Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gmur

29. 3. 2011 16:39
z toho blogu citim, ze nema SMYSL

chodit na pohotovost a vubec ne do nemocnice. A rada bych vedela v jakych jeste pripadech. Porod?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

29. 3. 2011 17:37
Re: z toho blogu citim, ze nema SMYSL

Dobrá pocity jsou důležité. Nicméně fakta v podstatných věcech ještě důležitější. Oni ti doktoři Vám dos pravděpodobně pomohou, když to jde, dost často problém i vyřeší. Omylů a chyb je opravdu velmi, velmi malý zlomeček procenta. Z čeho jste prosím získala Váš dojem? Pracujete ve vašem povolání s ještě vyšší úspěšností a jistotou dobrého výsledku?

0 0
možnosti
K

kasak5

29. 3. 2011 16:11
karma

článek vystihuje skutečnost jak je, na doktory si každý rád zanadává zvláště po událostech letošní zimy. Příroda je nad námi a neuděláme s tím nic. Nehodnoťme případy podle popisu v novinách ale jen ze zdravotnické dokumentace, tam jsou veškeré důkazy.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

29. 3. 2011 16:28
stížnost

Za celý život na mne byla jedna stížnost. Pacientka po umělém kolenu si stěžovala, že ji bolí a že není v pořádku a že za to můžu. Stěžovala si řediteli VZP, šéfovi LK a ministru zdravotnictví cca v r 2003 nebo 4. Pojišťovna si to velmi pečlivě vyšetřovala sama, protože součástí stížnosti bylo, že se na ni vykázaly činnosti a výkony , které neproběhly.Výsledek opakovaného drakonického šetření 0. Mezi 4 očima mi zástupce pojišťovny řekl, že takto kvalitní koleno bych takovým lidem neměl dávat.  Šetřila to komise ministra, v které seděli mj ortopedi z klinik, pro které jsem konkurence... Výsledek 0, žádné pochybení. Mezi 4 očima, to máte fakt blbý jestli máte víc takových pacientů, to by se dalo fotit do učebnic , jak je to přesně a dokonale provedené. Jednání LK v místě pracoviště 0, V místě bydliště 0.  Po letech se ukázalo, že to byla přenensená bolest z kyčle, která se již tehdy začínala rozpadat, k vyšetření ale nikdy nikam nepřišla, běhala po úřadech a institucích... Pokračování

0 0
možnosti
MS

Martin Soušek

29. 3. 2011 15:22
zodpovědnost za chyby

Víte, v každém oboru, když se stane nějaká vážná chyba, která třeba má za důsledek smrt člověka, se stanoví konkrétní odpovědnost a dotyčný viník je potrestán. Třeba i vězením.

 

To jen lékaři si navzájem kryjí záda a jsou naprosto nepostižitelní.

 

Měl jsem tu čest jeden takový případ poznat - léčba rakoviny kůže mastičkou. Na onkologii poté lékaři "mimo záznam" konstatovali, že jestli to kožní lékař nepoznal, tak je naprostý tupec. Ovšem když došlo na žalobu, tak najednou nikdo nic nevěděl, nikdo to poznat nemohl. A lékař "léčí" dál. Dokonce ani neexistuje žádný veřejný registr, ze kterého by pacient mohl zhodnotit šikovnost daného lékaře. Vybírat lékaře rovná se známosti, anebo zapíchnout prst náhodně do telefonního seznamu.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

29. 3. 2011 15:53
Mantra - bílá mafie, kryjí si záda

je opradu docela nepravdivá. Za minulého režimu to fakt fungovalo, dneska už to pravda není. Soudy a vyspělost  lékařské komory je ale opravdu problém. Na jednu stranu se nějak podivně tolerují "hraniční"přestupky, na druhou stranu vás jsou schopni odsoudit i za věc, kterou jste neudělal, nebo vysoudit na Vás podstatný peníze i v případě, že jste nic nezavinil, na což se nedá pojistit. Náš systém nemá logiku. Jinak že  jen lékař může posoudit lékaře, nejlépe stejné specializace je realita i mimo medicínu, přece  výkon doktora nemůže posuzovat architekt a chybu eletrikáře lékař. Registr je nonsens, nejde ani registr odsouzených pedofilů. Odsouzení lékaři většinou neléčí.

0 0
možnosti
IH

Labaro

29. 3. 2011 15:16
K článku

http://selucky.blog.idnes.cz/c/179958/Proc-umiraji-deti-a-kdo-za-to-muze.html

V článku nelze tak docela se vším souhlasit. Je pravda, že chybovat může každý, ale něčí chyby se prostě nepromíjí. Zatímco u politiků je "zvykem" promíjet chyby, které stojí i miliardy a někdy i životy, u vysoce odborných profesí jako jsou soudci, nebo právě lékaři se často vinu podaří skrýt za falešnou kolegialitu (co když se mi něco podobného přihodí zítra, každý přeci může udělat chybu), někdo si jde za chybu natvrdo sednout (řidič, který zaviní tragickou nehodu). Tím neříkám, že lékaři na pohotovosti chybovali, nemám informace ani kvalifikaci pro jejich vyhodnocení, ale u dětského organizmu, který má několik dnů vysoké horečky a nezabírají antipyretika je určitě velké riziko dehydratace a poškození ledvin, proto si myslím, že hospitalizace na pozorování a zavodnění by určitě nebyla na škodu. Z vlastní zkušenosti vím, že nemocnice hospitalizovaly i kvůli větším "prkotinám".

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

29. 3. 2011 16:08
Re: K článku- nijak Vám neodporuji

Něco je vysvětleno výše, bílá mafie už není. Věcně s dětmi,co mají teplotu je to tak, že zvláště v období epidemie jsou takto nemocných, v podstatě se stejnými příznaky dětí mraky, třeba stovky na jednom okrese v konkrétní noc. Současně na dětském máte pár (třeba fakt dva) volných lůžek. Krom toho rodiče obvykle odmítají hospitalisaci, jak dítě zjistí, že nejde domů......Je velké umění rozeznat, u kterého z dětí v podstatě stejně nemocných se bude situace komplikovat a stane se Vážnou...umí to v Delphských věštírnách a někteří hodně zkušení lékaři s mnohaletou bohatou praxí.... rozhodují se ale opravdu někdy bez podkladu jakýchkoliv příznaků a důkazů. Otázka tedy zní, jestli situace v době návštěvy dítěte na pohotovosti  byla taková (příznaky, laboratorní testy, další vyšetření), aby se rozhodli ho hospitalisovat nebo zda něco přehlédli  a nebo nepřehlédli a špatně se rozhodli. Očekávat, že doktor je schopen věštit asi v soudním řízení nejde.

0 0
možnosti
S

Satyriana

5. 3. 2011 16:05
Ono je to opravdu těžké.

Na jedné straně mám zážitek ze služeb na ambulanci, kdy jsme právě děti obskakovali jako vzteklí a setkávali se s rodiči, co uměli dělat - nebo spíš zanedbat kde co. Proti tomu stojí  zážitek švagra, kterého několikrát vrátili domů, dokud mu neruplo slepé střevo a málem nezemřel.  U vlastního dítěte jsem reagovala na docentovu otázku "Kterej blbec ho před týdnem vyšetřoval?"  pravdivě "Vy, pane docente." Za trest jsem nesměla do nemocnice za batoletem...

Sama jsem zpracovávala maminy, které se divily souvislostem mezi žízněním a horečkou. Když někdo pochopil, že pouhým čajem děcku srazí čtyřicítku nebo že zábal je lepší, než pilule, to byla prozření! Obecně jsou rodiče ve velké části ochotní cpát dítě do nemocnice, aby jim ho tam spravili a ono zase fungovalo. Ano, přesně tak. Že dostali nějaká doporučení?  Když nejde o všemocné pilulky, jsou  to blbosti a já tomu nerozumím a oni mě jen odbyli...

Pravdu neznáme. Může být úplně jinde. Chyby dělají všichni zúčastnění. Bohužel i takovéto.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 3. 2011 18:05
Re: Ono je to opravdu těžké.

Divné je , že to nikdo nechce nebo nemůže pochopit. Rád bych došťouchal čtenáře k uvažování, PROČ  to tak je. Ono tvrdit, že za to můžou neschopní či jinak vadní zdravotníci je  tvrzení na stejné úrovni, jako když si někdo myslí, že doktor je bůh a má vědět, poznaznat a předvídat všechno.

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

5. 3. 2011 10:56
Rozdíl

Kdyby k takové fatální chybě došlo v průmyslovém podniku, tak se řeší tři věci:

1. přesná analýza, jak k tomu došlo

2. hledání míst, kde se tomu dalo zabránit

3. návrhy a realizace řešení(včetně termínů), jak tomu příště předejít

Protože se to stalo ve zdravotnictví, hledá se tisíc a jedna a omluva či výmluva, aby se nic nemuselo měnit.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 3. 2011 12:22
Re: Rozdíl

Nemáte moc pravdu. Když např. spadl most ve Studence, trvalo mnoho měsíců, než se něco vyšetřilo a dalších mnoho měsíců, než se to dostalo před soud.Věci ve zdravotnictví jsou zpravidla o hodně složitější, nedají se prostě změřit a zvážit....  Ono se postupuje vpodstatě stejně, ale pokud to dopadne tak, že nikdo nic nezavinil, což nemusí být výmluva ale u lidí se to někdy stává, už to novinářům nestojí za napsání na první stranu.....Můj článek ale byl hlavně o tom, že je trapně levné odsoudit zdavotníky (stavaře, projektanty, metaře) když se něco stane, aniž se jenom tuší, jak to vlastně bylo. Taky mi vadí chabost novinářů a také poukazuji na reakce davu, kterému je vše hned jasné. Taky i v minulosti bylo, Horáková byla vina, psali davově, sověti nás zachránili, židi byli nepřítelem státu, po hrdiské smrti jdou muslimové přímo do ráje se stovkami panen...... tisíc podobných témat si každý vzpomene. Informační možnosti máte, i když Vám to novináři nezlehčují.

0 0
možnosti
S

stedrik

5. 3. 2011 7:07
no občas mám pocit,

že doktoři nikdy nebyli na pohotovosti coby pacient a inkognito. Mohl bych vyprávět mé zkušenosti s úrazovkami. Jak má člověk montérky, tak i sestry ohrnují nos, natožpak doktoři, to opovržení z nich jen čiší a sakra se podepíše na jejich přístupu. Zrovna v Thomayerce se mi stalo, že mě poslali s tržnou  ránou na hřbetu dlaně do jiný nemocnice s tím, že bydlím v jiný spádový oblasti. Takže jsem sednul na motorku a s bolestí jsem si jel do centra Prahy pro čtrnáct stehů.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 3. 2011 8:04
Re: no občas mám pocit,

Jistě. ale dá se opáčit, že bych Vám přál odsloužit pár rušných služeb na úrazovce a popsat Vám, s čím se tam pravidelně personál potkává a co musí řešit, nejenom medicínsky. Chybí úvaha, proč se tak děje. Hodit to na osobnost nebo pohahu lidí asi nejde. Lidé jsou prostě různí..  Třeba svoji kritiku domyslíte.:-/

0 0
možnosti
W

wiki5

5. 3. 2011 4:47
a ona

podle vas tim, ze nekdo o nekom neco rekne presumce neviny neni? Presumce neviny je totiz proces u soudu, ale verejne mineni neni timto postupem vazano. Jde spis o svobodu projevu...

0 0
možnosti
V

vs7

5. 3. 2011 8:19
Re: a ona

Presumce neviny  je obecný trestněprávní princip platný v průběhu celého trestního řízení, nikoliv tedy jenom u soudu, ale např. i době kdy policie určitý čin vyšetřuje. V celém průběhu procesu je tedy na podezřelého/obviněného/obžalovaného nutno hledět tak, jakoby čin nespáchal. A platí to i pro novináře. Oni si samozřejmě dávají pozor, aby nikoho nejmenovali, ale podle mě není naprosto v pořádku, pokud tak okatě naznačují, až druhému musí být jasné, že viník je předem zřejmý.

0 0
možnosti

Mablung

5. 3. 2011 1:03
náhoda

Současná společnost nesnáší náhody. Ve výrobních podnicích se dříve zmetky házely na hromadu a pak se vyhodily. Dnes zkoušíme jet na 0,0000 % zmetků. Prostě vytlačujeme náhodu a lidské chyby.

To samé je ve všech oborech lidské činnosti. Nehody a omyly se stávají. Ale media musí mít o čem psát, tudíž si vždy něco vyberou. Pokud jsem si to spočítal správně, každou minutu se narodí/umře asi 220 lidí. A my děláme tragédii z jedné smrti která se nás vůbec nedotýká ...

0 0
možnosti
JZ

71W

4. 3. 2011 22:11
VAŠE ÚVAHA

...je správná a racionální. B|ohužel    a za to vy ani sám pane doktore nijak nemůžete, si naši lékaři vysloužili v posledních 3 měsících pověst intrikánů, lhářů a vyděračů. \Nemohou za to ale jejich odbory zařídily, aby to byla pravda. V takovéto situaci je, ke škodě lékařů, těžké obhajovat presumpci neviny

Jan Zima !!!!

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 3. 2011 12:51
Re: VAŠE ÚVAHA

A pokud budete uvažovat i vy racionálně, přijdete na to, že stávkující lékaři si něco možná vysloužili ale většina z toho byla manipulace davu. Nenechte se manipulovat. Také na

http://pokus.blog.idnes.cz/c/179442/Svoboda-novinari-obcane-lekari.html

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik