Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SA

Saltos Alim

24. 7. 2011 17:29
Trh řeší zdravotnictví

Tak se podařilo během těch 20 let rozvrstvit nebo spíš rozkastovat společnost na ty co berou či mají pod průměr, okolo průměru, a ty nahoře. Také se vybudovala proti minulosti celá řada soukromých zdravotnických zařízení od praktiků až po specializované a extra vybavené ústavy.

Tož zůstaňme u zásady: svůj k svému  Vidí-li čech u souseda denně že se má líp a má větší možnosti, už to samo u některých  zdraví neprospívá.

Takže pro prvé dvě kasty a výjimečně  i pro  třetí zachovat standartní péči. Pro ty vyvolené pak poskytovat  nadstandartní péči  v zařízeních k tomu určených - a netřeba vůbec blíž obě kategorie složitě diferencovat. V případě prvého nezbytného ošetření či vyšetření, což se může stát,  lze následně  snadno použít k žádanému přeložení helikopteru. A je vymalováno.    8-o

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

24. 7. 2011 17:15
Za co se platí

Nevěřím, že by došlo k omezení akutní a závažné zdravotní péče. Právě ušetřením za placení ptákovin a zbytných věcí systémem, což jsou zdánlivě malé položky, ale tím množstvím jde o podstatné náklady se dá ušetřit na velké věci- jako pojistka auta- když si dáte nějakou spoluúčast, pak placením  malých věcí a spoluúčastí šetříte na placení totálních průšvihů a zlevňujete pojistku.

Pojišťovny SK udělali rozbor nákladů ve zdravotnictví SR a v ortopedii to dopadlo tak, že nejvíc peněz dají za ortezy, na druhém místě je viskosuplementace a chondroprotektiva,  železa a endoprotezy jsou až na dalším místě, co se týče celostátních nákladů. Přitom většinou použití položek 1 a 2 je zbytné a v podstatě neúčinné. Přitom se nejvíc žvaní o drahých kloubních náhradách.  Stejně jako u nás. Ndepřijde Vám to divný a kdyby to bylo Vaše, neudělal by jste pořádek v položkách 1 a 2, kde se dá ušetřit bez změny zdravotních výsledků jistě 90%, aby jsten ušetřil na endoprotezy?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

24. 7. 2011 17:17
Re: Za co se platí

Mám dojem , že pár let tomu nazad zveřejnila VZP , že největším nákladem je paralen a jeho kombinace, nebo snad léky od bolesti. Přitom stojí desítky korun za balení.  Copak si je nejste schopen koupit? Proto aby se ušetřilo na rakoviny, mrtvičky, organizaci péče o infarkty a úrazy v plné palbě?

0 0
možnosti
DD

dlz25

24. 7. 2011 14:45
Peníze ve zdravotnictví

On ten problém bude trochu někde jinde, a to v koncepci zdravotnictví po roce 1989. Vlastně žádná koncepce tu není. A tím pádem se nehospodárně rozhazují peníze, a pak jen poslouchám, že peníze ve zdravotnictví chybí nebo že dokonce nejsou. Není to pravda.

Bohužel se nenajdou politici, kteří by se dohodli na nějaké dlouhodobé koncepci tak, aby se ucpali díry, kterými moje peníze protékají do kapes lékářů, politiků, jejich kamarádů a kamarádů jejich kamarádů, farmaceutických firem atd.

Dost mi vadí, když se najdou "odborníci". kteří říkají: nejsou peníze, tak je vezmeme od občanů. Žádná reforma, žádná diskuze, prostě nic. Zavadou se nelogické poplatky a říká se tomu reforma.

Kdybych já takto hospodařil s domácím rozpočtem, už dávno jsem bezdomovec!!

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

24. 7. 2011 14:58
Re: Peníze ve zdravotnictví

Máte pravdu. že hospodaření ve zdravotnictví je naprostá katastrofa, ale on to jde říct o všech "státních" oborech a o celém státě.  Nemáte pravdu v tom, že převedením těchto peněz do systému by se to vyřešilo. Oni ty doplatky a nadstandardy vedou k jisté restrikci v poskytování péče, zvláště její nesmyslné a neefektivní části. Nejde jenom o přinešení peněz do systému příplatky, ale spíš hlavně o ušetření za placení zbytných výkonů. Také nemáte pravdu v tom , že  peněz je dost,jsme třetí od konce v poměru HDP na zdravotnictví mezi státy OECD. Takže také podléháte propagandě, že vše je vlastně v pořádku a stačí drobňoučké změny. Bohužel, není to tak.:-/

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

24. 7. 2011 14:39
kdo rozhodne o standardu

když to budou rozhodovaz zdravotníci- jasná katastrofa. Bohužel. Neumí se domluvit mezi obory a tytpy organizací, všichni budou chtí všechno bohatě hrazené pojišťovnou...

Když to budou rozhodovat pacienti- opět špatně. Problém je rozdělení zbytného a nezbytného. Obě skupiny mají společné absolutní netušení detajlních ekonomických možností a souvislostí.

Bohužel, musí to rozhodnout politici. Po komunikaci s těmi i oněmi, ale je to o racionalitě rozhodování na jedné straně a na druhé straně o ekonomice, za kterou by měli zodpovídat.

Platí to nejenom v ČR. ;-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 7. 2011 17:27
Jen drobnost:

Ty standardy přece existují. Všude!  My je nejlépe vidíme na způsobu léčby rakoviny (nejlepší, zcela nová terapie je poskytnuta jen výjimečně), náhradách kloubů, vnitroočních čočkách (po operaci šedého zákalu), klasické sádře.  Ale existují ve všech oborech, u všech léků, u všech náhrad a pomůcek.  Jen nejsou nikde jednoznačně popsány, takže se snadno poskytne nadstandard (při nadstandardním vztahu s lékařem - jedno zda z pozice známého, korumpujícího či veřejného činitele).

   Jistě o standardu či nadstandardu budou diskuze (ba - boje). Jen - proboha - nesmí být stanovovány zákonem. Dovedete si představit, jaké blbosti by poslanci odsouhlasili a jaké sami přidali?

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 7. 2011 14:25
ten závěr to jistí

Z hlediska těchto faktů je jasné, že o hloubce změn a o standardu a nadstandardu nemohou rozhodovat ani lékařské, ani pacientské organizace, ale ani pojišťovny. Míru těchto změn musí nastavit politici...

Vsjo jásno, více netřeba...:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik