- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Milá Šárko,
bouchající papiňák patřil zřejmě ke koloritu většiny domácností. můj manžel se dodnes klidí z domácnosti, když v papiňáku vařím. Nenechá si nic vysvětlit o bezpečnostních ventilech atd. V mé rodné rodině jsem byla jediný nechemik, takže jsem byla vytrvale poučována. Papiňák nám kupodivu nikdy nebouchl. Pamatuji si, že pokud hrnec nejde otevřít, tak povolit a schladit, a pak dojde k bezpečnému otevření, protože tam není ten tlak...Už nevím proč, ale bylo k tomu nějaké odborné vysvětlení.
Teda, co ty všechno vypátráš!
No jo, ale odkud se vzal onen kousek jména "Židovka"? Že by předchůdkyně současného hodně dlouhého seznamu židovských nositelů Nobelových cen?
Šárko, Ty nezklameš!
Je to moc fajn vedet, ze když si otevřu jakykoli Tvuj blog, stoji to za to...
Nazdar Honzl, ráda Tě zas vidím! Dík za návštěvu
Šárka zabitá - a pro blog dneška neexistující zabitá málem explozí prasečí hlavy... Bůh žehnej stolům a hbitému dětskému pudu sebezáchovy.... a prima článkuhezký večer
Nezapomenutelný zážitek to byl, i když nám to vybuchlo ještě jednou při slepičí polívce ... :-) Dík za přečtení a pochopení lehkého tónu
byl by to hezký článek, kdyby, kdyby nekončil obvyklým klišé o zlých chlapech. a neustálé léčení si ženského midráku. takhle jste svůj text naproto degradovala .
pane Prášku, což kdyby byli tak trochu nad věcí, ráčej vodpustit...nebo taknějak odpodlahy řečeno ... bez mindráků nebo taknějak s větším smyslem pro humor...a nadsázku
To zahřívání ve vodní lázni je tak geniálně jednoduchá věc, bez které se nedá v kuchyni obejít. Zaručuje to, že se nepřekročí určitá teplota (a zcela určitě ne teplota varu vody) a že nedojde k lokálnímu přehřátí a tudíž připálení. Teď zrovna mám na kamnech hrnec se směsí včelího vosku a medu (odpad při odvíčkovávání) a hřeju ve vodní lázni. Zahřátím a následným schladnutím se tyto dvě substance oddělí. Med sice nebude určen k přímé konzumaci kvůli přílišnému zahřátí, ale postoupí do dalšího kola alchymie. Budu z něj na závěr léta vařit základ ke kvašení medoviny.
Díky za informaci, budu odteď postupovat s patřičným respektem k odkazu slavné jmenovkyně.
Pardon, chtel jsem kliknout na plus. Nejradsi bych sikovne hospodynce klikl na plus sestkrat.