Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní prázdniny jinak

V záplavě negativních informací a sledování různých politických či osobních kauz se objevila jedna důležitá i zajímavá informace, která si zaslouží i mou pozornost zde na blogu, který má docela slušnou sledovanost a ohlas. Je tím kladné hodnocení letních prázdnin v Praze z pohledu statistik záchranné služby. Uvedu několik informací, které jistě většinu z nás potěší.

sanitkaautor

Každoročně před prázdninami upozorňujeme na konkrétní specifika našeho provozu a postižení zdraví, tzn. v letních měsících to jsou vedra, kolapsy, srdeční obtíže, dekompenzace chronicky nemocných ale také zvýšení provozu na silnicích a tím nárůst dopravních nehod, úrazů motorkářů a cyklistů, alergické reakce na bodnutí hmyzem nebo dětské úrazy obecně a specifické úrazy sportovní nebo spojené s koupání, jako jsou utonutí a skoky do vody s následným úrazem páteře. 

Takováto informovanost veřejnosti vč. prováděných opatření se nám osvědčila a nyní můžeme konstatovat, že nesou kýžené ovoce a sklízíme zralé plody. Po letošních letních prázdninách můžeme konstatovat, že byly o mnoho lepší a následků na zdraví i životech bylo podstatně méně. Přestože zaznamenáváme za celé I. pololetí t.r. nárůst počtu polytraumat (mnohočetná závažná poranění bezprostředně ohrožující postiženého na životě), došlo během prázdnin k poklesu dopravních úrazů. 

Konkrétně jsme zaznamenali pokles úrazů obecně. Pokles dopravních úrazů o cca 20%, ale nejvíce nás těší pokles dopravních úrazů u dětí o cca 30%. Negativní hodnocení zůstává u nehod motorkářů, kde jsme zaznamenali naopak nárůst o cca 20%, kdy v červenci došlo k 100% nárůstu oproti měsíci květnu t.r. Stejně negativní je bilance i u tonutí, kde došlo v červenci k nárůstu o 50% oproti minulému roku. Také počet bodnutí vosou nebo včelou či sršní nám letos oproti loňsku vzrostlo o 50%, ale naštěstí ještě nedosahujeme úrovně r. 2006, kdy počty byly ještě o třetinu vyšší. Dramatický nárůst jsme zaznamenali u následků veder, kdy došlo k přehřátí organismu a kolapsům z horka, což potvrzuje teplé letošní léto, zejména v květnu ačervnu.  

Z dalších statistických údajů bych se zmínil o klesajícím počtu volání na linku 155 a jen mírnému růstu počtu všech případů v rozmezí 2 - 4%. Zajímavý je klesající trend u sebevražd a následků užití drog i stagnaci popálenin, tj. následků požárů a úrazů el. proudem. A na konec ještě jedna pozitivní informace týkající se našeho provozu, došlo k poklesu dopravních nehod našich sanitních vozidel o 30%. 

Věřím, že poslední prázdninový víkend zůstane věrný tomuto trendu a budeme si přát, aby jej následovali i měsíce následující, které jistě nebudou lehké a každoročně přinášejí nárůst objemu práce ZZS obecně s blížícím se podzimem a zimním obdobím.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 29.8.2008 10:29 | karma článku: 15,73 | přečteno: 2668x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Jak má vypadat záchranář a lékař ZZS?

Delší dobu přemýšlím o tom, jak vlastně má vypadat záchranář nebo lékař zdravotnické záchranné služby. Když jsem pracoval v nemocnici nebo potom na záchrance, tak jsem některé lidi iritoval dlouhými vlasy a mladickou vizáží. Přiznávám, že již v dětství jsem dlouhými vlasy provokoval, protože tehdejší režim svými tendenčními negativní názory vyžadoval ostříhané hlavy. Dnes mě vždy svým vzhledem pobaví zastupitel za KSČM, který má dlouhé vlasy do culíku, protože by si to za komančů nemohl dovolit a měl by problém. Po světě jsem viděl velmi bohaté spektrum různých vizáží záchranářů i lékařů záchranných služeb nebo koneckonců i ostatních složek IZS, protože v některých zemích jsou záchranáři (záchranka obecně) součástí hasičů. Všímal jsem si ale i policistů nebo metropolitních policistů – obdoba našich městských a obecních strážníků.

17.10.2008 v 9:27 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6666x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Vozíčkářem v Praze

V rámci senátní kandidatury jsem byl požádán koordinátorem dobrovolníků Erikem Čiperou, abych cestoval do práce na invalidním vozíku a MHD. Jelikož mám k problematice invalidů vozíčkářů vzhledem ke své profesi blízko, nabídku jsem ihned přijal. Jako lékař jsem se setkal s mnoha lidskými osudy, kdy byl nenadále někdo posazen navždy na invalidní vozík.

9.10.2008 v 11:26 | Karma: 31,54 | Přečteno: 5226x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Bedřich Smetana nebyl žádný syfilitik!

Historie obsahuje mnoho omylů a chyb. Během mého života jsem už zaznamenal několik omylů dějin, které se napravovaly a vyvracely. Jedním z velkých omylů je i tvrzení, že Bedřich Smetana onemocněl syfilidou a jednou z velkých chyb je, že doposud nebyla tato nepravdivá informace poškozující našeho českého velikána, odstraněna z učebnic, encyklopedií a internetu.

17.9.2008 v 22:18 | Karma: 23,59 | Přečteno: 4988x | Společnost

Zdeněk Schwarz

Záchranka versus dopravní zdravotní služba

Dnes jsem opět zažil jednu situaci, která mě nutí napsat blog. Opět je to téma z mé praxe. Volající mě už dnes nevytočil ani nenaštval, ale určitě ve mně vytvořil údiv. Protože se jedná o dle mého názoru zajímavý poznatek, chci se s Vámi o něj podělit a může Vám možná i někdy pomoci.

27.8.2008 v 11:38 | Karma: 25,59 | Přečteno: 5963x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Osobnost - záchranář

Minulý týden jsem měl možnost poznat jednu pozoruhodnou osobnost mezi záchranáři. Je jím pan William F. Armstrong z Arlingtonu ve státě Massachusetts v USA. Tento skutečně ojedinělý člověk letos oslavil obdivuhodných 83 let. Jeho záchranářská historie začala po návratu z války před 62 roky. Tehdy jakožto mladý bývalý voják při jízdě autem se ocitl nečekaně u dopravní nehody a pomohl zraněnému řidiči. Při návratu o celé události přemýšlel a napadlo ho, že záchranářství by mohlo být dobré zaměstnání.

22.8.2008 v 15:57 | Karma: 18,56 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy