Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

26. 6. 2011 10:39
co s tím

Stát už nám dávno zdravotní péči nezajišťuje Ta je poskytována v trojúhelníku skupin pojištěnců,zdravotních zařízení a  zdravotních pojišťoven.Jenže pro občany je tato účast povinná,ale nemohou do ní nikterak mluvit.Zatímco zdravotní zařízení i pojišťovny jsou komerční subjekty,sami se rozhodly vykonávat tuto činnost,a sami taky mohou,pokud  zjistí že je pro ně toto podnikání prodělečné,tak ho ukončit.Jenže místo toho poměrně úspěšně lobují u státu o řešení svých problémů a růst zisků na úkor té třetí skupiny.

Reforma o nadstandardu přece není o tom,že by si "mohl" občan připlatit.Na to by stačila jednoduchá ministerská vyhláška,která by definovala "pokud občan požaduje něco lepšího než to co proplácí pojišťovna,může si ten rozdíl doplatit".Mimochodem,na léky už si přece  doplácíme v lékárnách dávno,takže  jaká reforma?

Ten skutečně jediný problém v tom,že politici chtějí (v zájmu komerčních lobby) část té péče hrazené pojišťovnami přesunout do placeného nadstandardu.Nebo se pletu?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 11:11
Zda se pletete

nebo jak moc se pletete se ukáže. Každopádně situace je daleko horší, než se obecně myslí  a je nutné s tím  něco udělat. Problém je, že nám vládnou politici, kteří jsou většinou odpovědni jenom sami sobě a svým příjmům a podle toho to vypadá. Nicméně realita vládu, ať už je jekákoliv, nutí s tím něco udělat (viz můj blog). Moje gusto by bylo,kdyby se ti kohouti přestali hádat a hledali průchodnou variantu pro budoucno. Nezapomínejte, že realita exponenciálně rostoucích nákladů s tím donutí kohokoliv buď s tím něco udělat, nebo potichučku dále snižovat úroveň zdravotní péče. Co si přejete sám?

Politická relita je že vláda (kterákoliv) se s tím snaží a do budoucna bude stále více snažit s tím něco udělat a opozice, ať je jakákoliv , ji v tom úspěšně pomocí lží, šířením nenávisti a blokovváním akčnosti zatím vždy úspěšně zabránila. Je to běs.

Každopádně, pokud nechcete skutečně katastrofckou léčbu s pěknou reklamou- musí se reformovat a to rychle a bude to lidi tak jak tak něco stát.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

26. 6. 2011 9:34
...

Probémem je neschopnost uvědomit si co je dostačující zdravotní péče...

podívejme se například na milované zubní plomby...

Základní funkcí zubů je rozmělňování potravy... K udržování této funkce amalgamová plomba je více než dostatečná. Cokoli navíc jsou jenom kosmetické operace plně na úrovni plastické chirurgie.

Jinými slovy: Amalgamovou plombu by mělo zcela hradit základní zdravotní pojištění, cokoli dražšího ať si pacient zaplatí sám ze svého.

Stejnou metodiku lze využít u všeho. (Nehodlám tvrdit že jsem základní péči schopen definovat u všech oprací... ale na to máme odborníky... ale u zubů to zvládnu)

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 10:02
nesoulad přání, plateb a reality

Plomby jsem využil jako příklad ve svém posledním článku na blogu. Problém je v tom, že pojišťovna platí za amalgámovou plombu 220 kč a one v reálu v minimální variantě (jednoploškový kaz) stojí 400 - 500. Takže tam je zakopaný pes. Stát Vám slibuje, že zaplatí základ, ale on ho nezaplatí. A to se samozřejmě netýká jenom plomb, to se týká prakticky všeho. Pak požadujte nějakou úroveň, kvalitu, zodpovědnost a vstřícnost.... Zajímavé je , že většina národa jednak diskutuje o ceně materiálu na plombu, což je v ceně minimalistická položka, Zadruhé probublávají nenávisti a závist proti zubařům, a za třetí se nezaplatí reálná cena s poukazem na to, že na to nemáme a jiné legální řešení se neprovede. Radost z toho mají politici, protože oni za to můžou a to tak že zcela a téměř všichni, přitom negativní emoce se vybíjejí mezi lékaři a pacienty.

0 0
možnosti

Danny boy

26. 6. 2011 8:52
Zdravotní pojištění?

Především je to chybný název a nevím proč. Možná, že to takhle líp vypadá. Správně by měl název znít "zdravotní daň" a daně se vypočítávají stanovenými procenty z příjmu, pojištění si nasmlouváte podle toho co chcete. Až to bude pojištění, tak si nasmlouváte s pojišťovnou co všechno vám za daný peníz lékař opraví jako je to u všech ostatních pojišťění. Kdo bude mít příjem malý, tak holt nebude mít třeba na bypas nebo léčbu rakoviny a bude muset umřít s tím, že na léčbu nemá. Ceny stanoveny jsou a pokud se daň změní na pojištění tak skončí nářky typu "proč mám přispívat na povaleče". Problém je v tom, že mladí a výkonní, kteří teď zastávají dobře placená místa si neumí představit, že by zestárli a onemocněli a tak by si vybrali pojištění nízké a pojišťovny i s nemocnicemi by krachovaly.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 9:07
Re: Zdravotní pojištění?

To je docela v Evropě nereálné, popisuji to níže. Podobný system je v USA, ale je založený na úplně jiném vnímání práva, státu a svobodného občana. Pokud takový system chcete, musíte se odstěhovat do některé mimoevropské destinace.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

26. 6. 2011 7:54
Otázka zní

proč by mělo být pojištění stanoveno pro různě zazobané příjmové plátce ve stejné absolutní výši. Mělo by pojišťovat každého stejně na život. A tedy také i stejně zatěžovat. Tedy jako nějaké procento z příjmu. Či majetku. A jinak připomínám, že pojišťovat také je možné podle potenciálního výnosu z pojištění. Vy si vyděláte více než bezdomovec, takže vaše zisky ze systému jsou vyšší.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 8:13
Re: Otázka zní

Nějak Vám nerozumím.Jednak reálné zdravotní pojištění na základní péči v čr nebude, nikdo to ani nechce. Není ani nikde v Evropě. Připojištění na nadstandard může být, asi bude a může fungovat jako pojistka- ekonomicky.

Vaše úvaha platit pojištění podle příjmu nebo majetku je ekonomicky nesmyslná, je to asi tak, jako by všichni povinně museli mít stejnou Oktávku a jejich pojistka na havarijního pojištění by se stanovovala podle majetku..... to je fakt blbost.

Jiná věc je otázka solidarity, která je a musí být a je to v pořádku. Taky bude. Ale nadávat těm majetnějším , že krom toho, že lepí všemožné věci (z jejich daní) za nemajetné si ještě dovolí nějaký nadstandard.... to jsme tak někde v Táboře za husitů, a tam to vydrželo stejně jenom pár dní.

0 0
možnosti
MB

MacX

26. 6. 2011 7:45
Kreslíte to hezky

Jen místo líbivého A napište i nevoňavé B.

1) Skutečný systém zdravotního pojištění povede k masívnímu nárůstu celospolečenských výdajů za zdravotnictví (USA - 16%HDP, ČR - 7-8%). Chápu, že by se vám to jako lékaři líbilo. Mně jako učiteli by se taky líbilo, kdyby šestina celého produktu šla na školství.

2) Skutečné zdravotní pojištění bude znamenat, že poměrně velké procento obyvatelstva na pojištění mít nebude, nebo bude toto pojištění pokrývat jen velmi omezenou část péče. 

A ta zmínka o akutní péči, kde bohatému nemusí pomoci ani že má dost peněz, ta je skutečně roztomilá. O vašem smýšlení to vypovídá více, než jasně. Vás bych opravdu nechtěl potkat v realitě. Jeden žasne, co se to tady urodilo za "lidi".

1 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 8:07
Re: Kreslíte to hezky

Otázka je taky, jestli bych chtěl já potkat Vás. Ale k věci. Problém lékařů není zásadně v tom, že do zdravotnictví jde málo peněz (3 nejhorší dle OECD z hlediska poměru k HDP jinde na mém blogu), ale to, že  Občanům se slibuje všechno dokonale ihned a na špičkové úrovni, to je konec konců zčásti zakotveno i v zákonech mj rozhodujících i trestně právní věci, přitom se platí zjevně menší rozsah (přiměřeně procentu HDP) a to ještě různým různě, organizace na h.vno.-Viz jinde na mém blogu.Takže můj pocit je- Slibujme a uzákoňme jenom to, co jsme schopni reálně platit. Dnes to máte jako uzákonuit, že všichni studenti musí dosáhnout VŠ vzdělání na sledovatelné špičkové úrovni a platit jen, jak se dnes školství platí a trestně právně postihovat kantory za nesplnění tohoto skvělého a potřebného cíle. Jak by se Vám líbila taková krá.vovina soudruhu? Téměř podobně je to ve zdravotnictví. Divné je, že ani kantor to zatím nepochopil. Proto taky píšu blog.

0 0
možnosti
K

krllo1

26. 6. 2011 6:37
A proč se tolik krade ve zdravotnictví ? A proč lékaři

vymýšlejí léčbu na které nejvíce vydělají, případně vydělají jejich zdravotnická zařízení. Nejraději mají zdravé nemocné, na které se dá napsat hodně vyšetření,laboratorních vyšetření a přesto ti pacienti jsou relatcvně zdraví a v nemocnici není s nimi žádná práce, jen se dá na ně fakturovat a fakturovat.Zdravotnictví je jeden obrovský cedník. Prostě systém pojišťoven vede jen ke zdražování, korupci a plýtvání. Stačí se podívat na pojištění aut, naprosto stejné.

Ideální by bylo platit hotově. Rázem by padly  ceny péče a léků dolů a lékařů by byla  potřeba desetina, ale to nejde zavést v jedné zemi izolovaně.!!.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

26. 6. 2011 7:08
Re: A proč se tolik krade ve zdravotnictví ? A proč lékaři

Tak jenom letem světem. Krade  se obecně proto, že se to dá. Umožňuje to společnost, jako všude jinde, zákony a k tomu snad náhodou? vzniklý totálně neprůhledný system. Tento typ kradení je vyhrazen spíš pro top managenmenty, probíhá někde, někde ne.

Vymýšlení nesmyslné léčby se může dít, vede k tomu takto státem nastavený systém (bonifikuje to), taky ale například nesmyslné zákonodárství kolem medicíny nejenom v čr, kdy u nemocného musíte splnit různé předpisy a když se to dostane k soudu, není úplně podstatné, že umřel, ale hlavně že bylo vyšetřeno dokonale vše, co mělo být- trochu přeháním , ale tento směr jde z USA a kmbinaci s českým právem a českým nastavením systému .......

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

26. 6. 2011 2:41
souhlas a karma

http://vorisek.blog.idnes.cz/c/190512/Otrokarstvi-prubezneho-duchodoveho-systemu.html

Stejné to je s důchody - systém prostě nejlépe ví, co a za kolik si chcewte koupit. A hlavně proč neopustit státní řízení sektoru ... tedy proč nepustit do zdravotnictví a důchodů trh a racionální rozhodování lidí.

0 0
možnosti

jakobin česky

25. 6. 2011 23:31
Ten moloch těch pár zbohatlíků nezachrání

Proč by ti majetnější, kteří již krvavě zaplatili solidaritu s nepracujícími několika kanály neměli mít možnost koupit si nějaký luxus? Copak nikdo nechápe, že tím přinášejí peníze do systému, které slouží pro zaplacení kapacit lidských a materiálních, které slouží opět všem? Možná je hlavním problémem obava z "chudinského standardu" nedostatečné úrovně.8-o;-D opravdu se divím,Vy a doktor...Cvach!!

0 0
možnosti
LH

lahab

25. 6. 2011 23:56
Re: Ten moloch těch pár zbohatlíků nezachrání

Jistě:"Kardiostimulátor a keramická vložka kloubu všem, ať se jim jde pro sociální dávky lépe." Ten, kdo na to vydělal (OSVČ, zaměstnanec, který nedej bože pracuje), ať si počká. Tak se na úřad může dobelhat(protože před ním je v pořadníku X bezdomovců). Než se on dobelhá, vyměří se mu penále za to co nezaplatil, jelikož si dovolil být nemocen, takže neplatil. Kdo stát (a nejen) živí, dostane za uši, ještě ho pohaní,a nakonec... kdyby na to hodil kokino a bydlel v parku, stát se o něj postará lépe  A to je přeci správně solidární.

0 0
možnosti
LS

Lukas Suchanek

25. 6. 2011 22:34
Osobní zkušenost

Vykloubené koleno, několikrát, zajdu si na místní Mělnickou ortopedii, popíšu příznaky (koleno mi vypadává 2-3x za týden), pan "doktor" se podívá na rentgen, trochu mi povrtí s kolenem a prohlásí "Já tam nic nevidím, vás vidím poprvé, nashledanou!". Marně protestuji, ještě se mi vysměje se slovy "Pane, kdyby vám to koleno vypadávalo, tak vám ho musíme vracet zpět v narkóze, jaká je to bolest." Po roce, když už mi vypadávalo i 10x denně jsem si na doporučení známého zašel za soukromým ortopedem, kde jsem si samozřejmě platil. Už od základního vyšetření "povrtěním" predikoval přetržený vaz. Objednal mě na operaci - do soukromé nemocnice, kde jsem si rád připlatil za nadstandard a už rok zase běhám jako rybička bez problémů. Moc rád si zaplatím za kvalitní službu než poslouchat za erární peníze že doktora specialistu obtěžuju.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

25. 6. 2011 22:43
Re: Osobní zkušenost

dneska je erár nastavený brutálně nemotivačně a to zařídila soc dem.- paragraf fišerové + úřednická limitace nemocnic. slušný  doktor může dělat 20h denně a má stený prachy, jako kdejaký flákač v eráru. takže dřív nebo později odejde do priv, nebo omezí činnost na "vip svého druhu, nebo vyhoří a je nefachčenko protivnej. to by taky měla změnit reforma, zdá se, že to chystají, zda se to podaří prosadit do praxe ví bůh.¨

další podstatný problém jsou akuťáci a velké výkony

0 0
možnosti
P9

pavel 99

25. 6. 2011 22:23
Perfektní a srozumitelná analýza

(neodpustím si "rýpnutí" - ze strany lékařského stavu člověk tak kvalitní rozbor čte málokdy).

Jinak nechápu jak může někdo nechápat, že zoficielnění nadstandardů akorát část existujících peněžních toků přesměruje z něčí kapsy do systému.:-/

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

25. 6. 2011 22:28
Re: Perfektní a srozumitelná analýza

dík

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik