Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

biofyzik

15. 5. 2012 0:37
pro informatika

Pane informatiku:

Pokud jste to nepochopil, tak Vy, informatici pro nás chcete vyvíjet něco, co nepotřebujeme a péči to jen zhorší nehledě na extrémní nebezpečnost tohoto systému. Cizí tajné služby (a buďte si jist, že se do k těmto datům dostanou) budou mít veškeré obyvatestvo republiky jako na talíři! Proč se asi na nejvyspělejších klinikách světa vracejí k ručně psané (!) dokumentaci a počítače, na kterých se mohou objevit data pacientů fyzicky odpojují od internetu? Protože ručně psaná dokumentace se hůřeji kopíruje a ještě hůřeji falšuje. V medicíně potřebujeme mnohem více jiné aplikace (třeba rozpoznávání hlasu pro diktování, které ještě nikde zcela nefunguje) tak se prosím soustřeďte na to co využijeme a ne to, co je v reálné klinické praxi naprosto k ničemu.

0 0
možnosti
H

Host8

14. 5. 2012 12:49
Základní filozofie IZIP je absolutně mimo.

Porušuje práva lidí. Lékařské tajemství nemůže běhat po internetu. Ať si kontrolují ekonomiku zařízení, ale do zdravotního stavu jednotlivců nikomu nic není.

Přijde mi to jako příprava na neefektivní, předražený americký systém, ve kterém zdraví bude jen a jen předmětem zisku a kšeftů a stát se zbaví odpovědnosti.

0 0
možnosti
L

Leinad

13. 5. 2012 11:41
"Rozhodně další nástroj za miliardy nepotřebují. "

Myslím si, že by jim pomohl.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

14. 5. 2012 5:41
JO

;-)

0 0
možnosti
L

Leinad

13. 5. 2012 11:14
IZIP nebyl nej

Ale jak článek uvádí, lékaři jej bojkotovali. (uvádění neúplných/nepřesných informací na jedné straně a následná pochopitelná nedůvěra k těmto informacím na druhé straně. Odpovědnost měl nést ten, kdo data do systému zapsal)

Kdo by taky nebojkotoval vynález, který omezuje posílání téhož pacienta na totéž vyšetření různými lékaři?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

13. 5. 2012 15:14
Re: IZIP nebyl nej

Za A nepomohl.hlavní úniky jsou jinde, na ty drobky z ambulancí nástroj mají 20 let. že ho nevyužívají je druhá věc. Vypadá to,, jako by tam neměli IT. Nebo měli hlavně na ojebávání  zdravotníků a pacientů, ale to jena delší řeč.

B Pokud nechápete důvody, které uvádím , představte si doktora, jak ambuluje , plná čekárna, pacoši nervozní a on stratí   při každém vyšetření v lepším případě a když to poběží třeba 5- 1O minut. Prací, kterou považuje za zbytnou, která mu osobně nic nepřinese. Pokud má v ambulanci 3O lidí, je to 150 minut střízlivého odhadu.  Denně.

 Abyste mne přesvědčil, o logice a čistotě vašich námitek,  přihlaste se na dobrovolné práce  někde v sociálním ústavě a slibte jim 2 a půl hodinu každý pracovní den a dělejte to s nadšením do smrti. Po pár letech se můžete hlásit a říkat, že doktoři to odmítali, protože je to snad jak říkali politici mohlo kontrolovat.

Pěkná krávovina co?Ani teď vám to nedochází? Fakt ne?

0 0
možnosti
JM

honza271

13. 5. 2012 7:57
Až vám google sdělí ze jdete pozdě k doktorovi

Az vám google sdělí ze jdete pozde k doktorovi a to přesto ze nemáte termín ve svém google kalendáři tak se nedivte. Ma vás tam vás doktor. Až si vás doktor na google disk začne ukladat vaše zďravotni data tak se pak nedivte až se vám jednoho dne začne častěji zobrazovat reklama pohřebního ústavu a nikdo už vás nepojistí.

Dříve si zádný doktor do počítače o pacientech nic nepsal. Dnes uz tomu tak není.

A mít to na internetu je tak příjemné.

Uz jste si četli licenční ujednání s Googlem?

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

13. 5. 2012 9:54
Re: Až vám google sdělí ze jdete pozdě k doktorovi

Informace o zdravotním stavu pacienta jsou jeho výhradním majetkem. On a jen ON by měl určovat, kdo a v jakém rozsahu do nich může nahlížet. V Normálních státech je narušení tohoto bráno  téměř jako porušení spověňího tajemství.

V čr se zatím masově moc netuší, jaká kouzla se dají udělat se soubory informací a co všecno je opravdu citlivá info. Mýte třeba HIV, zatím bez příznaků, bez potíží. Klidně to tak může být mnoho let. Myslíte si, že vás někdo zaměstná, pokud to bude veřejná info? To je jen ukázka, vím o zneužití zdrav informací při rozvodu, zaměstnavatelkem atd.

A vyvěste si to na net.

0 0
možnosti
LK

Liberální konzervativec

12. 5. 2012 17:29
Vždyť to taky nebylo pro lékaře

byl to tunel, do kapsy ODS ;-D;-D;-DRvRvRv Ale jinak KARMA pane, máte můj respekt.R^R^R^

2 0
možnosti
BP

pavelthelong

12. 5. 2012 16:32
P.S. pro vsechny pocitacove freaky

je krasne sledovat, jak si vsichni predstavuji, ze pocitace vsechno ulehci. Zatim ale IT specialisti nejsou schopni nabidnot program pro sokromou praxi, ktery by umel treba texty zpracovavat slusne pres OCR a ukladat je v textove podobne s moznosti databazoveho vyhledavani.  Bezne ukladani oskenovanych textu je dneska stale v pixelove podobe. Dale - radiodiagnosticka oddeleni nejsou schopna dodavat graficke vystupy po internetu (po intranetu mozna ano, ale ne dal) Nemluve o nejake standardizaci nalezu.....ono staci pouzivani INR/Quick mereni nebo mg% proti SI jednotkam v Evrope. Navic treba laboratore maji obcas totalne (az o 1 rad) odlisne normy pro laboratorni vysetreni atd atd.

1 0
možnosti
BX

Baron X

12. 5. 2012 17:36
Re: P.S. pro vsechny pocitacove freaky

On je spíše problém v tom, že žádný lékařská SW nedělá všechno. Zdravotnické IS jsou nuceny spolupracovat a vyměňovat si mezi sebou data. Kvalita výsledku se pak odvíjí od komfortu práce s takto různorodými zdroji.

Problém s laboratořemi je všeobecně známý, ale je ošetřen tak, že laboratoř musí odkazovat na použitou metodu a referenční škálu, je pak na lékaři, aby tato data správně vyhodnotil.

Pracoviště RDG jsou schopna prostřednictvím VPN zprostředkovat výsledky i po internetu, většinou je ovšem potřeba na straně lékaře instalovat klienta, který umí zaslaná data intepretovat.

OCR je skutečně problém, protože text, ze kterého má být převod proveden je často obtížně čitelný i pro člověka. Účinnost OCR se v případě kvalitní předlohy blíží 100%, problém je ale s kvalitou předlohy. A popravdě, OCR považuji pouze za okrajovou záležitost, dokument, který přijde elektronickou cestou by měl být čitelný a rozpoznatelný ve všech případech.

1 0
možnosti
BP

pavelthelong

12. 5. 2012 16:02
po dlouhe dobe

rozbor, IZIPu ktery ma hlavu a patu

2 0
možnosti
ZK

SID09

12. 5. 2012 15:53
řekl bych to jinak

V privátní firmě se vynakládání finančních prostředků přísně sleduje a vyhodnocuje se průběžně jakýkoliv investiční projekt. Pokud se investice nevyvíjí příznivě, je tento projekt ihned zastaven a nečeká se až na proinvestování 2 miliard Kč ( navíc z veřejných zdrojů určených na zdravotnictví a nikoliv na osobní obohacení vybraných jedinců ).

Všeobecná zdravotní pojišťovna a celý tým osob, který tento projekt prosadil, ev. měl i kontrolovat jeho přínosy ...... patří spíš k exemplárnímu potrestání a zákazu další činnosti v jakýchkoliv státních službách. Ministerstvo zdravotnictví je patrně prolezlé zkorumpovanými jedinci, když není schopno ohlídat, jak se systémově špatně hospodaří s penězi vybranými na zdravotní péči !!!!

1 0
možnosti
FB

nejchytrejsi

12. 5. 2012 15:47
izip je pouze zacatek

se budou teprv dit veci az se prestanou pouzivat RC jako identifikator, nastoupi superpokladna, zkratka cokoliv kolem tzv iGovermentu..

1 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik