Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jste v problémech nebo cítíte beznaděj? (sv. Šimon a Juda)

Stává se to. A když už nic nezabírá, dokonce i ateisté občas vzývají nebesa. Slovy vzletnými, i méně slušnými.

Zmíněné zoufalé situace kdesi nahoře jistí dokonce apoštol. Jmenuje se Juda Tadeáš.  Sám ale docela smolař. Prostý lid si ho totiž často pletl s Jidášem Iškariotským, tak mu církev zpočátku nedávala důvěru.  Ode dna se odrazil až v barokní době a posléze především v 19. století, kdy byla zmíněným světcem - údajně až zázračně - vyslyšena řada proseb.

Juda Tadeáš byl jedním z dvanácti Kristových apoštolů. Proto ho u nás máme nejen na Staroměstském orloji (vlevo nahoře - s atributem - zde valchářským sochorem), ale i na Karlově mostě (vpravo). Tamní socha je dílem Jeronýma Kohla z roku 1708. Slyšela jsem vyprávět, jak v období Mnichovské zrady roku 1938 a po sovětské okupaci v srpnu 1968 hořely kolem Judy Tadeáše stovky prosebných svíček.

Tradice apoštolovi přisoudila dvě jména.  Přízvisko Tadeáš zřejmě pochází z aramejského „tadda“, což volně přeloženo znamená „velkodušný“. Ale také by to mohla být zkratka řeckého jména Theodor.

A proč o něm vlastně víme? Jelikož o něm i o jeho druhovi, o  kterém bude taky řeč, se ve svých evangeliích zmiňují další apoštolové - Matouš, Marek a Lukáš. Juda Tadeáš byl zřejmě synem Kleofáše Alfea (možná bratra sv. Josefa) a Marie (Kleofášovy), což byla sestřenice Panny Marie.  Takže byl bratrem dalšího apoštola - Jakuba Mladšího (Menšího). A abychom svatý rodinný galimatyáš ještě více zamotali, musím upozornit, že byl tudíž logicky příbuzný i Ježíše Krista (bratranec z druhého kolena).

Juda Tadeáš dnes slaví s dalším apoštolem - Šimonem Horlivcem, také zvaným Kananejský nebo Zélóta. To proto, že spolu svorně evangelizovali po třináct let obyvatelstvo v Arménii, v Egyptě (to se neví jistě) a v Persii. A tam je oba dostihla mučednická smrt.

I Šimon Horlivec byl jedním ze 12 apoštolů a tudíž se na nás dívá každou hodinu ze Staroměstského orloje. Pocházel z Kananeje a zřejmě býval zastáncem nacionalistického židovského hnutí Zélótů.  A horlivý byl buď jako ten nacionalista nebo vyznáváním Ježíše Krista. Proto tolik jmen.

Na svých misijních cestách prý oba apoštolové obrátili davy lidu na víru a svými zázraky vytrvale zahanbovali pohanské kněze. Podle legend zaháněli ďábly a prorokovali úspěchy v bitvách, což jim vždycky klaplo. Pročež byli docela populární. Pak ale došli buď do Edessy (dnes v Turecku) nebo do města Suamir v Persii.  Tam ale na ně místní mágové nebyli vůbec zvědaví a vzali právo do svých rukou.

Judu Tadeáše nejdříve utloukli kyjem nebo valchářským sochorem (atribut) a poté ho sťali perskou šavlí zvanou šamsír (zahnutá „turecká“). Šimona Horlivce podle tradice nejdříve ukřižovali a pak ho pilou rozřízli vejpůl. Proto si ji nosí všude s sebou. I u nás na orloji ji má. Umělci se v zobrazování Šimonova umučení dost vyžívali, a tak často můžeme na obrazech vidět, jak ho přeřezávají nastojato, naležato, příčně i podélně.

S martýriem obou apoštolů souvisí samozřejmě i atributy a patronace. A tak drží Šimon ochrannou ruku nad dřevorubci a lesními dělníky (pila!), ale také nad koželuhy, barvíři, řezbáři a tkalci.

Juda Tadeáš jistí již zmíněné beznadějné situace a zásadně má u sebe něco jako kyj, šamsír (nebo krátký meč), někdy kopí či halapartnu, příp. knihu, svitek a obrázek Krista. Ten totiž podle legendy daroval  edesskému králi.

Kostelů zasvěcených dnešním oslavencům je u nás docela dost. Jeden z nejslavnějších je v Praze v Dušní ulici. Neboli v podstatě Na Františku (viz fotografie vpravo). Tady totiž už  v první polovině čtrnáctého století stál špitál s kaplí Šimona Judy, kterou vysvětil sám Arnošt z Pardubic. Kaple byla postupně přestavována, až ji Milosrdní bratři po Bílé hoře přebudovali na barokní kostel. A ten se proslavil hlavně svými jedinečnými varhanami. Však si je tu vyzkoušeli Joseph Haydn a Wolfgang Amadeus Mozart. Dnes je kostel unikátní koncertní síní.

A teď další svatostánky Šimona a Judy - jen namátkou - Lískovec u Frýdku, Lipová u Šluknova, Ondřejov, Jiříkov (Těchanov), Brloh (Český Krumlov), Rožmitál na Šumavě, Štětí a hlavně… Arnoštovice!  Tady se chci zastavit. Jelikož panoramatem tohoto kostelíka na kopečku (vlevo) se kochám drahně let každý víkend. Považte, že ho založili už ve 13. století a jako farní je uváděn od roku 1352!

Jak se zdá, u nás jsme zase šli proti proudu. Kostelů Šimona a Judy jak naseto. Odpradávna. Zřejmě jsme byli vždycky chápavější národ a Judu s  Judou (Jidášem) jsme nikdy neházeli do jednoho pytle.

Nebo je to tím, že jsme si ho překřtili na Tadeáška. Když něco potřebujeme, hned zdrobňujeme a šišláme. A pro některé svaté máme fakt slabost - viz svatý Antoníček (ztracené věci), Floriánek (oheň) nebo svatá Terezička (nemoci).

K Tadeáškovi chodíme my Pražáci (i nevěřící) škemrat na Náměstí Republiky -  do dvora před kostelem sv. Josefa. A zabírá to, jinak by tam nebylo tolik poděkování....

 

 

 

 

 

 

 

Námět: Rok se svatými (Schindler a Shauber), preguntasantoral.es; obrázky z internetu (fotky od Tadeáška- kamineknaceste.blog.cz)

Autor: Šárka Bayerová | úterý 28.10.2014 11:00 | karma článku: 30,55 | přečteno: 8657x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

Když ještě Barnevernetu nebylo...

Mohly se dít věci... Rodiče si mohli dělat s dítětem co chtěli a nemuseli se obávat, že potomek jim bude zabaven.

17.5.2018 v 23:09 | Karma: 34,68 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Momentky z Eurosongu 2018

Vzhledem ke své třídílné "reportáži" - a hlavně Kodexu blogera - jsem se rozhodla opatřit si z televize vlastní dokumentaci.

17.5.2018 v 17:37 | Karma: 15,80 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Eurosong 2018 aneb Finále s invazí růžovek

Tak já nevím... Asi hudbě nerozumím nebo nejsem eurovizně in. Taky jsem podcenila hlas lidu v internetovém hlasování a virtuální masáž sociálních sítí. Vyhrála kdákaléna z Izraele. Už to určitě víte...

14.5.2018 v 9:38 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1604x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Eurosong 2018 - 2. semifinále ve znamení tanců sv. Víta

Další reportáž z extrašou. Na prvnim semifinále frčela chlapská saka bez zad, na tomhle druhém doprovodní tanečníci zmítající se ve středověkých křečích.

11.5.2018 v 12:46 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Eurosong 2018 - 1. semifinále - Letos bez zad

Uz zase... Prý největší evropský svátek hudby. Chacha, říkám já... Přesto jsem ono svérázné líté klání sledovala i letos.

9.5.2018 v 14:03 | Karma: 26,78 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1510x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )