Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

Jinak  druhá polovina 16. století musela být dost temná doba s podivínskými a paranoidními panovníky.

Tak třeba namátkou - Ivan Hrozný se svojí hrůzovládou v Rusku. Z hodin ruštiny se ještě pamatuji na stavbu chrámu Vasila Blaženého. Měla to být nevídaná stavba, a tak ti, co na ní pracovali, byli posléze usmrceni, aby podobnou stavbu nemohli postavit jinde.

Zcela jasně šlo paranoidního psychopata na trůně. Vyvrcholilo to tím, že zmlátil svoji těhotnou snachu, ta potratila, když se jí jeho syn zastal, tak ho car Ivan praštil žezlem tak, mu rozrazil lebku.

Rusko je daleko, podívejme se dále do Evropy.

Marie Tudorovna byla nazývána krvavou. Jejích deset let panování bylo deset let o rekatolizaci Anglie. Popravy byly na denním pořádku. Zřejmě následek vlády Jindřich VIII a jeho modrovousovských praktik :-)

Ani protestanti nebyli v té době žádní beránci. V té době v Ženevě působí Jan Kalvín a tvrdě postihuje jakoukoliv frivolnost. A taky stačí jenom podezření z čarodějnictví a člověk končí na hranici.

Ve Francii píše svá proroctví Nostradamus. Té vládne asi poněkud podivínský král.

Král Jindřich II. podědí o 20 let starší Dianu de Poitiers jako milenku po svém otci. Pořádá poněkud již nemoderní rytířská klání. Na jedno z nich osudově doplatí, dostane dřevcem do oka.

A jeho manželka Kateřina Medicejská zase připraví krvavý kvas při svatbě své dcery ....

0 0
možnosti
LM

Jen tak mimochodem, asi to není bohužel tak výjimečné. Na dona Carlose jsem si tak nějak vzpomněla, když jsem si v novinách přečetla, že nějaký retardovaný chlapec na Českolipsku utýral brutálně několik koní ...

0 0
možnosti
Foto

Šárko, děkuji za rozšíření obzorů.

Napadlo mne, kolik historických lží a výmyslů, zastřených délkou od předmětné události koluje mezi lidmi.

Pěkný víkend.R^

0 0
možnosti
Foto

Díky! Taky krásný víkend!

0 0
možnosti
Foto

Šárko, jedním dechem jsem přečetla a zároveň se poučila. Super! R^

0 0
možnosti
LM

Dobrý den Šárko,

ona i Marie Anglická, zvaná krvavá, byla příbuznou Filipa II. Její babička s dědečkem, zvaní i katolický pár, byli zároveň prababičkou a pradědečkem Filipa II.

0 0
možnosti
Foto

Jasně, Lucie, dobrý postřeh! :-) A vůbec, četla jste minulý článek? Překvapení! ;-D

0 0
možnosti
SB

Ale v jedné věci Vám budu oponovat:

Rudolfův syn rozhodně nemohl být degenerovaný z důvodu příbuzenství rodičů, jelikož Rudolf a Stradová nebyli příbuzní.

Degenerace v důsledku příbuzenství vždy musí vycházet z příbuznosti rodičů. Nikdy neplatí, že otcovi rodiče byli příbuzní a tudíž se to může odrazit na potomstvu. I kdyby otcovi rodiče byli bratr a sestra, tak otec stejně dává jen polovinu genů. Tu druhou dává matka, a tak vliv toho, že otec měl rodiče příbuzné, se vytrácí.

Nebylo to spíše dědictví po jedné ze společných prababiček Rudolfa a Dona Carlose, tedy po královně Johaně, řečené "Johana Šílená"?  Ale to je jen řečnická otázka, protože odpověď nemůžete samozřejmě vědět.

0 0
možnosti
Foto

Někdy stačí jen degenerovaný otec. Prostě geny. A Jana Šílená? Současní španělští historici se přiklánějí k tomu, ze šílená vubec nebyla. Jen předběhla dobu a chovala se jako moderní ženská, čímž byla nebezpečná. Tak ji prostě odstavili...

0 0
možnosti
SB

Za zajímavý článek Vám vřele děkuji.

1 0
možnosti
SB

Máte pravdu, že ta historie je u toho Verdiho velice překroucená. Ale zcela upřímně řečeno,mně méně vadí překroucení faktů než například jeho předposlední opera Otello (v italštíně Otello, nikoli Othello), kde je ze sprostého vraha dělána politováníhodná oběť Jagových intrik, chudák, jehož je lidem líto.

V Donu Carlosovi je překroucená historická pravda, avšak nikoli morálka, protože ta je tam prezentována tak, jak by to být mělo.

Navíc ten sbor ve druhém dějství a ta árie Filipa II.kterou začíná třetí dějství, to jsou věci, které patří k vrcholům lidské geniality.

0 0
možnosti
Foto

Za to muže hlavně Schiller....

0 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )