Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

eva36

31. 7. 2008 16:49
Už jste to prožili?

jsem prekvapená množstvím příspěvků.To už jste Vy všichni prožili bídu pomalého umírání bez naděje,že se do toho montujete?Bude mi 80 let a zažila jsem umírání mámy,táty,tchyně,tchána,tety.Skutečně nic moc!!!!  Rozhodně o tom něco vím a je mi ukradená etika,navíc falešná.Jděte se vycpat s těmi kecy.Přeji dobrý den.

0 0
možnosti
M

MUTEYOU

26. 7. 2008 3:56
Hippokrates a euthanasie

Vážený pane řediteli, Hippokratova přísaha je symbolickým textem a symbol vždy na něco odkazuje. Celý text je etickým kodexem, nikoli výčtem imperativů pro nás lékaře/ky (viz pitva, která neznamená, že nesmíte říznout do "masa", nýbrž že nesmíte působit bolest). Srovnávat lidské bytosti a zvířara je vhodné v rámci new-age kroužku, nikoli v souvislosti s výkonem lékaské profese a z pozice šéfa záchranky. Je dobře, že kandidujete do Senátu, protože tím méně budete v terénu, takže v případě Vašeho úspěchu bude větší pohoda nejen na záchrance, ale i menší riziko toho, že se s Vámi setkají pacienti - lidé. App, vííte, co zásadního odlišuje zvířata od lidí? :-)A právě tento rozdíl dělá euthanasii problematickou...

0 0
možnosti
Z

zzshmp

26. 7. 2008 9:47
Re: Hippokrates a euthanasie

Obecná proklamace a obvinění jsou pouhé plácnutí do vody, která někoho postříká. Je dobře, že máme vedro a hned to uschne... :-) Pokud máte konkrétní fakta, tak můžete napsat přímo mně na můj e-mail a můžeme si to vyříkat. Já mám čisté svědomí a nic z toho, co píšete, není pravda. A když se zde snažíte pošpinit mou osobu i pražskou záchranku, tak nám také napište, co jste pro lidi a zvířata udělal bohulibého Vy.

0 0
možnosti
AH

nyny.

24. 7. 2008 22:08
souhlasím

Na druhou stranu si opravdu (a obzvláště v tomto státě) nedokážu představit, jak zabezpečit, aby euth. nebyla zneužitelná. Ale docela by mne zajímalo, jaký postoj k tomu zaujímá lékařská veřejnost, ne k euth. jako takové, ale spíše k praktické stránce věci. Nějak si nedovedu představit, že by lékaři byli nějak masivně ochotni euth. provádět.Nebo tedy já být na místně lékaře, tak bych max. dokázala odpojit přístroj, ale usmrtit člověka, byť trpí sebevíc, já si to nedovedu představit.

0 0
možnosti
Z

zzshmp

24. 7. 2008 22:27
Re: souhlasím

Už jste někdy s někým umírajícím prožívala jeho bolest, pomalu přicházející smrt a utrpení?

Schwarz

0 0
možnosti
S

Semper2

24. 7. 2008 19:58
Další český Mengele

U Vás bych se určitě léčit nechtěl.

Rv

0 0
možnosti
Z

zzshmp

24. 7. 2008 21:25
Re: Další český Mengele

Já Vám svou péči také nenutím. Existuje svobodná volba lékaře. A hlavně nejsem onkolog a takové situace neřeším. Musím však přiznat, že jsem již mnoho pacientů v terminálním stádiu zachraňoval a nevykašlal se na ně. Stejně tak jsem neprovedl eutanázii, přestože jsem o ni byl žádán jak pacientem tak příbuznými.

A ty své nevhodné komentáře si nechte pro své přátele. Já o Vás také neříkám, že jste gestapák.

Schwarz

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

24. 7. 2008 16:35
Etika

Již Sokrates, Aristoteles, Brahmani, E. Kant a mnoho velkých myslitelů se jasně vyslovovali proti sebevraždě. Smrt se nedá normovat a bude vždy individuální a jestli někdo vyhoví někomu při jeho přání  usmrcení tak musí za tento čin bráti plnou zodpovědnost.  Osobní autonomie  je zde a musí býti omezena k ohledu zneužití ve společnosti, ke kterému musí zákonitě v naší sobecké společností dojít. Není to otázka náboženství a víry, ale otázka etická.  Zajimavý odkaz  http://www.dtg-palliativmedizin.eu

0 0
možnosti
Z

zzshmp

24. 7. 2008 21:27
Re: Etika

Pořád lidé pletou vraždu s eutanázií, kterou já vnímám spíše jako sebevraždu a na tu má právo pouze každý sám a nikdo by mu v tom neměl bránit. Pouze samotný jedinec má právo o sobě rozhodovat.

Schwarz

0 0
možnosti
ZT

juhola

24. 7. 2008 15:24
Karmu

bych Vám, milý pane doktrore, připsal stotisícmiliónůkrát, kdyby to šlo. Jsem přesvědčen, že mezi mnohými, kdo se k problému eutanázie vyjádřili a vyjadřují, jste nejpřesněji vysvětlil, o co vlastně jde.

0 0
možnosti
Z

zzshmp

24. 7. 2008 21:29
Re: Karmu

Děkuji za poklonu. Možná to je tím, že jsem s pacientem mnohokrát zažil situaci, která by se dala přirovnat k té, kdy k veterináři přichází majitel s pejskem, kterému není pomoci a trápí se a kdy veterinář pejska utratí (ošklivý výraz).

Schwarz

0 0
možnosti

3lipy

24. 7. 2008 12:18
Pane doktore,

eutanázie se už dělá a vy to, jako lékař, víte. Takže nechme to tak, ať sám lékař rozhodne, kdy odpojit od přístroje, nebo kdy píchnout milosrdnou včeličku. Naše společnost neni na zákonem povolenou eutanázii připravená. Byla by zneužita. Přesto díky za článek. Jsem ráda, že se o starých lidech a problémech kolem nich, začalo hovořit. L.Č.V

0 0
možnosti
PB

P.Belobradek

24. 7. 2008 10:58
euthanazie je utracení

V tom máte pravdu. Jako veterinář ovšem připustit možnost utracení člověka vidím jako neetické. Člověk prostě není zvíře. Je to složité, to máte pravdu. Na závěr si dovolím použít výrok ze Škvoreckého Lvíčete a tak reagovat na jiný Váš použitý. Kdo má rád zvířata, nemá rád lidi. Mějte se.

0 0
možnosti
MV

phoebe79

24. 7. 2008 10:21
karma

Děkuji za velmi citlivě napsaný článek k tak závažnému tématu, jakým "eutanazie" je.

0 0
možnosti