Mladí "alkoholici"

Přibližně dvakrát denně si přečtu zprávy na iDnes.cz. Asi před půl hodinou mě zaujal článek o výzkumu, který ukazuje na to, že české děti pijí více než by bylo zdrávo, tedy víc než v děti v ostatních zemích. Přikládám názor osmnáctiletého člověka, svůj.

  Tak prý 60% šestnáctiletých Čechů pravidelně pije alkohol. Nevím jestli v tomto průzkumu byly vzaty v úvahu i ti, kteří si "hrají" na dospělé a když se jich někdo, kdo dělá průzkumy, zeptá na alkoholové zkušenosti, tak si pár piv přidají. Ale pod 50% půjdeme asi stěží. Také mi bylo šestnáct, sedmnáct a ve společnosti ve které se pohybuji se objevují i nezletilí. Dokud mi bylo "pod osmnáct", tedy tu hranici, která určuje kdo by měl pít a kdo ne, lákal mě alkohol. Něco zakázaného, něco co nás všechny možná naplňovalo adrenalinem. Co když přijdou "mešťáci"? Jeden kamarád vždycky říkal, že některé zná, ale většinu ne, takže jisté dobrodružství v tom pití bylo. Prostě nás to lákalo a nezletilé láká doteď. Jenže pak přišel osmnáctý rok našeho pobytu na Zemi, oslava narozenin a od té doby většina mých přátel nechodí do hospod na pivo, na rum, nebo na, našeho dřív oblíbeného, "zbojníka". Chodíme na džusy a na naši, v současnosti nejoblíbenější, Kofolu. Dáme si pivko, ale opravdu jenom občas. Ne každý týden jako dřív, je nám osmnáct, takže pijeme jen na chuť, menší množství. Občas, když je nějaká slavnostní příležitost, tak se pije více, ale to dělá většina lidí, bez ohledu na věk. Chci tedy říct, že 60% mladých Čechů sice pije často, ale přejde je to. Tak, jako naše "lístky", budou i ty jejich plné nealka. Nebude to nezákonné, nebude to zajímavé, už si nebudou hrát na dospělé. 

  Takový je názor mladého člověka, který se domnívá, že do této problematiky "vidí" víc než politici, kteří se snaží tento trend změnit. Přátelé, nemá to význam. Nezletilí budou pít stále a pořád...než vyrostou.

Autor: Jan Schwarzbach | středa 30.9.2009 22:03 | karma článku: 22,16 | přečteno: 2059x
  • Další články autora

Jan Schwarzbach

Co týden dal (2)

15.1.2013 v 20:54 | Karma: 6,87

Jan Schwarzbach

Co týden dal (1)

6.1.2013 v 10:33 | Karma: 9,44

Jan Schwarzbach

To jsme to dopracovali

14.11.2012 v 18:20 | Karma: 21,83