Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Vynikající! Jen pár poznámek:

Systém direktivního řízení státem z komunistické éry nám Václav Klaus zachoval a řádně zkomplikoval iluzivní Potěmkinovou vesnicí plurality zdravotních pojišťoven. Ta pluralita v našem socialismu je zcela bezdůvodná a postrádá smysl. Státní direktivní, nesvobodný systém nám však politici zachovali, aby měli tok financí pod vlastním palcem.

Zajímavostí ve zdravotnictví je, že cenu práce určuje plátce bez ohledu na skutečné náklady. A tak se náhle lékař ocitá s VZP na orientálním tržišti, kde VZP určuje prodávajícímu cenu s tím, že český lékař je na tom hůř než orientální trhovec, protože práci musí vykonat, ale usmlouvat cenu odpovídající nákladům již nesmí.

A tak VZP proplácí zdravotní péči jen částečně nejen ambulantním lékařům, ale i nemocnicím. U nemocnic je pikantní, že některé nemocnice dostanou zaplaceno za stejnou práci taktak, jiné jsou přepláceny a jiným to nestačí ani na provoz. Působí to dojmem protekce či korupce, ale nic neprokážeš.

A nyní otázka: Jak je možné, že Přemysl Sobotka lže občanům, že peněz je dost, jen manažeři s nimi neumí hospodařit? On to neví nebo lže? :-)

1 0
možnosti
ZK

Z14d89e41n29a 85K28o68č38í

14. 10. 2013 13:51

Socani i ODS lžou od nepaměti a TOPka pouze dokázala, že ve zdravotnictví a sociální sféře šlape jako slon v porcelánu ;-)!!

1 0
možnosti
BP

B93e55n 30P92a23v34k11a

12. 10. 2013 19:00

Víte pane doktore, ono je to vlastně velice prosté a není třeba psát eseje či hluboké ekonomické analýzy. Ono se to zdravotnictví totiž nikdy z toho socialismu vlastně nedostalo. Takovým prostým důkazem budiž, že je tu pro zdravotnictví nastavený budget a to je vše. A mouchy se musí o ten socialistický rozpočet prostě porvat. A jak nějakou mouchu napadne, že by mohla sednout na jiné lej... na jiný rozpočet, tak dostane plácačkou přes křidélka v podobě socialistické legislativy či politruků.

A teď něco z praxe: Například zrovna nedávno se bral jeden můj příbuzný do nemocnice. Stáří, noha jako vodní meloun, mozek už má také nejlepší léta za sebou. A tak se tam na něm ti felčaři střídají, třískají na něm peníze z toho lej... z toho rozpočtu. A pak řeknou, že je to príma, že se dědek stavil a ať si ho zase vezmeme. Načeš se člověk zatváří ve stylu, že to si ze mě děláte legraci. A oni že si ho tam tedy na interně na lůžkovém nechají. Což ve mě již evokovalo nikoliv pouze výraz v obličeji, ale přímo: "Vy tady máte na interně lůžka??" A pak ho odvezl sanitář. Sanitář??

No prostě je to naše zdravotnictví krásný socík.

1 0
možnosti
JS

No to je. Blbý na tom je, že v tom boršusu pracuji a oba dřív nebo později budeme to zdravotnictví potřebovat pro sebe nebo pro své blízké. Pravidla ovšem nastavují politici, právě ti, co je tady volíme už dvacet let.

Co můžu dělat? Alespoň o tom občas napíši, i když je to zřejmě k ničemu. Lid věří pohádkám.

1 0
možnosti
PK

Nejsem žádný specialista na ekonomii zdravotnictví. Myslím si ale, že bez určité porce morálky sebelepší systém trpí. S oblibou říkám, že úspěšný kapitalismus (sociálně-tržní model) se nechá budovat "za odměnu", kdy většině odpovědným jde o vybudování špičkové výroby (služby) a ne prvotně jak se obohatit. Nemocnice není restaurace, každý pacient je jiný a nelze vše sešněrovat normativy. Jinak velmi dobře a přehledně napsáno.

2 0
možnosti
JS

podmínky, systém musí podporovat pozitivní jednání účastníků. Ve zdravotnictví je to přesně naopak. Darebáci a nefachčenci jsou na tom nejlépe, je to založeno v systému. Pak diskuze o morálce.. je trochu mimo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik