Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

Totiž nějak se mi zdá, že se začíná smrákat nad českými obchodními řetězci. V mnoha městech řeší kauzu Kaufland, kde na počátku roku nechalo vedení vyházet externisty a světe div se, nějak se jim to vymstilo. Člověk prochází uličkami, které jsou doslova vybílené, jen málo regálů zcela doplněných, a protože jsme zde nakupovali nejčastěji, bylo mi až údivem, jak znatelné to je, když prostě nemají lidi. Na jejich tradiční čtvrtky jsem si zvykla, v 6 ráno bitky důchodců o poslední kartony zlevněných mlík i ty fronty. Ale aby kterýkoliv jiný den už v 16 hodin nebyly rohlíky a fronty už od mrazáku, to je velké sousto i na mě. Lidé tak demonstrativně nechávají vozíky ty tam a prchají, hlavně ať už jsou venku. A Kaufland vyřešil situaci tak, že zavedl samoobslužné pokladny. Ty já nepreferuji, protože jako pardón, proč bych si to měla ještě sama markovat? Ale některým lidem nevadí, ba naopak vyhovují, možná jsou rychlejší, nevím. Co vím je, že se dají snadno zneužít zlodějíčky, tak jako v Německu, kdy si podnikatel opakovaně drahá telecí játra markoval jako levnou zeleninu.

A tak zase vyvstává hlavním problém, který je možným ničivým výdobytkem moderní doby – nahrazování lidské pracovní síly stroji. Myslím si, že takový velký řetězec jako je Kaufland, by neměl problém s navyšováním platů. Mezitím jim však lidé utíkají i možná kvůli často citované šikaně ze strany zaměstnavatele (zákaz pití a označení ženy s menstruací kvůli dodržování větší hygieny). Je však paradoxní, že právě Kaufland a Lidl patří pod jednoho vlastníka a nedávno Česko obletěla zpráva, že Lidl láká prodavačky na nástupní mzdu 28 tisíc. I mně se Lidl celkem líbí – Vašutova vína, retro týden, panáčkové Stikeez za každých 300,- nákupu i Heidi Klum a její nové kolekce na lidláckém eshopu, co dodat?

Ostatní supermarkety jen letmo – Penny je paletárna, ale na druhou stranu tam zase hraje to jejich prima Penny rádio. Billa moc drahá, ale když mají zlevněné to půlkilové balení kuřecích prsou od Vocílky, to je fajn. Albert má dobré své pečivo, akorát ty jejich prodavačky nejsou až tak křupavě čerstvé. No a nakonec Tesco, tam mě jak víte minulý rok před Vánocemi málem natáhli na půjčku a já jen chtěla tu jejich novou Tesco club card, ach jo. 

Nakonec se chci s vámi podělit o ještě jednu svou příhodu. Někdy v týdnu jsem ráno začala vařit a zjistila jsem, že nemám to a tamto a vlastně vůbec nemám z čeho vařit. A tak jsem se zoufale vydala do nejbližšího Coopu (už jsme zase u toho) a že tam koupím jenom nejnutnější věci. Samozřejmě paní neznala mleté maso, že prý neví, co tím myslím a že to asi nemají a další umělkyně na kase namarkovala předchozí zákaznici místo čtyř jablek 1000 kg a když odešla, ještě jí pomlouvala, že co si to jako dovoluje ji opravovat a že k tomu má ještě, ty vole, až do půl sedmý. A já se se steskem znovu belhala domů, že do tý špinavý Jednoty fakt už nikdy nepůjdu. Vážení, ono nás to doopravdy asi donutí nakupovat online na těch všech různých Košících a Rohlících. Tak hezký týden a příští neděli zase na shledanou. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 11.3.2018 18:23 | karma článku: 25,25 | přečteno: 1775x