- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Šokující pro mne bylo když jsem zaměnil socialismus za kapitalismus. Většina z vás řekne, no co, musel to být úžasný rozdíl. To teda byl. Z šéfa socialistického rekreačního zařízení se ze mne stal myč oken. Při nástupu do práce stála malá fronta zaměstnanců před stolem šéfa. Každý obdržel 5 dolarů na svačinu a obnos byl zapsán do notýsku pod jméno dlužníka. V pátek po výplatě zaměstnanci dluhy srovnali a v pondělí jeli na dluh znovu. Od jara do podzimu zaměstnávala firma asi 30 lidí. V zimních měsících jsem pracoval jen já s 3 indiány. Ostatní si užívali podpory v nezaměstnanosti.
A jaký je rozdíl v cenách mezi hypáčem pro chudé a pro povznesené jsem se nedočetl.
Každý národ má své specifikum. Ten je rozdílný téměř ve všem. Pro mne je svátek pokud najdu prodejnu kde se chléb svou specifickou vůní, vzhledem i chutí téměř blíží tomu českém. Žena odjela s kámoškou do Kalifornie hlídat jiné kámošce barák, která zase odjela někam jinam a tak jsem se pustil do pečení chleba, rozhodnut nepřestat s experimenty dokud nedospěji k uspokojivému voňavému chlebu.
Založil jsem kvásek jež by do 5 dnů měl být připraven. Včera jsem upekl z nedočkavosti chléb ze sušeného droždí, hodnotím výsledek na školní 3.
Dnes jsem experiment zvládl na 2 když budu skromný, ale ta pravá vůně to pořád není.
Takže jak bude kvásek redy tak jdu do toho.
Zajímavé zajímavé, jen ten chleba - vždyť si ho může člověk upéct i sám aspoň občas, není to nijak těžké, jen je třeba grif a cvik a žitnou či pšeničnou mouku k tomu.
Chlape vy se tváříte, jako by ta mouka se tady prodávala na každém rohu
Hezké čtení. Právě ta rozdílná charakteristika běžného života je nejzajímavější. Jen malá poznámka ke chlebu. Je to jedna z mála věcí, po které se mně stýská z minulého režimu. Bývaly většinou - pouze dva druhy a .. vždy velmi dobré. Dnes si můžeme vybrat v supermarketech chléb z desítek druhů, ale skutečně dobrý je málokterý. Nejhůře jsou na tom právě ty "roztomilé bochníčky" s honosnými názvy staročeské nostalgie. Všechny ty - "chalupářské, kovářské, selské" a pod. mají vždy jedno společné. Honosně a malebně rozpraskanou vrchní kůrku a .. mdlou chuť s mazlavou nepropečeností těsta uvnitř.
Jste zapomněla na Aldi, který je ještě pod Walmartem (jak cenově tak úrovní). Ale tam jsem viděl něco, co jsem nikde jinde nezažil. Prodavačka z pásu brala zboží, levou rukou ho hodila přes snímač čárového kódu (asi 3cm nad povrchem), pravou rukou to chytila a umístila do vozíku. Za jednu sekundu zvládla oscannovat asi 4 produkty (pokud to čtečka nezvorala...samozřejmě jen tipuju, prostě to lítalo jak šílené). Bylo to spíše umělecké představení.
V Lidlu Vám dají do vozíku vždy jen první věc, jako že Vám pomohou, ale ve skutečnosti kontrolují, jestli nejste zloděj. A pak markují tak rychle, že to všechno padá porůznu na zem. Nikoho nezajímá, že mě bolí záda a nemohu se tak rychle shýbat do vozíku. Když už tam musím, tak dám na začátek vždycky tu nejtěžší věc.
To jejich rychle markování mě také stresuje, pokud mně to začne padat, tak ji laskavě upozorním, ať zpomalí, že nemíním své zboží sbírat po špinavé zemi.
Jak to holka děláte, že se mi ty vaše postřehy ze států tak dobře čtou...
Veliká karma.
A ještě větší pozdrav z domoviny
Zvláštní tahle všeobecná touha po českém chlebu. Já ji nikdy neměl. Tam maximálně se mi občas zastesklo po knedlíkách. Mimochodem, hezké čtení paní Deniso.