Zapomněl kandidát na prezidenta ČR na svou minulost?

Nejdříve bych ocitoval některé informace na webových stránkách, týkající se osoby Jana Fischera: „Kandidát na prezidenta České republiky v letech 1980 až 1989 byl členem Komunistické strany Československa, což zveřejnil až po své nominaci na premiéra v dubnu 2009. Následně řekl, že se tím nikdy netajil ve svých životopisech, v jeho životopise na webu ČSÚ i v médiích při jeho jmenování v roce 2003 to však uvedeno nebylo.

"Když by mi osoba pověřená sestavením vlády přinesla návrh, který by znamenal vládnutí s KSČM, zkrátka a dobře bych jej neakceptoval," řekl Fischer rezolutně ve velkém rozhovoru, který je prvním dílem seriálu MF DNES. Komunisty, kteří v nedávných krajských volbách sebrali dvacet procent hlasů, považuje za extremistickou stranu. "Nevyrovnali se se základním zahraničněpolitickým ukotvením této země. Mají vysoce negativní postoj k Evropské unii, k NATO, k působení našich misí," vypočítává Fischer důvody, proč by jako prezident chtěl držet stranu Vojtěcha Filipa vzdálenou jakékoliv vládě. I kdyby mu ČSSD jako případný vítěz dalších voleb přinesla návrh na menšinovou vládu opřenou o podporu komunistů.Fischerovo prohlášení je o to zajímavější, že ve své kampani apeluje na všechny lidi frustrované z politiky, bez ohledu na jejich dosavadní volební preference, a neváhal dokonce zařadit do své předvolební inzerce i extrémní názor režiséra Zdeňka Trošky: "Tato vláda je nejasociálnější ze všech, které jsme měli od druhé světové války". Fischer tento názor, blízký mnoha vyznavačům komunistického režimu, nesdílí (ač jej má ve své reklamě). Zároveň by v jistém směru mohl skalní levicové voliče po zvolení hlavou státu překvapit jasně pravicovými názory. Toliko zprávy z internetu.  

Zapomněl tento kandidát na hlavu českého státu na svou minulost z 80. let minulého století, kdy byl bez problému řádným členem tehdejší KSČ, která mu nijak neházela klacky pod nohy, nevyhazovala jej ze zaměstnání a nezavírala do vězení za opoziční názory – pokud by takové vyslovil?

Prostě a jednoduše - žil a pracoval tak, jak miliony lidí v republice, bez protestů proti tehdejšímu režimu. Byl činný v různých funkcích na Českém statistickém úřadu, aniž by je musel nedobrovolně opouštět.

20 procent voličů, což je pětina všech našich občanů, volících do krajských zastupitelstev a senátu, dala hlas Komunistické straně Čech a Moravy. Tedy nijak nezanedbatelné množství, pro které nehodlá být Jan Fischer prezidentem? Je to divné, protože hlava státu má být představitelem všech lidí, žijících v České republice. Až do okamžiku jeho prohlášení v deníku MF DNES jsem jej měl za člověka rozumného a objektivního, což bylo vyjadřováno v průzkumech nějvětším počtem hlasů v porovnání s dalšími kandidáty. Mám dojem, že mu tento názor nikterak nepřidá na popularitě, ale spíše dá šanci dostihnout a předstihnout jej dalšími uchazeči v závěsu. Jinak, jak víme, existuje úsloví „mít máslo na hlavě“, čehož by si měl být adept na prezidentský úřad plně vědom.

Autor: Emil Sedmik | čtvrtek 25.10.2012 12:34 | karma článku: 27,14 | přečteno: 1915x
  • Další články autora

Emil Sedmik

Domovnice

19.10.2012 v 19:10 | Karma: 8,65

Emil Sedmik

Růže

19.10.2012 v 14:50 | Karma: 9,72

Emil Sedmik

„888.888“ - sci-fi povídka

18.10.2012 v 15:00 | Karma: 8,13