Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Současné problémy zdravotnických záchranných služeb v ČR

Poslední dny zaznamenáváme informace o problémech ZZS v ČR, a to v souvislosti s reformou zdravotnictví, kterou připravilo MZ. Její jednou částí je i připravovaný zatím neexistující zákon o ZZS. Většího významu tento zákona nabývá možná i proto, že situace ve zdravotnictví není růžová, na povrch občas vyplouvají různé závažné kauzy, kde vina je schvalována právě na záchranáře nebo celou záchrannou službu, ale i fakt, že MZ má s realizací reformních kroků jisté problémy. Nedávno jsme zaznamenali informace, že zákon o ZZS by měl být jedním z mála, které by mohly bez výrazných komplikací projít. Situace je však ve skutečnosti asi jiná, a tak proběhla včera tisková konference, z níž dnes máme k dispozici některé drobné výstupy. Protože jsou vesměs pozitivní, ale nereflektují skutečnost, pokusím se situaci ozřejmit a lidem přiblížit.

záchranáoiZZSHMP

ZZS v ČR se vyvíjejí pomalu a dlouhodobě. Celou dobu narážejí na komplikace i neochotu a ataky z různých stran i důvodů. Managementy ZZS vždy narážely na problémy politické i finanční, ale nejvíce na nezájem okolí. Já říkám, že o ZZS se každý zajímá až tehdy, kdy ji potřebuje, a to už bývá většinou pozdě. Také jsem zaznamenal hodně případů, kdy si to někteří z vlivných nebo bohatých konečně sami uvědomili, protože se jich to dotýkalo osobně. Přes prvotní sliby však po čase na ZZS opět zapomněli a jen ojediněle pomohli.

 Jaké jsou současné problémy ZZS:

Nový odborářský ZP jich přinesl hned několik. Je zajímavé, že i odboráři si dnes sami uvědomují, že jejich požadavky byly kontraproduktivní. Patří sem omezení přesčasů, proplácení a tím i zrušení přestávek na oddych nebo zrušení pohotovosti. ZZS tak museli přijmout více zaměstnanců, které však současný trh nenabízí a trpí jejich chronickým nedostatkem. Vidina zlepšení je v nedohlednu, protože současný systém vzdělávání má mnoho nedostatků. Nejsou a asi ani nebudou lékaři, nejsou a nebudou záchranáři, protože ve školách sedí až na jednotlivé případy výhradně dívky a o řidičích vzhledem k nenasycené kamionové a autobusové dopravě nebo nesmyslnému požadavku na 780hodinové kurzy ani nemluvě.

 

ZZS proto nyní nejvíce trápí odchod řidičů jinam, kde mohou lépe platit, a odchod lékařů do zahraničí nebo do důchodu, záchranáři na plovárny a k jiným složkám, které nabízejí lepší sociální zázemí a podmínky do budoucna. Samostatnou kapitolou jsou operátorky našich „dispečinků“, které nepřipravuje žádný vzdělávací systém. Tyto problémy prohloubil nový ZP tím, že systém vyžaduje více zaměstnanců. Návrh zákona s koncepcí nových stanovišť to jistě nevyřeší, ale určitě ještě zhorší.

 

Dalším problémem je fakt, že primární péče pokulhává a ta akutní v podobě LSPP se redukuje. Zkracování délky hospitalizace a nedokonalá zdravotní péče o klienty sociálních lůžek přináší zvýšené nároky na práci ZZS. Obavy, že zavedení poplatků způsobí jakýsi přeliv pacientů na ZZS se nepotvrdil. Dokonce naopak dochází díky poplatkům k snižování objemu čerpání zdravotní péče obecně, což zaznamenáváme i na ZZS. V současné době v Praze máme objem požadavků téměř identický, jako v minulých letech, tzn. max. roční nárůst v rozmezí 5-7% oproti předchozímu roku.

 

Neustále slyším otázky, proč nejsou lékaři schopní a ochotní pracovat na ZZS. Důvodů je několik. Mezi hlavní patří atomizace medicíny, tzn. že v dnešní době máme převážně lékaře na jednu malou oblast lidského těla nebo část oboru, takže je vzácností nalézt odborníky, kteří by dokázali obsáhnout celou medicínu, tj. od narození (porodu) až ke smrti a od novorozeneckého věku až po stáří vč. obou pohlaví. Dalším důvodem je skutečnost, že se medicína zdokonalila a je složité její široké spektrum pojmout a obsáhnout v jedné osobě. V nemocnicích již proto dávno pracují týmy odborníků v konziliárním systému. Lékaři ZZS však musí pracovat samostatně bez možnosti konzultací a konziliární služby, ale i bez širokého spektra pomocných i přístrojových vyšetření a laboratoří. To vše podtrhuje problém právní, kdy lékař akutní medicíny je více zranitelný a postižitelný. Nakonec i fakt, že máme nefunkční systém postgraduálního vzdělávání a atestačních zkoušek i funkčnost akreditačních pracovišť bez jasného systému financování. Proto zaznamenáváme odliv mladých kolegů i absolventů do zahraničí a minimální přísun nových. V Praze můžeme k tomu přičíst i argument, že nemocnice neprošly zásadní reorganizací a samy kvůli novému ZP potřebují také více lékařů. Některé nepopulární kroky způsobily to, že mnoho lékařů odešlo i mimo resort.

 

Pražské problémy jsou specifické i v tom, že je zde více možností pracovního uplatnění a náročnější ekonomické podmínky, které jsou nepřijatelné právě pro mladé perspektivní jedince. Proto nám několik mladých nadějných kolegů odešlo do jiných krajů, kde je i méně náročná práce na ZZS, protože množství případů je nižší.

 Dalším problémem ZZS je chronický nedostatek finančních prostředků, protože byly dlouhodobě podfinancovány. Činnost ZZS komplikují neustále rostoucí náklady, platy ve zdravotnictví, rostoucí požadavky na kvalitu ZZS jako celku, nedostatečná úhrada ze zdravotního pojištění, která neodpovídá současným cenám a neakceptuje rostoucí ceny PHM i již zmíněné výše platů.

K problémům ostatním řadíme složitost návaznosti nemocniční neodkladné péče na přednemocniční neodkladnou péči v podobě neexistujících centrálních a urgentních příjmů vč. pofidérní spádovosti lůžkových zařízení a následné neochoty přijímat pacienty z ekonomických důvodů.

Co ZZS a jejich zaměstnanci potřebují? Vlastní zákon, který nemají. Musí být však pro občany, pro ZZS a jejich zaměstnance a nikoliv v rozporu s jejich potřebami, názory a požadavky. Vše však vyžaduje větší finanční nároky a nemůžeme počítat s tím, že na ZZS budeme nadále šetřit. Společnost bude mít takovou ZZS, jakou si zaplatí. Není možné chtít nejlepší ZZS za málo peněz. Musí dojít k zlepšení podmínek pro zaměstnance vč. realizace jejich sociálního zabezpečení. Zajistit kvalitní a dostatečný systém vzdělávání lékařských i nelékařských profesí pro ZZS.

Toto je jen stručný víčet problémů, které nás nejvíce trápí a které by se měly řešit. Situace není růžová, jak je někdy prezentováno a lidem servírováno. Doposud ZZS fungují jen díky nadšení a obětavosti lidí, které je řídí a kteří na ZZS pracují. Některé kroky však jejich práci kazí a demotivují. Tvůrci koncepcí a zákonů by však měli vždy myslet na to, že pokud se bourá něco, co se složitě a dlouho budovalo, může být nenávratně zničeno.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 11.7.2008 15:10 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2301x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

První pomoc pro motorkáře.

Poslední dny se média více věnují problematice motorkářů, zejména jejich zvýšené nehodovosti a následkům nehod, zvláště těm smrtelným. Motorkáři jsou pranýřováni a všichni na dvou kolech házeni do jednoho pytle jen kvůli několika hlupákům, kteří se předvádějí a riskují. Sám jsem na motorce v mládí jezdil. Mám kolem sebe hodně známých, kteří milují motorky a jízdu na nich. Rozumím jim a stejně jako oni nechápu tolik negativních reakcí. Když už máme tolik nehod a tolik smrtelných následků, tak bychom je měli spíše vyslyšet, pochopit a tolerovat. To samé chceme my od nich.

23.7.2008 v 11:07 | Karma: 24,56 | Přečteno: 3049x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Co mě dnes naštvalo?

Hned po ránu jsem si uvědomil, že je sice léto, ale venku prší a je chladno. Je to k naštvání, ale když chodíte do práce, tak to zas tolik netrápí. Co mě však ale naštvalo je to, že naše ministerstva mají právní oddělení s dobře placenými právníky, ale zaplatili nehorázné sumy v řádech stamilionů korun (tisk uvádí 681 milionů) za právní služby externích právníků. Tak to už je na můj vkus trochu moc.

22.7.2008 v 8:16 | Karma: 14,29 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Politika

Zdeněk Schwarz

Proč se lidé zabíjejí?

V souvislosti s tématy, která považuji spíše za politická a sloužící k jiným účelům než zastrašit lidi, aby si nesedali na motorky nebo do auta a nejezdili asi ničím a nikam a ani nelétali nebo nepluli lodí apod., jsem si znovu pomyslel, jak je to celé absurdní.

21.7.2008 v 10:14 | Karma: 24,97 | Přečteno: 2927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Co se bude dít a co budete potřebovat.

Přiznávám, že mě velice překvapilo, jaký zájem máte o informace týkající se poskytování první pomoci v konkrétních a nejčastějších případech, kdy je ohroženo zdraví nebo dokonce život postiženého. Stejný zájem vyvolaly informace týkající se dopravních nehod a fungování záchranné služby. Tyto informace se totiž bezprostředně týkají každého, a to kdykoliv v jakémkoliv věku i situaci nebo lokalitě.Proto se nyní budu věnovat návaznosti péče, tj. co se bude dít v nemocnici a co je dobré vědět.

19.7.2008 v 12:33 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Senátoři dělají chyby.

Poslední dny se nestačím divit nad tím, co se všechno ze Senátu vyrojilo za neuvěřitelné změny. Pokaždé se jedná o docela zásadní změnu, kterou považuji za špatnou. To vše korunuje fakt, že některé změny jsou údajně jen dočasné, na několik let nebo do doby než je zase opraví. Pro takovouto chybovost se v lidském životě používá výraz "vyrobili zmetek".

18.7.2008 v 8:42 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy