházie nebyla autonomním regionem. Gruzínci mu odmítli udělit autonomii a tak Abcházie neměla jinou

Abcházie původně neměla zájem roucházet se s Gruzínci. Ti ale po opětovné vzniku přijali ústavu z roku 1925 ve Které Abcházie nebyla autonomním regionem. Gruzínci mu odmítli udělit autonomii a tak Abcházie neměla jinou

0 0
možnosti
MK

weneto

23. 7. 2008 11:48
Gruzínci mohou za své momentální problémy

poděkovat i západu - protože nalijme si čistého vína, Rusku se uznáním Kosova a jeho faktickému odtržení od Srbska oproti všem mezinárodně právním závazkům, velmi uvolnili ruce.

Kdo nyní může říct včem je špatné třeba uznat jižní Osetii za samostatnou republiku

0 0
možnosti
A

AlenaNovák

23. 7. 2008 14:53
Re: Gruzínci mohou za své momentální problémy

Zkuste si precist odkaz na ten druhy clanek, tam se prave o tom uznani Kosova pise, ze se tim dal do ruky Moskvy bic na Gruzince.;-) Jinak karma, Soci bude uplne stejny postrach jako Peking.

0 0
možnosti
FK

František Kostlán

23. 7. 2008 9:29
Pane Sequensi,

díky za článek, který, jako vždy, ukazuje váš přehled a vhled do věcí. V Rusku je vedle Gruzie coby momentálního nejsilnějšího ohniska "výbuchu" mnoho dalšího, co nesvědčí o demokracii a dodržování lidských práv, právě tak, jako v Číně. To samozřejmě ví i Mezinárodní olympijský výbor. Řekl bych, že stěžejními otázkami tématu jsou: Proč MOV umožňuje olympiádu - hry míru - i v takovýchto zemích? Je to kvůli tomu, že olympiáda je již jedním velkým byznysem a se sportem nemá mnoho společného? Myslím, že někde v těchto oblastech lze hledat ono zdánlivě nepochopitelné.

Mějte se dobře

0 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.