Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3843/Asiate-v-Praze.html

Po dvaceti letech můžeme říci, že Asiaté se u nás a mezi námi zabydleli, asimilovali a už je téměř nevnímáme, protože se u nich běžně stravujeme a také u nich nakupujeme, potkáváme je každý den téměř všude a vlastně nás nijak neobtěžují. Jiný pohled na ně mají ale lidé, kteří s nimi musí žít v domě nebo určité lokalitě a jejich komunita přerostla do desítek i stovek domácností. Je to dáno odlišnou kulturou i způsobem života. Pokud o tom budete více přemýšlet, zjistíte, že mnohým Čechům na nich také vadí, že za tu krátkou dobu přišli mnozí k bohatství, které logicky nemohli získat poctivou prací, přestože nám připomínají neustále hemžící se a pracující mravenečky.

Ani náhodou nelze vydělat miliony na tom, že nakoupíte v hypermarketu převážně v různých slevových akcích zboží, které odvezete i na několik várek, a prodáte ho ve svém malém krámku s přirážkou, tj. svojí marží – ziskem. Jsou to vlastně drobní překupníci. Někde na počátku „Českého snu“ jsou mladé rodiny s malými dětmi, které žijí a podnikají na pár metrech čtverečních s ojetinou z bazaru. A na konci vysněné emigrace z Asie vidíme velmi bohaté, početné rodiny, za kterými přijeli z dáli zemřít zde i staří rodiče, žijící v honosných vilách a jezdící v několika milionových bourácích německých značek. Je to nejen obdivuhodné, ale i více než podivné.

Naše obchodníky a podnikatele se snaží novodobí pseudopolitici neustále nahánět a kontrolovat i omezovat ve svém podnikání, ale na Asiaty stále zdaleka nemají. Zažil jsem osobně jednu takovou kontrolu za asistence policie v čínské restauraci a působilo to na mne spíše nechutně. Policisté a úřednice Asiatům rovnou tikali, chovali se arogantně a výrazně nadřazeně. Styděl jsem se za ně, přestože souhlasím s kontrolami a přísností. Lidský přístup na profesionální úrovni bych očekával vždy, ne pouze u Čechů. Pokud by takto „nastoupili“ na české provozovatele restaurace, jistě by se setkali s odvetou a stížností.

Stále častěji slyšíme, že asijské děti a možná již i vnoučata patří k nejlepším a houževnatým žákům a studentům českých škol nebo že Asiaté patří k těm nejlepším pěstitelům konopí, kteří zásobují nejen český trh, ale i Evropu. V Praze už téměř úplně vymizely jejich stánky a klasická tržiště s pašovaným zbožím i značkovými kopiemi, které dnes nabízejí již jen v omezeném množství a ve svých „večerkách“, které někdy slouží i jako distribuce drog, alkoholu nebo zakázané pyrotechniky, které prodají i dětem. Není problém na jejich obchůdky narazit v každé čtvrti ve více ulicích, kde jsou mnohdy společně s klasickými čínskými nebo vietnamskými restauracemi nebo bufety, které začínají vytlačovat pro změnu ty arabské.

Asijská pražská velkotržnice je známá po celé zemi a kromě narušeného života občanů v jejím okolí přežila i obrovský požár, který svým rozsahem snadno překonal požár veletržního paláce. Během své mnohaleté kariéry si získala velkou oblibu i mnoho zákazníků, ale i několik dalších malých sestřiček. Na druhou stranu jsou mezi námi tací, kteří je stále zatracují a jejich služeb zásadně nevyužívají.

Celý život jsem snil o těchto zemích a toužil je navštívit i poznat osobně. Měl jsem to štěstí, že jsem navštívil Vietnam i Čínu. Rozhodně to stojí za to vidět a zažít. Přiznávám, že to nejsou destinace, kde bych chtěl trávit dovolenou a kam bych zrovna chtěl vícekrát cestovat. Stejně tak musím uvést, že jsem tam nezískal k této kultuře a jejich způsobu života lepší vztah, tak jako se mi to přihodilo v jiných zemích a u jiných národů, přestože jsem poznal milé pracovité lidi. Možná proto, že to nejsou zcela svobodné země. Raději zůstanu Evropanem a Čechem se vším všudy.

Určitě mě zaujala více Čína, jejich skvělá železniční síť, technologická vyspělost, obrovský stavební rozmach a neuvěřitelně rychlý pokrok i snaha být jako ostatní svět. Nejvíce mě ale zaujala tradiční čínská medicína. Navštívili jsme několik nemocnic a universit, kde se praktikuje i vyučuje jak klasická medicína, tak ta tradiční čínská. Velice mně překvapilo, kolik zahraničních studentů z celého světa tam studuje. Bohužel žádný Čech. Pokud bych byl studentem medicíny, tak bych se chtěl naučit čínsky (což je bezpodmínečně nutné pro studium tradiční čínské medicíny) a studovat tradiční čínskou medicínu. Má to totiž obrovský potenciál a bude i velmi finančně zajímavé do budoucna. Na druhou stranu to může výrazně ušetřit náklady na zdravotnictví nebo pomoci mnohým nemocným, vč. hypochondrů. Velmi jsem byl překvapen, na jaké úrovni a jak vybavenou mají záchrannou službu v Šanghaji. Praha, přestože má špičkovou záchranku, se může stydět. Kdyby pražská záchranka měla alespoň takové zázemí a technické vybavení, jako oni. Nemluvě o počtu zaměstnanců a množství techniky, kterou mají celou záložní, tzn. jednou tolik přístrojů a pomůcek ve skladech, aby byli připraveni na vše.

Možná to vše vypadá krásně, ale má to jako všude na světě i černé stránky. Dozvěděl jsem se tam, jak to není vůbec snadný život, proč utíkají do zahraničí, nebo poznal, že to je jako život v ZOO a neustálý tvrdý boj o přežití. Existují tam obrovské kontrasty a rozdíly. Mají chudé i miliardáře, ale svoboda to není. Zajímavý je např. „burza dětí“, kde v parku v sobotu nabízí rodiče své děti ke sňatku. V pátek se mnohé hotely zaplní maminkami s dcerami, kde je načinčají a druhý den se snaží nalézt bohatého partnera. Mají díky komunistické populační politice nedostatek žen (dívek), takže mnoho chlapců nejspíše v životě ani nenalezne životní partnerku. Všude kolem bylo snadno poznat, jaký negativní dopad to má na dívky, které jsou extrémně nafoukané, protože jim každý neuvěřitelně nadbíhá a nabízí vše, co může, aby je získal.

Snadno dostupné technologie a neuvěřitelně levné mobilní sítě způsobily, že každý má minimálně 2 mobilní telefony. Neustále je používají, takže nevidíte pomalu člověka, který by neměl a nepoužíval mobil, a to úplně všude. V restauracích nebo kavárnách spatříte skupinky sedící spolu u stolu, které spolu nekomunikuji, ale neustále píší SMS, MMS, telefonují a fotí se. Zůstalo mi neobjasněné, zda partičky spolu komunikují u stolu aspoň prostřednictvím těch zavařených mobilů. Proto vůbec vznikla potřeba velkokapacitních mobilních baterií, které oproti Asii u nás nezískaly takový zájem. Nejžádanější je přiblížit se Evropanům a Američanům, takže nejvíce in jsou mladí s bílou pletí a odbarvenými vlasy. Proto např. veškerá kosmetika obsahuje bělící složky a většina se schovává pod slunečníky a rouškami i rukavičkami.

Dozvěděl jsem se tam, že naši Asiaté jsou převážně z Vietnamu. Díky své profesi jsem poznal i stinnou stránku jejich pobytu u nás. Považuji to za novodobé otroctví, obchod s lidmi. Asijská mafie, která zaměstnává své krajany, používá velmi tvrdé praktiky. Opakovaně jsem zasahoval u Asiatek, které se hroutily a plakaly, protože se nemohly vrátit domů za svou rodinou a dětmi. Jejich otrokáři je drží a nutí pracovat, pokud se vyskytne problém, tak je urychleně přemístí, a to jak v práci, tak v ubytování. Během víkendu jsem ošetřoval jednu dívku z Asie 3x a pokaždé na jiném místě. Její otrokář nás celou dobu bedlivě sledoval a hlídal každý okamžik. Plakala, že jí zemřela maminka a musí za svými dětmi, ale její nekompromisní „majitel“ jí nechtěl pustit. Nevím, jak dopadla a zda se domů vrátila.

Velmi často využívám k nákupu internet a mnohé zboží přichází právě z Číny. Je s podivem, jak rozdílné ceny zde stále máme. Např. jsem potřeboval LED žárovku, která zde stojí 240 Kč a ještě nebyla zrovna dostupná. Objednal jsem si za stejnou cenu rovnou 10 ks z Číny. Obratem přišly a svítí.

Asiaté jsou přínosem a doplňují trh i služby.

 

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3843/Asiate-v-Praze.html

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3843/Asiate-v-Praze.html

Autor: Zdeněk Schwarz | sobota 27.2.2016 9:00 | karma článku: 15,28 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Odposlechy přes mobilní telefon nás obnažují – 2.díl

Za necelých 9 let jsme se v oblasti mobilních telefonů a technologií obecně posunuli výrazně kupředu.

25.2.2016 v 9:00 | Karma: 17,30 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Stav zdravotnictví v Praze očima (bývalého) ředitele ZZS – 2. díl

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3548/Stav-zdravotnictvi-v-Praze-ocima-reditele-ZZS.html Rozhodně tu nemáme žádný zázrak a v ostatních krajích mají krásné nemocnice s moderní logistikou... To si naše odborné kapacity nezaslouží.

24.2.2016 v 9:11 | Karma: 17,73 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Jak fungují odbory u nás? – 2. díl

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3550/Jak-funguji-odbory-u-nas.html Po 9 letech můžeme hodnotit situaci i práci odpovědných politiků...vč. odborářů.

23.2.2016 v 10:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Tramvaje versus sanitky – 2. díl po téměř 9 letech

http://schwarz.blog.idnes.cz/c/3370/Tramvaje-versus-sanitky.html (1. díl) Předpokládal jsem, že jakýkoliv můj návrat a v kteroukoliv dobu, bude některými čtenáři negativně hodnocen, takže se takovým reakcím nedivím.

22.2.2016 v 9:47 | Karma: 16,25 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Blog.idnes restart

V květnu 2007 jsem vstoupil na tuto platformu jako aktivní bloger. Nikdy jsem nebyl psavec a literát, ale tehdy jsem byl osloven s prosbou, zda bych nepřispěl a nezačal psát blogy, které začínaly vstupovat do života internetu...

20.2.2016 v 21:28 | Karma: 14,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy