Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CK

cerna kava

7. 2. 2012 21:22
Ach, ta naše povaha česká!

Dobrý den,chtěl bych se přidat k těm, kteří s názorem autorky výrazně NESOUHLASÍ.Je vidět, že paní Šašková se na věc dívá velice jednostranně, a že jí trápí hlavně "nadité kapsy" majitele restaurace. Oponovat by se dalo každé větě v článku napsané, mě k příspěvku do diskuse motivovala však nejvíce tato: "Vždyť litr kohoutkové vody stojí cca osm a půl halíře. 0.085 korun českých. Kolik si tedy majitelé vydělají? Výpočet nechám na vás."

Počítejme tedy. Nejprve výdaje. Nájem restaurace s cca 50 místy v krajském městě - 40 000,- Kč/měsíc, energie (voda, elektřina, topení) - 20 000,- Kč/měsíc, 4 zaměstnanci (dva kuchaři a dva číšníci) - 100 000,- Kč/měsíc, ostatní náklady (svoz odpadu, náklady na úklid, servis přístrojů a zařízení, internet, apod.) - 5 000,- Kč/měsíc. Celkové měsíční výdaje jsou tedy v našem zjednodušeném modelu 165 000,- Kč.

A nyní k příjmům:Nejprve k těm z oné kohoutkové vody.

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_je_v_čistírně

7. 2. 2012 21:42
Re: Ach, ta naše povaha česká!

o čaj ani nejde ale fakt že nedostanete vodu zdarma, samozřejmě k objednávce něčeho dalšího, mě přijde taky trapný. Venku je to normální. Když si objednám např. celou láhev vína a poprosím o džbánek vody, považoval bych za normální, že za něj už mě neskásnou. A to patřím k lidem, kteří obvykle nechají v restauraci nějaký ten peníz včetně slušného dýška.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 1. 2012 14:47
Ale ale

Řekl bych, že v té restauraci měli nápojový lístek. Když jste si podle něj čaj vybrala a objednala, jednoznačně jste s cenou souhlasila (to je nejen prostý fakt, ale i fakt posvěcený zákonem). Takže vám v tom okamžiku čaj za těch padesát stál. [Pokud jste nekoupila - ponechte laskavě kritiku na ty, kdož koupili.]

Jsem rád, že jste zmínila WC. Nejen voda, i papír a ručník (nebo proud v fénu) něco stojí. Nájemné. Ta slečna, která vás obsluhovala. Topení, osvětlení.

Prostě - až budete chtít čaj za 80 hal. zůstaňte doma.

Nebo si pronajměte restauraci, ať se taky pakujete (uvidíme, jakou budete zpívat).

0 0
možnosti
L

lajika

25. 1. 2012 16:53
Re: Ale ale

vodu, ne čaj, naučte se číst, což není jen přežvýkat písmenka, abych tu citovala jednoho (jednu) z diskutujících. Kohoutková voda obvykle v nápojovém lístku uvedena nebývá, takže ano - je možné i to, že pak nad účtenkou člověk není překvapením mocen slova, jak tu někdo níže psal.

0 0
možnosti

jarinka

24. 1. 2012 8:57
Autorka má pravdu!!

Na co si to tady diskutéři hrají, že by jim nevadilo zaplatit tolik peněz za to, co jinde podávají zdarma nebo za korunu? Že by byli tak bohatí a platí všude velkoryse horentní sumy za ptákoviny? Spíš jsou to mudrcové, co nejdou ani na točené, protože doma lahváč je levnější, a mudrují a mudrují...

1 0
možnosti

Maryša Šárecká

24. 1. 2012 9:03
Re: Autorka má pravdu!!

Spíš mě zajímá ten zvláštní postup- načuřeně odejít a pak napsat blog o drahé vodě. Přijde mi normálnější řešit to na místě, např. : Chutnalo mi sice, ale kohoutkovka za pade mi přijde přehnaná, tak sorry, byla jsem tu naposled.

0 0
možnosti

petr66

24. 1. 2012 8:34
To vás rozladilo, že jste doastala jen vodu.

Když si koupíte například šunku je cena vody obdobná, ale co oči nevidí;-D

0 0
možnosti
JVB

jazyk v broskvi

24. 1. 2012 8:21
Mankote!

Občas tam zajdu na oběd nebo na kafíčko jakožto i do jiných Lbc restaurací - La Bohéma ( vřele doporučuji, skvělé obědové menu!!!), Fabrica, Zlatý lev a pod. Když si budu chtít dát čaj "na stojáka" a ušetřit, tak půjdu ke Kauflandu před vchod k Ťing Ťongum nadýchat se čerstvého přepáleného oleje. Zakoupím sobě naproti balení "zaručeně pravého" čaje ve slevě za 10,-Kč a s ohřátím 2dcl vody bude cena cca 1,-Kč. A budu sedět doma na p.deli a budu prudit na síti jací jsou všude zloději!;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 1. 2012 14:50
Re: Mankote!

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
P

por.Dub

24. 1. 2012 8:09
No

já by jsem řek, že díky autorce nikdy do tété restaurace nevlezu. Teda nestratím čas ani tím, že si přečtu jejich nápoj-lístek.

4 0
možnosti
T

torstyn

24. 1. 2012 8:08
Váš článek je hodně slaboduchý,

přece Vás v této restauraci nikdo nenutí s pistolí u hlavy oby jste si objednala kohoutkovou vodu.Kdy už pochopíte ,že v tomto světě není nic zadarmo ani ta pro Vás obyčejná kohoutková voda a jen na Vašem svobodném rozhodnutí je zda ji za ty peníze chcete a nebo ne.Ta voda je proto tak drahá aby pokryla náklady na Vámi použité WC a stím použitou vodu na mytí rukou a splachování.Za použití WC Vám přece většina  restaurací žádny poplatek neůčtuje i když jinde se běžně platí.

0 0
možnosti
MS

martinasas

24. 1. 2012 12:59
Re: Váš článek je hodně slaboduchý,

A kde se za to platí, prosím Vás? ;-D

A proč by si autorka nemohla dát v restauraci vodu? Já k jídlu piji taky jen čistou vodu a ve slušných restauracích máte džbán s vodou dokonce na stole zadarmo!

1 0
možnosti
A

antiMatejka3

24. 1. 2012 7:53
To je pořádný blábol.

Vám neteče doma voda? Jestli ano, proč jí chodíte pít do restaurace? Kvůli konkurenci musejí restauratéři ceny jídel držet hodně při zemi. Některé vydělávají v podstatě pouze na nápojích. Když jim tam ale vtrhne banda neandrtálců která bude popíjet vodu, tak restaurace padne na hubu. Ano. V zahraničí je naprosto běžné že voda bývá zdarma na stole. Jenže to je v civilizovaných zemích kde platí poněkud jiná pravidla a hlavně lidé tam do restaurací umí chodit. I tady dřív platilo: Bez peněz, do hospody nelez". Důležité je jakou má restaurace kuchyň, né za kolik nabízí vodu.

0 0
možnosti
MS

martinasas

24. 1. 2012 13:05
Re: To je pořádný blábol.

Bože, jak koukám, vy umíte určitě do restauracích "chodit" ;-D

2 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

24. 1. 2012 7:41
Kritizuji autorku

Paní autorka zřejmě žije v jakémsi vnitřním otroctví. Domnívá se, že je nesvobodná a že nemá možnost o sobě rozhodovat. Já pracuji v centru Prahy a předražené je tady nejméně polovina věcí, kolem kterých procházím. Nadávám snad na provozovatele? Nikoli. Vycházím z toho, že oni mají právo po mně žádat jakoukoli cenu, já zase mám právo na jejich nabídku nepřistoupit a koupit to někde jinde.

Řekl bych, že autorka je voličkou levice. Vyplývá to z jejího náhledu, že se o ní někdo musí postarat a přizpůsobit ceny jejím požadavkům. Já jsem volič pravice a postarám se o sebe sám: Ceny mým požadavkům nikdo přizpůsobovat nemusí, já sám se přizpůsobím mít, že půjdu nakupovat nebo na oběd někam jinam.

0 0
možnosti
L

lajika

24. 1. 2012 8:06
Re: Kritizuji autorku

no - ona voda z kohoutku nebývá uvedena v nápojovém lístku, takže cenu se dozvíte až při placení a to už je pozdě "na nabídku nepřistoupit" (a s padesátikorunou za džbánek vody člověk přeci jen nepočítá). Něco podobného se stalo i mně v brněnské pizzerii Marianni a taky mě to rozladilo, i když ne natolik abych kvůli tomu psala blog.

4 0
možnosti