Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Velmi bych rád věděl, co se má (nebo bude) dít, udělá-li důchodce, který si na 1 den (1. ledna) přerušil výplatu důchodu toto:

Dá mzdové účetní doklad o tom, že 1. ledna nepobíral důchod (ten doklad má a přerušit si je na 1 den není protizákonné) a řekne: "Nějak se s tím vypořádejte, já se v daňových zákonech nevyznám, je to vaše práce!"

Co má ta účetní dělat? Zkoumat důchodcovy důvody?

0 0
možnosti
PK

Podle mne mu 15% daň zálohově strhne a poradí aby si to našinec vyřešil s FÚ při ročním zúčtování.

0 0
možnosti
JJ

Pojem "zneužití práva" vychází čistě z právní teorie a pro daňovou oblast byl definován rozhodnutím ES tak, že aby bylo možno uplatnit doktrínu zneužití práva, musí být splněny SOUČASNĚ dva testy:

1)  Test důvodu daňového subjektu - je čistě daňový, odhlédneme-li od získání daňové výhody, nemá postup daňového subjektu hospodářské opodstatnění

2) Test ÚČELU zákonné úpravy - je zřejmý test účelu zákonné úpravy a postupem daňového subjektu nebylo dosaženo účelu zákonné úpravy.

Judikatura se různí, někdy soudci vyžadují od zákonodárců racionalitu (teze o racionálním zákonodárci), jindy judikují, že ne vždy lze zákonem upravit všechno přesně.

Doktrína zneužití práva zatím byla aplikována - pokud vím - v případech, kdy zákonodárce chtěl poskytnout daňovou slevu daňovým subjektům poskytujícím dary na nějaký bohulibý účel a daňový subjekt založil dejme tomu občanské sdružení, "bohulibě" podporující jeho příbuzné, přičemž si uplatnil slevu na dani za dary tomuto sdružení. Dále šlo např. o školné placené formou "sponzorských darů" sdružení financujícímu výhradně školu, do které chodilo dítě daňového subjektu. Apod.

Tohle myslím není ten případ. Test důvodu daňového subjektu je myslím splněn, ale test záměru zákonodárce bude obtížně obhajitelný, když zákonodárce měl možnost poskytnout slevu např. alikvotně počtu dní, kdy senior nepobíral starobní důchod, resp. počtu měsíců, ve kterých  nepobíral starobní důchod ani jediný den v měsíci. Například. Myslím, že by se zde měla uplatnit teze racionálního zákonodárce.

0 0
možnosti
JJ

Oprava: Místo ES patří ESD - Evropský soudní dvůr.

0 0
možnosti
VH

Jen takovou drobnou poznámku: Před přijetím "Topolánkova batohu" existoval odpočet od základu daně. Důchodci na něj (již od dob socialistických) neměli nárok. Ta podmínka (pevné datum k 1.1.) tam byla stejná.  Jakákoliv jiná by zřejmě musela uvádět cosi o poměrné části a postup by byl dost nepraktický.

0 0
možnosti
JJ

Proč by to bylo nepraktické? V případě péče o dítě to nepraktické není, proč by to mělo být nepraktické u pobírání starobního důchodu?

1 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Bydlím v Brně, kde také pracuji jako daňový poradce ve firmě INCA CZ, která nabízí daňové, účetní a podnikové poradenství. Zároveň jsem studentem doktorského studia oboru Ekonomie. Dále jsem studentem právnické fakulty v programu LLM - Obchodní právo. Skloubení praxe a akademické půdy poskytuje mnoho informací a podnětů k psaní doufejme zajímavých článků.