Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hromadné neštěstí

Dnes dopoledne v 10:30 došlo ve Studénce na Novojičínsku k hromadnému vlakovému neštěstí. Příčiny tragédie budou známy až po ukončení vyšetřování okolností a příčin neštěstí. Zatím víme, že došlo k nárazu rychlíku EuroCity v rychlosti cca 120 km/h do mostní konstrukce po pádu na kolejiště. Doposud je hlášeno asi 6 mrtvých a desítky zraněných. Jedná se možná o největší tragédii na železnici za posledních 50 let.

Golemweb

Proč o tom píši? Nestačí, že informace máme od okamžiku nehody ze všech zdrojů?

 

Psát o běžných problémech zdravotnických záchranných služeb v ČR je zbytečné. Psát o každodenní naší práci, považuji za exhibici. Psát o skutečných problémech, však už za to stojí, protože tak můžeme na ně nejen upozornit, ale začít je i řešit. Konečně se někdo zodpovědný tzv. chytne za nos a bude konečně přemýšlet racionálně a zodpovědně.

 

Praha je specifická lokalita pro zdravotnictví i pro zdravotnickou záchrannou službu. Výrazně se odlišuje od ostatních regionů, a to již desítky let. Ani „listopadová revoluce“ nerozvířila zkalené hladiny vod a neodstranila nánosy bahna, ve kterém se pražské zdravotnictví neustále plácá. Deset let jsem ve funkci ředitele a opakovaně jsem se snažil nejen upozornit na problémy, ale také je řešit. Marně.

 

Závidím téměř všem kolegům z ostatních krajů, že nemají takové problémy, jako máme tady v Praze. Jedná se o tzv. návaznost péče, tj. pokračování jakéhosi záchranného řetězce vedoucího k jedinému – záchraně životů a zdraví postižených. Každý má v paměti seriál Sanitka a dr. Janderu, kteří pravdivě ztvárnili situaci pražské záchranky i pražského zdravotnictví, ale i problémy zdravotníků a jejich vzájemné vztahy.

 

Ze všech těch zážitků a faktů bych vypíchnul jen některé. Nedostatek peněz, kvalifikovaných lidí, politické podpory, koncepčních plánů i realizovaných projektů. Za nejhorší však stále považuji neschopnost systému odstranit chronické nešvary a nedostatky, které se přenášejí na pacienty a ovlivňují kvalitu péče. Příjem pacientů od záchranné služby v Praze byl, je a si i nadále bude problém. Přestože Praha je hlavním městem, nejbohatším regionem, soustředí veškeré politické dění, státní aparát, mezinárodní zastoupení a je jistě vzhledem k husté dopravní síti i nejrizikovějším místem v ČR, potýkáme se každodenně s problémy umístit naše pacienty do lůžkového zařízení.

 

Mnohdy slýcháváme, že proč si Praha teda už konečně nevyřeší nebo že si to snad záchranka jen pořád vymýšlí. Na každý takový podnět reagují zodpovědní podrážděně a arogantně. Občas zaznamenám i nějaké ty výhružky nebo bagatelizování problému. Výjimečně jsem se setkal i s pochopením a snahou pomoci řešit nedostatky. Dokonce jsem postřehl i zlepšení . Bohužel však netrvalo nikdy věčně ani dlouho. Pokaždé se vrátí do starých hluboce vyjetých kolejí.

 

Chápu některé argumenty, jako např.. nedostatek personálu, nedostatek peněz, politické změny, rošády ve funkcích, změny priorit některých dílčích projektů atd. Nechápu však, že tak zásadní a závažný problém nenalezl ani po tak dlouhé době stále řešení. Přednemocniční neodkladná péče v ČR za posledních 10 let ušla velkou a náročnou cestu, kde zdolala mnoho nelehkých úkolů a vypořádala se s mnoha nástrahami i problémy. Stejně tak téměř ve všech krajích mají dořešenu i návaznost péče, a to na vysoké světové úrovni. Mohu jmenovat např. Olomouc, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Plzeň, Ostravu i další. Zde již mají heliporty s přímou návazností na centrální a urgentní příjmy nebo-li EMERGENCY, dostatečné kryté zázemí pro sanitní vozy, kde je možné komfortně přeložit a předat pacienty do péče kolegů.

 

Praha však zůstala na prahu dějin tak o 20 let zpátky. V současné době odpovídá svými parametry světovému (a i českému) standardu pouze jedno pracoviště, které však nespadá do resortu zdravotnictví, ale pod Ministerstvo obrany, tj. Ústřední vojenská nemocnice. Ostatní pražské nemocnice, tzn. fakultní, které jsou schopny zajistit péči o nejzávažnější stavy problém návaznosti péče doposud nevyřešily. Každá má něco z toho, co by mít měla, ale žádná není kompletně vybavena a zabezpečena dle metodiky.

 

Naše posádky se neustále potýkají s problémy, jako je průjezdnost areálem, obtížnost parkování sanitních vozidel, komplikovaný přístup do příjmových prostor, vykládání pacientů venku na dešti v zimě a před zraky kolemjdoucích, nedostatek transportních prostředků, kapacitně nedostatečné příjmové trakty, trvalá nepřítomnost personálu, neschopnost bezproblémového přijetí pacienta do péče, odmítání pacientů, nedostatečné kapacity akutních lůžek, nekonečné množství různých uzavírek oddělení a technických havárií komplikujících příjmy…

 

Takové neštěstí jako je dnešní vlaková tragédie na Moravě je schopný pojmout a zvládnout pouze systém, který snadno zvládá každodenní problémy. V Praze mám dnes pocit, že jelikož není systém schopen se poprat s každodenní realitou metropole, tak by dnes nejspíše nezvládl hromadné neštěstí. Už nyní vím, že z tohoto sdělení budu mít opět problémy, ale jako jeden z argumentů uvedu případ z dneška. Dnes dopoledne v době, kdy kolegové na Moravě řešili problémy s umístěním desítek zraněných, jsme se trápili s téměř neřešitelným problémem umístit jednoho vážně zraněného mladého muže po dopravní nehodě.

 

Držím všem palce, aby situaci zvládli a aby zranění se uzdravili a dalších škod bylo co nejméně.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 8.8.2008 13:39 | karma článku: 25,68 | přečteno: 3802x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Co mě dnes naštvalo?

Hned po ránu jsem si uvědomil, že je sice léto, ale venku prší a je chladno. Je to k naštvání, ale když chodíte do práce, tak to zas tolik netrápí. Co mě však ale naštvalo je to, že naše ministerstva mají právní oddělení s dobře placenými právníky, ale zaplatili nehorázné sumy v řádech stamilionů korun (tisk uvádí 681 milionů) za právní služby externích právníků. Tak to už je na můj vkus trochu moc.

22.7.2008 v 8:16 | Karma: 14,29 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Politika

Zdeněk Schwarz

Proč se lidé zabíjejí?

V souvislosti s tématy, která považuji spíše za politická a sloužící k jiným účelům než zastrašit lidi, aby si nesedali na motorky nebo do auta a nejezdili asi ničím a nikam a ani nelétali nebo nepluli lodí apod., jsem si znovu pomyslel, jak je to celé absurdní.

21.7.2008 v 10:14 | Karma: 24,97 | Přečteno: 2927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Co se bude dít a co budete potřebovat.

Přiznávám, že mě velice překvapilo, jaký zájem máte o informace týkající se poskytování první pomoci v konkrétních a nejčastějších případech, kdy je ohroženo zdraví nebo dokonce život postiženého. Stejný zájem vyvolaly informace týkající se dopravních nehod a fungování záchranné služby. Tyto informace se totiž bezprostředně týkají každého, a to kdykoliv v jakémkoliv věku i situaci nebo lokalitě.Proto se nyní budu věnovat návaznosti péče, tj. co se bude dít v nemocnici a co je dobré vědět.

19.7.2008 v 12:33 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Senátoři dělají chyby.

Poslední dny se nestačím divit nad tím, co se všechno ze Senátu vyrojilo za neuvěřitelné změny. Pokaždé se jedná o docela zásadní změnu, kterou považuji za špatnou. To vše korunuje fakt, že některé změny jsou údajně jen dočasné, na několik let nebo do doby než je zase opraví. Pro takovouto chybovost se v lidském životě používá výraz "vyrobili zmetek".

18.7.2008 v 8:42 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Jak fungují záchranky v zahraničí.

Už víte, jak funguje záchranka v Praze a jak fungují v ČR. V současné době letních prázdnin a cestování se Vám však může něco přihodit i v zahraničí, Ve většině případů však nevíte, jak fungují záchranky tam a zda se můžete např. na ně vůbec spolehnout a důvěřovat jim nebo zda Vás ošetří, když nebudete mít zdravotní pojištění atd.

17.7.2008 v 8:31 | Karma: 19,31 | Přečteno: 7352x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy