Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo s koho

Všichni lidé jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Přináším vám další nedělní glosu o tom, že si nejsem vlastně úplně tak jistá, jak je to dnes s tou lidskostí.

Ten příběh určitě znáte. Orwellova Farma zvířat, kde prasata převezmou nadvládu nad ostatními, dokonce i nad člověkem. Jenže mezi vepři začnou při. Již zmíněný citát o rovnosti z této nadčasové knihy mi vždy připomene, že je to tak i u nás, u homo sapiens na nekonečnou. My jsme a kdo je víc? Jenže mezi těmi největšími se vždy najdou tací, kteří chtějí být ještě větší. A pak se brojí do boje s nevinnými.

Tento týden mě totiž nenechala chladnou kauza teplické školy. Nad zveřejněnou fotografií jejich prvňáčků se snesla nebývalá kritika, třída se totiž skládá převážně z Romů a Arabů. Komentáře pod příspěvkem však nebyly snad ani mírně řečeno kritizující, ty byly úplně kritické. „Ještě že je to ZŠ Plynárenská, řešení se přímo nabízí, tam by sednul granát.“ Vůbec si ani neumím představit, co jsou zač ti lidé, kteří takto ohavným způsobem reagují na fotografii začínajících školáků. Malé, nevinné děti. Nikomu nic přece neudělali. Jen se narodili s takovou či onou barvou pleti a vy z nich hned děláte budoucí teroristy, kteří přivedou naši zem do záhuby. A kdyby ne, tak jejich rodiče dozajista nepracují, jsou na dávkách a my je z našich daní živíme! Není to ale přeci jen zlost, kterou má ten zakomplexovaný pivní buran v sobě?

Já totiž nejsem sluníčkový zastánce uprchlíků, ani zastánce horlivých vlastenců s holou hlavou. Nejsem ani na jedné straně. Já mám totiž selský rozum a věřím, že liberální způsob vpuštění každého do Evropy, je pro nás fakticky zničující. Ale na druhé straně ani nevěřím národovlastencům, kteří o historii naší země nevědí nic jen do chvíle, než se hraje nějaký hokej a povinně musejí být Čecháčky. Rozlišujme to asi tak: je uprchlík, kterému hrozí nebezpečí ve zbídačené zemi. Je to velmi smutný pohled, ale tyto oblasti se snad bez bojů už ani neobejdou, neumějí fungovat bez diktátora a svého režimu. Běženci z těchto míst má být poskytnutá pomoc v nejbližší bezpečné zemi a on sám z ní už nadále nebude putovat nikam dál, protože úkrytu se mu přece již dostalo. Pokud ne, stává se z něho migrant ekonomický, který doopravdy brodí moře jen kvůli tomu, aby využíval daňových systému. Jde ze země do země, kde mu dají víc a to je právě ten klíčový problém, který ani já bych nepodporovala a ihned by musel být deportován. A když už jsem u toho, představovali jste si někdy, co se asi těmto běžencům honí v hlavách? Možná to, že byli pod krutou nadvládou kolonie a tak ať se o ně teď Británie či Francie stará! Hnus, velebnosti.

Už vidím ty rozhořčené tváře, které ihned namítnou, že právě proto si musíme naši vlast, praotcem Čechem zaslíbenou, chránit. Ale to, že budu hrdina za počítačem, nikam nevede, jen k hromadné tuposti. A budu ze sebe vypouštět takové nechutné hlouposti? Vězte, že i já mám vždy problém, abych napsala článek – jak se dnes říká "korektní". Abych se nikoho nedotkla a nebyla za to nikým odsuzována. Ale když vidím, co je někdo schopný napsat na internet... A tak můžeme jen doufat, že viníci budou potrestáni za svůj horlivý, ubohý projev a že děti zůstanou dětmi. Nedotčenými jakýmikoliv předsudky. Protože to by jinak musel naši zem opustit i ten váš pan Pitomio, když odmítá veškeré přistěhovalce, no ne? Tak hezký týden a vy víte co.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 12.11.2017 17:17 | karma článku: 24,97 | přečteno: 2802x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Pravdu, nic než pravdu

Už od mala učíme děti, aby říkaly pravdu. Káráme je, když lžou nebo si vymýšlí. Brzy v dospívání se ale vše změní a samy si přijdou na to, že říkat pravdu se prostě vždy nevyplácí a že pravda v dnešním světě nikoho moc netrápí.

4.3.2018 v 21:22 | Karma: 13,10 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

(De)institucionalizace

Dnešní nedělní glosu chci věnovat myšlence toho, jak stále častěji přenecháváme odpovědnost za svoje činy institucím, které tak zarytě odsuzujeme a přisuzujeme jim povinnost toho, že ony to za nás přece zařídí.

25.2.2018 v 20:36 | Karma: 12,11 | Přečteno: 164x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Městská zdarma

V dnešní nedělní glose se zaměřím na jistý paradox, který vyplývá z nové zprávy německé vlády, která se snaží zamezit masivnímu znečištění ovzduší pomocí zavedení bezplatné městské hromadné dopravy ve své zemi.

18.2.2018 v 20:09 | Karma: 16,93 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Duhová práva

V další nedělní glose se chci věnovat velmi ožehavému tématu, a to otázce práv homosexuálních párů. Za několik dní se totiž vláda chystá projednávat zákon, který by umožňoval těmto lidem uzavírat sňatky a také umožnil adopci dětí.

11.2.2018 v 20:24 | Karma: 14,13 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Makat a neblábolit

Kdo si dnes nestěžuje na práci? Vždycky tomu bylo tak. Ale nepřijde Vám, že se doopravdy stáváme novodobými otroky?

4.2.2018 v 19:32 | Karma: 20,87 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik