Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

M54i15l83a57n 39R53a52d31e37k

17. 4. 2015 17:36

jo, a jeste jsem cetl, za boha nevzpomenu kde, jak uz za Rimske rise v Praze byli kupci, Slovane asi jeste ne, ale spise Keltove, Germani asi tenkrat tezko. A Rimane kterym se to u barbaru zamlouvalo vice, si brali mistni zeny a vesele kupcili, kde byly reky, tam se dalo prevazet zbozi. Ono je to nejak zasmodrchanejsi. Kdyz se to tak vezme, nebyt Hitlera tak uz davno si prizname ze jsme vicemene vsichni evropske rasy, velky mismas vsecho mozneho. Takze i zidovsky kupcik mohl propadnout slovanskemu mnohozenstvi. Chudak. :-)

0 0
možnosti
MR

M54i72l56a88n 54R27a31d43e36k

17. 4. 2015 17:30

R^jako vzdy vyborne a karma! Samo - nevim mozna byl zid, ale jeho mnohozenstvi by spise ukazovala na Slovana. Ti to praktikovali jeste dlouho po nem. I kdyz celkem je to jedno.

Ale ti Avari, zajimave ze ávaro znamena lakomec nebo skrblik. Ve spanelstine, pochopitelne. Ze by to byli take kupcici?

0 0
možnosti
Foto

Díky! A s Avary nejste daleko od pravdy. Nejsem si jista, jak je lakomec v latině,ale asi to bude podobný jako ve španělštině. Jelikož Avarové není jejich původní jméno. Dostali ho od kmenu z území, kterými procházeli. Všichni jim cpali tributy, aby je nechali na pokoji. Oni brali radi a pak je automaticky zadali.Možná jim pripadali lakomi, když tolik brali.... :-)

0 0
možnosti
Foto

Období konce říše Římské a začátek stěhování národů, asi 400 n.l., mělo už tradiční obchodní cesty- Zlatou stezku přes  Šumavu až k území Německých rytířů na Baltu, nejdůležitější tehdejší křižovatkou bylo město Pasov na Dunaji. Odtud pak vedlo spojení na Hedvábnou stezku, vedoucí až na Dálný východ. Dunaj byla tehdy magistrála, podle Dunaje se vozilo vše. Římané ty cesty vybudovali ještě v době rozkvětu Říma, o tisíciletí dříve. Z Dunaje pak cesta vedla na Cařihrad a do dnešní Sýrie. Takže Samo (Samuel nebo  Salomo) nejspíše obchodoval na této východní trase- ta však  byla stále ohrožována od severu takže se Tatarům vyhýbala oklikami na jih- až ke Káhiře. Písemnosti z doby stěhování národů až do 11. století jaksi nejsou. Proto nevíme nic určitého. I zprávy o Karlu Velikém a Ottonech pochází až z 12. století a 300 roků byla tenkrát i pro pověsti dlouhá doba.

1 0
možnosti
Foto

Dík za návštěvu a komentář!

0 0
možnosti
JH

J77a81n 27H30l97e59d63í36k

17. 4. 2015 16:00

domnívám se, že mírumilovnost znamená pro Evropu krvavou výměnu obyvatelstva, Samovy šiky,  Frankové s kopími se tehdy Hunům, Avarům, Maurům a Turkům ubránili. Dnes se jim předem vzdávají, filantropové.

0 0
možnosti
MK

Díky za krásný článek. Je milé číst i něco jiného, než "zaručeně pravé" informace z politiky a dění ve světě :-) Jako malý kluk jsem Štorcha miloval, i když to z pohledu dnešního je často úsměvné vyprávění. Ale on hlavně naší dávnou historii přednesl širokému publiku čtivou formou a to je to hlavní :-)

3 0
možnosti
Foto

Taky děkuju, za reakci! Já četla jako malá Štorcha dokola a na chatě si hrála na Minehavu. Vyráběla jsem si pravěké nástroje a toužila po čerstvě vydělané kůži. I jehlu z rybí kosti jsem měla! :-)Ale nikdy se mi nepovedlo rozdělat oheň jako Kopčemovi :-/

0 0
možnosti
MV

kazdej jsme holt vodnikud....zaklad!

0 0
možnosti
RS

Zajimave je popisovano otroctvi na nasem uzemi v knize "Komu pochoden" (Kozik?). Jak uz to byva, autorovo jmeno mi nejak vypadlo.

1 0
možnosti
Foto

Právě jsem vygooglila,že Krahulik. Necetla jsem, ale něco mi to říká. Dík za tip - podniknu útok na antikvariát...

0 0
možnosti
Foto

R^blogy jsou mimo jiné taky od toho, abychmo se něco dozvěděli:-)

2 0
možnosti
Foto

Dík moc. Taky si občas doplňuju vzdělaní u kolegů... Co já se s váma a Karlem nacestovala! ;-D

1 0
možnosti
KD

Velmi zajímavéR^ Možná na Pyrenejském poloostrově máme mnoho příbuzných;-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuju. Určitě tam geny někde blouděj...

1 0
možnosti
KS

Na tuto dobu se dá vymyslet X pravděpodobných teorií.

0 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )