Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PT

hahoc

25. 3. 2011 11:48
ROHYPNOL nebezpecna davka?

Jeste si dovolim otazku pro odbornika, cetl jsem na netu, ze vetsi mnozstvi techto leku je prakticky smrtelne, avsak ja znam cloveka, ktery techto prasku "snedl" najednou sto a byl pouze den ospaly a druhy den byl uz uplne funkcni:-)

Je to vubec mozne?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

25. 3. 2011 22:00
Re: ROHYPNOL nebezpecna davka?

Z hlavy nevím smrtelnou dávku, myslím si, že 100 tabl rohypnolu je opravdu dostatečná dávka pro kohokoliv, aby to nepřežil, dá se to dohledat i na netu... Jinak rohypnol je báječná uspávadlo, ale bohužel návykové, v některých státech je zakázaný pro běžné užití, mám dojem že když jedete do USA , tak bych moc nedoporučovat dat si ho zvláště do příručního zavazadla, mohlo by to s Váma dopadnout jako s pašeráky drog....

0 0
možnosti
A

aisha

22. 3. 2011 6:54
karma...., ale...

ve zmiňované diskuzi jsem nepsala, že by zdravotník měl vědět vše o všech náboženských směrech. Nicméně myslím, že základy by měly být u každého (nejen zdravotníka). Také jsem psala, že v životohrožujících případech by měl mít lékař poslední slovo bez ohledu na zvyklosti, náboženství... daného pacienta. Opravdu záleží na obou stranách. Většinou jsou to maličkosti, nejím vepřové; vegetariánská strava se dá zařídit, potřebuju se modlit, nemusím k tomu vstávat z postele, můžu se modlit vleže na posteli.

Pokud já jako muslimská pacientka vidím, že na oddělení je pouze lékař muž, nebudu požadovat ženu.

0 0
možnosti
A

aisha

22. 3. 2011 6:55
Re: karma...., ale...

Svým příspěvkem jsem spíše myslela, že by se dalo vyhnout mnoha nedorozumněním, pokud by základy náboženství ošetřující personál měl. Co je druhá věc, že je třeba, aby i pacient (konkrétně v tomto případě muslim) věděl, že v otázce zdraví a záchrany života i dle islámu smí leckde polevit. Uvedu příklad s alkoholem, muslim odmítá alkohol, pokud přesvědčíte pacienta, že lék obsahující alkohol je pro jeho život nepostradatelný a neexistuje adekvátní náhrada, pak by ho měl přijmout

0 0
možnosti
V

VyMeTaky,2

21. 3. 2011 23:29
Negativní revers je prima,

zvlášť, když vám doktor ve FNKV sdělí "správně bych vás měl hospitalizovat, ale popravdě řečeno, pokud mi podepíšete revers, ušetříte mi spoustu problémů".

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

22. 3. 2011 5:50
Re: Negativní revers je prima,

......a mate právo se rozhodnout.Jinak to jistě není optimální přístup. ale v každé profesi jsou lidi různí. Krom toho, pokud píšete o Vinohradech Pha, i v medicině lze s úspěchem dokázat, že  Pražské varianta výkladu zákonů a předpisů je jiná, než v celé republice. Prostě Praha je stát ve státě. Ve zdravotnictví jistě. Jsou tam k vidění věci v dobrém i špatném, jinde v ČR naprosto nevídané

0 0
možnosti
PT

hahoc

21. 3. 2011 20:20
Otazka mozna malinko mimo

Preji hezky vecer pane MUDrovniku:-)

obcas se "hadam" s nekym, kdo tvrdi, ze pokud se clovek pokusi o sebevrazdu (nechapu proc se tomu rika vrazda- jak se muze clovek sam zavrazdit? ja bych to pojmenoval jako sebezabiti) a lekari ho najdou, zda-li je jejich povinnost tohoto sebevraha odvezt do psychiatricke lecebny, nebo to zalezi na rozhodnuti toho dotycneho "pacienta"- tedy za predpokladu, ze byl zachranen ve stavu, kdy je zjevne pri smyslech. A jak tomu je, kdyz je treba ve spanku z leku ci neceho jineho- pak predpokladam je prevezen do klasicke nemocnice (vyplach zaludku atd) a pak musi byt prevezen na psychiatrii nebo to opet zalezi na jeho souhlasu?

Vim, ze za minuleho rezimu, byl automaticky prevoz do "blazince" myslim na 3 mesice ci kolik, ale jak je tomu nyni?

Mozna je to otazka trosku mimo tema, ale vrta mi to hlavou a casto o tom s nekym diskutuji- tedy hadam se, jak to je:-)

Dekuji a preji co nejvice spokojenych a zaroven vdecnych pacientu.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

21. 3. 2011 20:54
Sebevražda a psychiatrická léčebna

úplně jistě nevím, zeptám se (nebo načtu). Dělám celý život +- akutní medicínu chirurgického směru, za mlada jsem si přivydělával na záchrance, v praxi je to docela jednoduché, zachraňuje se především život ( to na psychiatrii fakt neumí, to Vám garantuji, je docela velký průšvih, když se dostane člověk s psychiatrickými příznaky vznikajícími rozvíjející se jinou medicínskou patologií do psych.léčebny), lidi po sebevraždách většinou potřebují hlavně přežít, i když původně spíš nechtěli. Takže resuscitace, emergency.... a pak se řeší zbytek a to si nejsem po těch změnách jistý jak po stránce právní, co se může a co se musí. Zjistím, ještě napíši.

0 0
možnosti
MS

Michal007

21. 3. 2011 18:37
Náboženství v nemocnici III.

Rabín byl hospitalizován v katolické nemocnici. Péče byla výborná a s personálem, řádovými sestrami, se spřátelil velmi brzy. Jednoho dne však vrchní sestra zjistila, že z rabínova pokoje zmizel krucifix pověšený na zdi. Přátelským tónem se otázala: "Rebe, co se stalo s tím krucifixem?"

Rabín o nic méně přátelským tónem odvětil:

"Sestro, mám za to, že jeden trpící Žid v tomto pokoji je až až."

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

21. 3. 2011 18:45
Re: Náboženství v nemocnici III.

R^

0 0
možnosti
X

xena123

21. 3. 2011 17:45
a co cukrovkář s gangrénou

má právo odmítnout amputaci?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

21. 3. 2011 17:53
Re: a co cukrovkář s gangrénou

má a dost často odmítá, je přemlouván. Pokud se časem zhoršováním nerozhodne, jde to až do stavu sepse a ohrožení na životě, pak má zdravotník právo amputovat ve snaze zachránit život. Někdy se k tomu  v těchto případech přistupuje poněkud vlažně... Někdy se už pak ani nedá život zachránit, prostě ten poslední vlak ujede..

0 0
možnosti
X

xena123

21. 3. 2011 17:44
a co když pacient nebude chtít vámi navrhovanou léčbu

Vy mu jí poskytnete a on přesto  zemře? Nebudete z toho mít také problémy?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

21. 3. 2011 17:55
Re: a co když pacient nebude chtít vámi navrhovanou léčbu

Problémy by mohl  mít. Většinou to není akutní případ, jedná se i s rodinou, když rodinadobře poučena souhlasí s názorem pacienta, tak potom většinou nemívá snahu někoho žalovat....

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

21. 3. 2011 17:40
Jak z toho ven?

Jednoduše - změnit zákony. Dnešní státy se staví nad člověka a osobují si právo rozhodovat a jednat "v zájmu jeho dobra" i proti jeho vůli a pomocí zákonů nutí i jiné občany /zdravotníky/ se takto chovat. Politik ani státní úředník ale není majitel statku a občan není dobytčetem, aby o něm rozhodoval farmář z hlediska výhodnosti pro farmu. Tato civilizace je celá postavena na "ochraně" i toho největšího idiota před sebou samým a ostatním jest potom trpěti spoustu omezení a buzerace. Celé povinné důchodové a zdravotní systémy se podčiňují tomuto principu. Jsem zvědav, kdy bude uzákoněna povinnost stále nosit přilbu, protože se může vyskytnout dement, co si bude nad hlavou pohazovat cihlou. Pak uvidí hezkou holku, začne na ni civět a bác - cihla mu rozbije hlavu. Tomu musí být zabráněno nejlépe povinností všech nosit přilbu /certifikovanou/, co odolá páýdu tvárnice z pěti metrů /dement může být fyzicky zdatný/. Penze jsou už na předpokladu existence dementů, co všechno propijí, založené.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik