Je libo tofu k nedělnímu obědu?

Pojďte se se mnou odreagovat od politiky i bulvárních článků. Čím?                                     .

Stává se Vám, že nemáte chuť na maso? Zkuste tofu.  Hmotu, která vzniká srážením sojového mléka. Budete překvapeni nejen chutností, ale i rychlostí přípravy.

Tofu patří mezi moje častá, chutná a oblíbená jídla, která s oblibou vařím. Kupuju si tofu v Německu. Ne proto, že by tady nebylo, ale proto, že mi chutná tamní mnohem víc. Kupuju si především bio tofu uzené. Přesněji bio tofu gerauchert. Na druhém místě tofu naturální.

Když mám chuť na tofu a la sekaná. Nakrájím jej na středně silné plátky. Rozehřeju olivový olej, plátky tofu posypu kurkumou a zlehka osmažím po obou stranách. Jím s křenem, hořčicí, chlebem a zeleninou. Případně s kyselou okurkou.

Druhou variantou je tofu s omáčkou a zeleninou. To pak nakrájím cibulku, kterou dám zpěnit opět na olivový olej, na ni dám na nudličky nakrájenou čerstvou papriku, za pár minut přidám nakrájená rajčata. Okořením podle libosti. Solí, moji oblíbenou kurkumou a bobkovým listem. Dusím pod pokličkou až je zelenina téměř rozvařená. Potom přidám na kostičky nakrájené tofu. Trochu česneku a lžičku kvalitní hořčice. Nakonec podliju červeným sicilským vínem. ( Sicílie není  samozřejmě podmínkou). Jím s bramborem. Zapíjím zbylým vínem. Spolu s vínem můžete přidat i smetanu. Záleží na chuti. Já smetanu nepřidávám.

Máte rádi plněné papriky? Já moc. Spařím pěkně macaté papriky. Odříznu vršek, ale nevyhazuju. Nastrouhám tofu na hrubo. Nastrouhám i mrkev. Osmažím na cibulce a olivovém oleji. Nastrouhané tofu společně s mrkví. Přidám... hádejte. Ne, protentokrát kurkumu ne, ale papriku a česnek. Naplním vnitřek paprik touto směsí. Připlácnu odříznutou „ čepičku“ z paprik. Dám do pekáče na trochu vody. Zakapu papriky olivovým olejem. A peču a peču. Po cca 20 minutám zaliju rajčatovým pyré a nechám dopéct. Cca 10 minut. A je hotovo. Jím samotné. Prostě jen tak. Bez jakékoli přílohy. K tofu můžete přidat i rýži. Já nepřidávám.

Nakrájené tofu na kostičky přidávám i do brokolicového krému nebo zeleninového salátu.

Připravuju i tofu karbanátky. Nastrouhané tofu tentokrát na jemno ochutím solí, pepřem, hořčicí. Přidám trochu česneku. A nezapomenu jedno vajíčko. Vymodeluju malé placičky a po obou stranách osmažím. Věřte mi i bez mouky drží pohromadě. Jím buď samotné s mojí oblíbenou hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Nebo s bramborovou kaší.

 Recepty si vymýšlím. Je to báječné odreagování. Fantazii se meze nekladou. Kombinacím také ne. Jen zbytečné překombinování ingrediencí postrádá smyslu a ztrácí na chuti.

Tak pojďte se mnou a pusťte se do vaření nedělního oběda s chutí, láskou a fantazií. A to i přesto, že se vyhnete mým receptům obloukem a budete vařit něco zcela jiného. Nebo třeba nic.

Tak dobrou. Chuť samozřejmě. Nebo noc? Tu ještě ne, ale po dobrém obědě trocha odpočinku nezaškodí. Je potřebná. I se skleničkou dobrého červeného sicilského.

A ještě něco pro dnešek? Vykašlete se na politiku i na bulvár. Stejně ani jedno neovlivníte.

Hezkou neděli Vám všem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslava Šašková | neděle 14.7.2013 7:41 | karma článku: 14,97 | přečteno: 1113x