Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Luděk Strouhal

3. 12. 2007 19:42
ani jedno ani druhé 2

Z toho všeho mi plyne ideální řešení ve formě - ANO, využívat jádro, ale nerozšiřovat + rozšiřovat alternativní zdroje. Kdo teď začne mluvit o zastavování republiky větrníkama nebo solárníma panelama, tak nemá příliš mnoho povědomí o alternativních zdrojích energie. Existuje tolik variant - geotermální energie (viz tuším Lovosice), biopaliva, malé vodní elektrárny... Neznamená to, že se najede na jeden druh ve velkém, ale že se bude budovat mnoho malých dislokovaných zdrojů energie. A to je princip alternativních zdrojů. Zda to bude stačit - a zajistit, aby to stačilo, je věc právě Zeleného programu.

0 0
možnosti

pavel 99

3. 12. 2007 20:32
Re: ani jedno ani druhé 2

no pokud hodláte nerozšiřovat jádro a nahradit drtivou většinu uhlí (a zachovat civilizační úroveň) tak máte za úkol nahradit cca 60% naší stávající spotřeby "alternativními zdroji". To jsem zvědavý jak byste toho dosáhl.

Mimochodem - znáte někde v praxi masivnější (procentuelně přes 30%) nasazení tzv. alternativních zdrojů? Víte o někom, kdo jich využívá pro své plné potřeby? Pokud vím, zatím se o tom jenom "kecá".

0 0
možnosti

Luděk Strouhal

3. 12. 2007 19:42
ani jedno, ani druhé 1

Přijde mi, že se mnoho lidí snaží všechno strašně zjednodušovat. Nejsem příznivec Greenpeace a nikdy nebudu, ale tak jak nemám rád uhelnou a ropnou lobby, tak se mi příčí i jaderná. Vybudujeme nové jaderné elektrárny a vyměníme závislost na uhlí závislostí na uranu. Možná máme na území České republiky jakés takés zásoby, ale čistý nebo dokonce obohacený uran použitelný ke štěpení to zdaleka není a jeho dobývání není "nějakou záteží" ale dost velkou zátěží.  Takže jádro rozhodně není záchrana naší světlé budoucnosti. Nehledě na to, že dosud není vyřešená otázka co s vyhořelým palivem a také málokdo ví, že životnost jaderné elektrárny je nějakých padesát let. Nevím jak vám, ale mně to přijde dost málo. A jestli jste dávali dobře pozor, tak Zelení v čele s Martinem Bursíkem, který je především odborník na energetiku a teprve potom politik, rozhodně nebrojí proti jádru jako dogmatičtí Greenpeace, ale podávají právě takovéto věcné argumenty.

0 0
možnosti

pavel 99

3. 12. 2007 20:11
Re: ani jedno, ani druhé 1

odborník na energetiku je ten, kdo nezná jednotky výkonu a energie? To tedy potěš noha pře rozhodováním takových "odborníků".

0 0
možnosti

irinek

3. 12. 2007 16:00
Nic než souhlas

Uhodil jste hřebíček na hlavičkuR^

0 0
možnosti

async

3. 12. 2007 14:22
závislost

budeme sice méně závislí, ale odkud budeme kupovat palivo pro jaderné elektrárny? v úvahu připadá zase rusko, takže závislosti se nezbavíme.

ale jádro bude potřeba.

0 0
možnosti

Yann

3. 12. 2007 14:36
Re: závislost

Na Žďársku jsou ložiska uranové, vysoce kvalitní rudy. Těžební infrastruktura je vybudovaná, obyvatelé obcí v okolí pokračování těžby vítají, neboť není povrchová jak tomu bylo na Jáchymovsku, kde se těžil uran pro zbrojní výrobu. Tento způsob těžby je mnohem šetrnější. Jistě, není úplně bez zátěže. Ale to není ani solární energie. Čeká se jen na to, co na to vláda ČR. Jaká bude energetická strategie Česka v budoucnu? Vydáme se cestou zdroje elektřiny pro střední Evropu a zajistíme tak budoucí generace proti pádu automobilového průmyslu?? Nebo se necháme vydírat šesti poslanci a několika set tisíci nevidomých voličů těchto šesti poslanců??

0 0
možnosti

Kamil

3. 12. 2007 13:53
Zdá se, že jste jeden z mála rozumných politiků

R^

0 0
možnosti

Maara

3. 12. 2007 13:48
Pravda, pravda

To je pravda

0 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.