Sedmý důvod odchodu Martina Romana z nejvyšších funkcí v ČEZ?

Kromě na internetu vyjmenovaných 6-ti důvodů odchodu Martina Romana z funkce GŘ a předsedy správní rady se nabízí další důvod, který je politického rázu. Může se týkat otázky výběrového řízení na dostavbu Temelína, kdy vedení ČEZ bylo (či dosud je) nakloněno, jak se zdá, (možná prostřednictvím Škody JS) "přednostem" ruského zájemce - energetického gigantu Atomstrojexport, jemuž "fandí" i Václav Klaus. Z politického hlediska však se k tomuto uchazeči staví skepticky trojkoaliční vláda v čele s premiérem Petrem Nečasem, která by dala přednost americkému Westinghousu. (Třetí kandidát francouzská firma Areva zřejmě pozbývá šanci.) Pro ilustraci uvádím výňatky z článků na internetu k této otázce:

"Gluchov, který je ve svých 42 letech relativně mladým a dynamickým šéfem Atomstrojexportu, je rozhodnut i v této pro jádro nevlídné a tragické době ještě akcelerovat pronikání na světové trhy, včetně toho českého. V případě tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína prohlašuje, že jeho společnost má jisté konkurenční výhody.
Na území České republiky máme silné partnery a v nejbližší době se chystáme podniknout určité kroky, které dokážou českým odběratelům a politikům závažnost naší nabídky, říká Gluchov. Jaké kroky má konkrétně na mysli, však neuvedl.

V zákulisí české politiky se již dnes hovoří o tom, že jedním z témat (při jednání prezidentů Klause a Medvěděva v prosinci 2011 v Praze), která se dozajista v agendě objeví, bude dostavba jaderné elektrárny Temelín. V tendru, jehož vítěz má být vybrán v roce 2013, půjde minimálně o 500 miliard korun. A to si Rusové nechtějí nechat ujít. Kvůli soutěži vytvořili konsorcium firem Škoda JS - Atomstrojexport. Ještě před prosincovou návštěvou Medveděva se v Praze odehrají jiná důležitá setkání. Zhruba za měsíc se v Praze uskuteční konference organizovaná Atomstrojexportem, kvůli níž se zde objeví významní činitelé v oblasti ruské jaderné výroby. Přibližně ve stejný čas se do pražské metropole chystají i představitelé Westinghousu.

Při loňské listopadové návštěvě Moskvy jednal Klaus o Temelínu s premiérem Vladimirem Putinem.´Ten fakt, že oni (Rusové) slibují, že 60 procent subdodávek půjde z naší domácí české strany, jistě bude jedním z faktorů, který bude ovlivňovat naše definitivní rozhodování,´  uvedl po schůzce Klaus, jenž v prezidentské funkci do Ruska zavítal již posedmé." (konec výňatků).

Otázkou zůstává, zda-li i tyto faktory přispěly či nikoli k odchodu Martina Romana                   z nejvyšších funkcí v ČEZ.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Emil Sedmik | pátek 16.9.2011 18:28 | karma článku: 10,39 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Emil Sedmik

Domovnice

19.10.2012 v 19:10 | Karma: 8,65

Emil Sedmik

Růže

19.10.2012 v 14:50 | Karma: 9,72