Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tomas123456

9. 2. 2012 18:51
Stárnutí populace

Pane doktore, souhlasím s tím, že takto vypadá věková struktura pracujících lékařů, ale nemyslím si, že je to typické pouze pro ně. Populace stárne jako celek a podobné stromové grafy byste našel i u jiných profesí. Další věc je, jestli z daného ročníku chce jít studovat medicínu stále stejné procento populace nebo ne, jestli mladí nedávají přednost jiným oborům. To by asi člověk zjistil studiem statistické ročenky, kterou u sebe nemám (počet lidí určitého věku/počet přijatých studentů na VŠ v daném roce), tak nevím. A nakonec nemohu souhlasit s tím, že s rozvojem medicíny bude přibývat lékařů. Pokrok by měl obecně vést k úbytku lidské pracovní síly, ať již vlivem očkování, účinných léků nebo modernějších přístrojů. Nakolik je tento stromový graf důsledkem akce DO, je diskutabilní.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

19. 2. 2012 13:38
Re: Stárnutí populace

Lékařů bude třeba stále víc. S postupem času a rozvojem medicíny, oborů, které dříve ani neexistovaly, vzhledem k činnostem, které dřív nikdo nedělal. Další faktor je stárnutí populace, tedy větší výskyt nemocí, tedy větší potřeba lékařů. MJ., představa o úbytku potřeby lékařů za komunistů z 50 let nástupem vědy už tady byla. Taky víme, jak reálie dopadly.

Údaje o počtu studentů nejsou relevantní, protože zdaleka neznamená, že kdo vystuduje medicínu v čr, chce a bude v čr jako lékač pracovat.

Tento graf není důsledkem akce DO, ale naopak dokládá fakta, které LK a LOK předkládaly v průběhu akce- najděte si zdrojové info.

Tento graf mj ukazuje naprostou ignoranci politiků na vývoj v horizontu desítek let, protože techniky, jak to řešit tady jsou.

0 0
možnosti
RX

hcwerk

22. 1. 2012 15:01
Dotaz

Pane Selucký, tím jako chcete říct, že počet lékařů (mladších 65 let) na tisíc obyvatel bude v roce 2025 nejnižší ze zemí OECD?

Ale teď vážně, ten problém se měl řešit už kolem roku 2002-03. Myslim, že už je na jakékoliv řešení pozdě a od roku 2017 to bude úplně v pr...i.

Nechcete napsat nějaký nástin možných variant řešení, protože jak nad tím přemýšlím, tak mě nic nenapadá (jedině influx ze zahraničí, což je naprosto nereálné).

Ideální řešení by bylo zvýšit počet studentů tak o 500, po zkoušce z patologie je povinně očipovat a sterilisovat a pokud někdo odmítne pracovat - zřídit nějaký pracovní tábor, kde budou internováni a převychováni. 8-o8-o8-o

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

22. 1. 2012 15:24
Re: Dotaz

S navrhovaným řešením souhlasím , protože moje děti již před mnoha lety vidouce dvoukarierové manželství lékařů toto povolání odmítli ;-) . Podle mne to nemá dobrého řešení. Aby zvýšili atraktivitu, trochu zvednou platy. Aby zvýšili přísun mladáých - sníží reálné kvalifikační nároky.  Aby namnožili počty- pozvou lékaře z východu a jihu (býv rep. SSSR, balkán...) .  Obecně to povede k úpadku  medicínského umění, budou nás  ( imne, pokud dožiji) léčit nedouci, rizikově, se špatnými výsledky, neefektivně.  Všechny mnou vyjmenovávané možnosti se (zatím naštěstí okrajově) již dějí. Dost blbý výhled.

0 0
možnosti
OP

Bětka

19. 1. 2012 14:51
Lékaři

Autor blogu je velmi šikovný a vyhledávaný ortoped, kterému primariát ani sláva nespadly do klína,ale tvrdě si je vydřel i na úkor rodiny a zdraví.A nepochází z lékařské rodiny,nikdo mu cestičku za komunistů neumetal. To pro rýpaly.

Zdravím z Kyjova.:-)

2 0
možnosti
JS

Juraj 1

19. 1. 2012 15:06
Re: Lékaři

Ač netuším kdo jste, děkuji za názor.

V tom Kyjově, to je slušný mazec, co? Pan ředitel už sice udělal celou řadu sebevražedných omylů, které by pohřbili každého managera, ale on ne a ne to pochopit. Ještě 14 dnů před odchodem kope, Líto je mě, že i do Trubačíka, který dětské vybudoval a dostal na solidní úroveň , pro mne je to letitá ukázka solidnosti a profesionality. Ach jo.

0 0
možnosti
J

jurneff

19. 1. 2012 14:43
Vážený pane

Doktor práv nás nevyléčí, to máte pravdu. Ovšem ani doktor medicíny nás mnohdy nevyléčí.

Mimochodem, dostat se dnes na medicínu je stále stejně obtížné, jako před mnoha lety. Mnoho zájemců.

Vyčuranost doktorů se dnes projevuje i v tom, že jakmile MZ navrhuje omezit tabulkové počty a to zejména noční pohotovosti, kdy v noci v nemocnici bezcílně polehává několik doktorů bez práce a ve vedlejší nemocnici pět kilometrů daleko na stejných odděleních dalších několik doktorů bez práce......   .......  ihned plaší Kubek v televizi, že jde o ohrožení životů pacientů....  houby! jde o jejich prachy. Oni slouží rádi, oni mají rádi hodiny přesčasů a služeb, protože potom mají průměrný plat těch uváděných sedmdesát tisíc. No a při fiktivním započtení jen těch hodin, kdy skutečně pracují, to je hodinový výdělek velice slušný i na Německo.

Bohužel, politici se doktorům nemohou tvrdě postavit, protože to, co se děje u nás v politice, jim k tomu nedává mandát.

1 0
možnosti
JS

Juraj 1

19. 1. 2012 15:13
Re: Vážený pane

Situace kolem doktorů je velmi komplikovaná a není na krátkou diskuzi.  Pokuste se ale pochopit, o čem píši. To, co je problém, který postihne za pár let všechny, je že mladí si na sš myslí, že dělat medinu je blbost. A ti, co ji udělají, stážující několik let po klinikách už ví , co je čeká, tak jdou do ciziny, nebo mimo obor. K tomu ještě podstatná část z těch, co zůstává, hledá obory, kde se dá rychleji přijít k penězům a kde je relativně méně námahy- praktik, psychiatr, kožař, očař....

Takže za prvé. Až budete o něčem psát, pokud to nejsou básničky a lyrika, zjistěte si faktografii, o čem že to píšete.

Za druhé.Pokud píšete reakci na článek, není od věci pochopit, co tím  článkem autor oznamuje

Za třetí. Pokud chcete v tomto případě nadávat, nadávejte třeba na ty darebáky mladý, co nechtějí jít na medinu a nebo po medině nechtějí jít pracovat a klidně si žijí někde jinde a nějak jinak vydělávají peníze.

Za čtvrté- taky můžete být za exota, pokud to neuděláte

0 0
možnosti
D

dejwyd

19. 1. 2012 12:59
ANO ?

Vážený autore, opravdu si myslíte, že platy lékařů a jejich podmínky tak výrazně jiné ? Pouze oni mají 3x nižší platy než jsou v EU ?

Všichni ostatní jsou na tom výrazně lépe ?

Ano, soustružník má jistě to samé, co jeho německý kolega, sekretářka, tramvaják nebo IT odborník také. A to mají jen jeden úvazek, zatímco někteří lékaři jsou na roztrhání - jeden z nich například v TV přiznal, že byl nejen operatérem, ale i v odborech a dokonce i lékařem záchr. služby. Jistě to zvládl jen pečlivým plánováním, že ?

Ano, máte pravdu, že řidič tramvaje Vás většinou neodoperuje. Zato lékař určitě zasedne do tramvaje, uvaří kávu šéfovi nebo přijede opravit porouchaný počítač. Navíc za vysoce podprůměrný plat v této zemi, že ?

Není to čirou náhodou tak, že vydírací potenciál doktorů je prostě pronikavě vyšší než třeba řidičů tramvají ? Doktoři, kteří šli jen a pouze za penězi už dávno v Německu jsou a nadále odcházet budou. Nevšiml jsem si, že by tam byl například pan doktor Pirk ...

1 0
možnosti
JS

Juraj 1

19. 1. 2012 13:06
Re: ANO

Můj text není o tom, co si myslím.  Můj text upozorňuje na problém, který už v podpalubí je a nv restauraci se ještě hraje.

Pokuste se prohlédnout a domyslet grafy. Ty ukazují v plné nahotě, jak se dívají dnešní mladí na tuto profesiu, hlavně z hlediska  peníze x obtížnost . prostě mají dojem , že jinde  se kj penězům dostanou dříve a pohodlněji.

Mimochodem, by u mne dnes  asi 50 letý vysoký důstojník námořní platby. Tam je to velmi podobné. Do funkce se dříve dostávali lidé kolem padesátky, s neposkvrněnou letitou praxí a příslušnými školami.  Protože takoví už vymizeli, začali brát mladé, ze školami z číny, malajsie nebo Kazachstánu, nebo extremně mladé ze solidních škol a výsledek už se dostavuje. Třeba stroskotá parník v Itálii, který by stroskotat ani náhodou neměl.Je asi otázka času, než to bude v čr medicíně. Co s tím chcete d´ělat? Nadávat? Je to k něčemu?

0 0
možnosti
IM

syslus moribunus

19. 1. 2012 12:32
Jde vám jen o prachy

ostatní jde bokem. Chcete dělat doktora?Tak dělejte za těchto podmínek .Nechcete za těchto podmínek?? tak jděte děla něco jiného,. Není přece možné neustále ustupovat zájmovým skupinám.Jenže páni doktoři si z dřívějška zvykli že je to kasta které je třeba nosit lahvinku a nakonc pětikilo bylo málo. Tak jděte třebas na pracák a ty grafy si vemte sebou. Já vám to nežeru.zkuste to koňovi ten má větší hlavu.. DĚKUJI TÁHNĚTE DO...Rv

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

19. 1. 2012 12:51
Jde vám jen o prachy

Na Vás lze taky pozorovat výsledky propagandy. Copak to nevidíte na těch grafech, že už 20 let mladí hlasují nohama. Můžete klidně nadávat, můžete závidět, to je tak asi všechno, co můžete udělat.  Pokud to tak půjde dál, jistě bude  ale hodně velký prů...er s léčením za 10 až 20 let. To už já, pokud dožiji, budu v  důchodě a budu mít stejný problém jako všichni ostatní, už dnes nejsem příliš zdravý.

Směrovat nadávky na generaci doktorů mezi 50 a 65 lety už je úplně mimo, jednak jsou to doktoři, kteří se o svém povolání rozhodovali za hlubokého socialismu, jednak jsou to  ti, co neodcházejí a táhnou to dál. Ale , jak můžete na grafech vidět, ono to skončí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik