Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Host8

3. 6. 2011 10:05
Svoboda volby lékaře

je podstatná. Jsou mezi nimi tací, kteří i za předpis léků berou poplatky , za převaz sestrou berou poplatky, za amalganové plomby vybírají už dávno. A je jich dost -hyeny v lékařském rouchu. Pacient k nim nejde a snaží se vybrat skutečného lékaře.  Je mezi nimi opravdu velký rozdíl - jsou schopni Vás předávkovat léky, spletou si lék aj.

Komerce je obrovské nebezpečí a stejně jako snaha okleštit práva pacientů.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

3. 6. 2011 10:50
Re: Svoboda volby lékaře

Že svoboda pacienta stejně jako svoboda lékaře je velmi podstatná se asi domluvíme. Pokud někdo chce peníze navíc v systemu  zdrav.pojištění ČR je jednak podle platných smluv pod sankcí, na druhou stranu by jste měl vědět, že pojišťovny určily ceny v roce 92 a většinou je od té doby drží. Že mezitím narostly nálady asi víte, co asi nevíte je to, že lékaři nemají žádnou možnost domoci se "normálních" realistických cen za svou práci. Taky asi nevíte, že to nejde ani nahonit množstvím, protože to také pojišťovna limituje. Poraďte svým lékařům, jak z této pasti ven. Pokud víte. ;-)

0 0
možnosti
PK

skeptický

2. 6. 2011 15:38
Zdravotnická reforma.

Největším nepřítelem zdravotnictví jako systému je jeho politizace. Populisté budou slibovat všem voličům "bezplatné", dostupné a moderní zdravotnictví, čehož chtějí dosáhnout co nejtužší státní regulací.

Další potíží systému je postavení zdravotních pojišťoven v něm, doposud sloužily jen jako průtokové ohřívače peněz penalizující ty, kteří z nějakého důvodu měli vyšší náklady. V zásadě tento stav pro pojišťovny znamená minimum práce a jako bonus je stav, kdy partnerem k vyjednávání je zdravotnické zařízení a ne pojištěnec o jehož peníze se jedná.

Každá smysluplná reforma musí především zrovnoprávnit vztah pojištěnec - pojišťovna. Pro pojišťovnu by nastaly zlé časy, musely by zajišťovat svým klientům kvalitní, dostupnou, moderní a navíc ještě co nejlevnější léčbu. Samozřejmě s posílením úlohy pojištence musí jít i zvýšení odpovědnosti za čerpání péče, tedy žádné obíhání specialistů, žádná duplicitní vyšetření. S rostoucí spoluúčastí na farmakoterapii bude dále ubývat farmakofágů.

0 0
možnosti
PK

skeptický

2. 6. 2011 15:55
Re: Zdravotnická reforma. Druhá část.

K výše uvedenému bodu bude nutno zcela odstátnit zdravotní pojišťovny a minimalizovat vliv politiků na každodenní práci. Politici musí stanovit legislativní pravidla a hlídat jejich dodržování, ale jejich účast v dozorčích radách pokládám za naprosto nepřijatelné. Jak může člověk s pouhým čtyřletým horizontem rozhodovat o dlouhodobých koncepcích.

Z dlouhodobého hlediska přímé platby v ordinacích a nemocnicích přinesly pozitiva zejména v tom, že pojištěnec si zvážil, jestli např. půjde na pohotovost s několikahodinovým kašlem za 90 Kč nebo ráno ke svému lékaři za 30 Kč. Při porovnání návštěvnosti před a po zavedení poplatků klesla návštěvnost (alespoň u nás) o dvě třetiny a přesto nevím o jediném případu, kdy by došlo k takové prodlevě, která by nemocného ohrožovala. Navíc ošetření záchrannou službou není zatíženo poplatkem. Dalším pozitivem je konec mrhání veřejných peněz za banální léky.

Autora zdravím a už přestanu nudit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik