Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Juraj 1

6. 9. 2011 8:06
Masakr v diskuzi

Můj článek zveřejnili na  Medical tribune, který čtou povětšinou zdravotníci. Rozvinula se tam dosti divoká diskuze mezi nimi a právničkou ligy. Pro  literální gurmány:

http://www.tribune.cz/clanek/23874-muzete-zabit-sve-dite-beztrestne-porod-doma-v-brne-ii

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

5. 9. 2011 13:37
Porod doma je nepřirozený!!

Je tam spousta umělých materiálů a chemikálií a elektromagnetického smogu.

Tak ekoholky, šup šup rodit na louku za keřík, při bouřce pod vývrat stromu nebo do jeskyňky.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 9. 2011 9:20
Stát chce znemožnit porody doma?

http://www.tribune.cz/clanek/23872-zakon-chce-skoncovat-s-porody-doma

tak nevím.

0 0
možnosti
JK

jiki

5. 9. 2011 9:59
Re: Stát chce znemožnit porody doma?

od pankejtu k pankejtu

0 0
možnosti
JK

jiki

5. 9. 2011 7:21
Milý kolego

z odkazu v dkusisi k článku na wwwZdN  jsem se dostal k této Vaší stati, je dobrá jak jsem i očekával, tak jen pár poznámek :

- právo jasně definuje, kdy může lékař provést výkon bez souhlasu, případně kdy je povinen výkon zajistit

- score 10 není dle Apgarové, snad jeo analogon v cca hodině po narození, podchlazení shledáno bylo (33,6 grad)

a jenejspíše trochu problém, že těl. t nebyla zaznamenána ve zdrav. dokum.ZZS, čehož zřejmé ¨žalující strana využila k nařčení, že  podchlazení bylo iatrogenní

- medicínské hledisko je dáno vyjádřením odborné (G-P) společnosti, že dítě z překotného porodu má být bezodkladně hospitalisováno, jde tedy o určený postup lege artis a lékař je zákonem zavázán péči lege artis poskytnout

0 0
možnosti
JK

jiki

5. 9. 2011 7:21
Re: Milý kolego

- "negativní revers"  nelze mít za ochranu v situaci, kdy je třeba zajistit dítěti neodkladnou péči - i proto právě v takové stuaci, tedy pokud je dítě ohroženo na zdraví nebo životě, je lékař oprávněn i zavázán  k provedení  výkonu i bez udělení souhlasu pacientem (by proxy)

- soudní znalec nebyl přizván, neboť obhajova o to požádala pozdě a soudce to neměl za potřebné

0 0
možnosti
AK

Blue Fairy

5. 9. 2011 0:51
Pro mene chapave

Poznámka pro fanatiky a méně chápavé. Nemám zásadní problém s porody doma, pokud bude ten, kdo jej povede plně právně zodpovědný za eventuální komplikace A to dnes není.

Kdyby cesti lekari tolik nebrojili proti porodum doma a ty se radne zlegalizovaly jako dostupna varianta, pak by i pravni zodpovednost musela byt definovana a nebylo by 'prostoru nikoho'. Ze legislativa chybi, neni chybou rodicek.

Jestlize jsou porodni asistentky k porodum doma nedostupne, rodicky mohou zcela legalne vyuzivat RZS na poporodni osetreni. Je to blby, ale je to tak. Chyba v systemu.

Lekar RZS (jakykoliv lekar a u rychle tuplem) zcela samozrejme musi umet posoudit velikost krevni ztraty. Hodinu neprestrizena pupecni snura nepredstavuje zadne riziko (existuje i tzv lotosovy porod,kde se placenta neoddeluje vubec az do doby,kdy snura sama odpadne) oproti snure prestrizene. Dotepani pupecniku ma naopak mnoha pozitiva.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

5. 9. 2011 5:43
Re: Pro mene chapave

Proto tam ta poznámka je,  protože u  Porody I bylo neustále diskutováno to, co diskutujete vy a co  nemá vztah k tomu  problému, který je. Ze matky nemuzou za to, ze  není legislativa pro porody doma  je tvrzení na stejné úrovni, jako že o tom nerozhodují doktoři  a nemuzou za to, ze neni legislativa. Na rozdil ale od matek,  stejně se  k části porodu dostaniou, ať chtějí nebo ne a zodpovídají bohužel pak i za to, za co by zodpovídat neměli, Pro lékaře je situace ještě o hodně hloupější.....a zoufalejší.

Nechci tady rozvíjet diskuzi o porodech doma, protože o tom ten článek není,  držím se zásadně linky právo v čr , právo a povinnosti jednotlivých účastníků a jeho důsledky.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

4. 9. 2011 21:24
Je tam ještě pár zajímavých aspektů

Případ převzala liga lidských práv a rodičce poskytla (Zdarma?) právní zastoupení. Když se podíváte na jejich stránky, http://www.llp.cz/cz/  jo, je to trochu o právech  lidských, ale hlavně o právech pacientů ve zdravotnictví a ještě víc o porodech doma, působí to vyloženě jako placená reklama na porody doma.

 Konají tak z naivity a v blahé nevědomosti, nebo je za tím  zjevný busines? Kdo takovou ligu  financuje? Stát? Proti státním zájmům? Nebo je to ještě jinak?

0 0
možnosti
K

Kittanya

4. 9. 2011 21:15
Mám podobný názor

" Buď šlo o plánovaný porod doma, pak je docela darebáctví a adrenalinový sport, že ho nevedla porodní asistentka. Pokud ho tak jak tak dovedli k nějakému konci a chtěli zůstat doma a mysleli si, že je všechno v pořádku, neměli nikoho volat. Pokud zavolali, je to zneužití RZP a pojišťovna by měla na nich vymáhat proplacení. Nebo neměli dojem, že je vše v pořádku, zavolali RZP a pak měli sledovat doporučení lékaře záchranáře. Což opět neudělali." Toto je jádro celého pudla. Pokud chtěla mamina rodit doma, tak jo, je to její zodpovědnost, její rozhodnutí. Když se na to cítí... Tak na co teda sakra volala tu záchranku? Proč si nedošla pešky, když to má tak blízko? A když už si myslela, že to nezvládne a že se něco podělalo, tak proč zas dělá scénu? Potřebovala by pár facek. Ne za to, ž erodí doma, ale za to, že neví co chce a jde po prachách.

0 0
možnosti
K

Kittanya

4. 9. 2011 21:16
Re: Mám podobný názor

Takže, ano, ano, ano, článek se mi líbil, je nezaujatý a zvyšuji aspoň "karmu".

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik