Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předsudky? Nic nového pod Sluncem...

A je to tu! Nespokojený národ se bouří. Tentokrát proti vrácení majetků církvím. Že by rozmar, který má v období novinářskou hantýrkou označovaném jako okurková sezóna, vzbudit rozruch? Možná. Rozhodně však vidíme dokonalou ukázku toho jak veřejné mínění ovládají zkreslené představy…

Sama toho sice o náboženství příliš nevím, ale stihla jsem poznat hned několik mých vrstevníků, kteří se mně nebo i veřejně nebáli přiznat, že jsou věřící. Jestli už tento fakt někoho vyděsil, pak ho nejspíš další věty šokují ještě víc. Ani jeden z nich se mentalitou nepodobá jisté populární kníraté postavičce v zeleném svetru z populárního animovaného seriálu.

Ano, přiznávám, zámořské myšlení se od toho našeho značně liší a v případě výše zmíněné figurky se jedná spíše o svérázný styl humoru, kterým jsou Simpsonovi tolik typičtí. Proto raději věnuji zmínku hlavní příčině nespokojenosti s restitucemi, a sice protináboženskou propagandou. Ta totiž přežila i minulý režim, respektive se vrátila v nové podobě. Netýká se jen médií, prostřednictvím kterých se obecně dovídáme spíše špatné zprávy. Někdo se s ní bohužel setkal nebo setká ještě v době, kdy mu třeba noviny nic neříkají a číst se teprve učí.

Základní školu jsem navštěvovala od poloviny devadesátých let do roku 2004. Z toho důvodu si netroufám odhadovat jak moc se od té doby situace změnila. Matně si ale ještě vzpomínám co jsme se o církvích v hodinách vlastivědy potažmo dějepisu učili. Příliš lichotivé to rozhodně nebylo. V podobném duchu probíhala také výuka na střední. První pozitivní výklad jsem vlastně zaregistrovala až o pár let později při studiu na škole vysoké, kdy padla při přednášce o historii ošetřovatelství zmínka o křesťanství. Konkrétně v souvislosti s budováním špitálů a o diákonkách jako předchůdkyních služeb typu domácí péče. Předpokládám, že zvláště ti, kteří získali základní vzdělání ještě o něco dříve, před revolucí, si většinou odnesli dosti podobné dojmy.

Asi málokdo pak bere do úvahy taky fakt, že dříve náboženství do života zapadalo tak nějak jinak. V dnešní době se už zvlášť u křesťanství jedná ne o krk hýbající hlavou státu, ale spíš o soubor názorů, který věřící vyznává a například bohoslužby plní taky socializační funkci. Proto není třeba se obávat, že bychom se po restitucích snad vrátili do středověku, jak si to myslí někteří diskutéři na Facebooku.

Proto se přikláním k názoru, který zastává právě jeden z těch co ony šílené představy o věřících nabourává. Volně parafrázováno, daleko méně stát bolí právě navrácení majetku církvím než to, že si jistý doktor jehož hobby je lidi s… (za počáteční písmeno mého ctěného jména doplňte jeho příjmení) schovával v podlaze slušnou sumičku. Nutno ještě podotknout, že sám za současných podmínek restituci nepodporuje. To, co jsem ale už zmínila v úvodu článků, nás ale nadzvedávat ze židle asi nepřestane. Totiž předsudky. Ovšem to není nic nového pod Sluncem. Mimochodem, věděli jste, že toto rčení pochází z Bible? 

Autor: Sandra Švorcová | čtvrtek 12.7.2012 21:43 | karma článku: 13,36 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

In relationship with Facebook

Že by další komentář na téma Proč mi skřípou kolečka (nebo spíš Co nám internet dal a vzal)? No ano. Když ale ono je tak jednoduché napsat článek o tom, co mi vadí... Kdybych napsala, že Facebook, nemluvila bych tak docela pravdu. Ostatně jsou to pořád lidé, kteří sedí u nějakého toho výdobytku moderní techniky a mají mozek, díky kterému se můžou rozhodovat, co vlastně do virtuálního světa vypustí.

22.5.2012 v 0:03 | Karma: 7,37 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Věc na Y? Ta, která změnila hudbu...

Hru Jméno město mám ráda dodnes. Stejně jako muziku. Neuplyne snad ani den bez toho, abych si neposlechla minimálně jeden song a nebo si aspoň nepobrukovala ve sprše. Tahle moje vášeň se projevovala od peřinky, kdy jsem neusnula bez ukolébavky a později ujížděla na hitovkách od Dády. V těch dobách ale představovaly vrchol techniky walkmany nebo první CD přehrávače

13.5.2012 v 17:24 | Karma: 8,69 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Ta píp si na mě zasedla!

Budete se divit, ale tentokrát slovíčkem píp nemyslím sprostší výraz pro genitál. Stejně tak se nehodlám rozohňovat nad způsoby, které panují na univerzitě ve městě perníku, kde dotyčná působí, ani o tom, že právě kvůli ní jsem se dnes opět shledala se svojí bývalou kolegyní. Ta totiž taky přešla k nám na vyšší odbornou školu.

6.3.2012 v 18:50 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Zlá rána v křídlech iluzí

Znáte ty nervózní přetažené ženy ploužící se od ničeho k ničemu po chodbách nemocnice? Ne, nejsou to pacientky, ale některé už mají na nějakou tu psychosomatickou chorobu slušný náběh. Hádáte správně, řeč bude jak jinak o některých zdravotních sestrách.

26.12.2011 v 21:28 | Karma: 28,62 | Přečteno: 3095x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Kdo za to může? Občan Havel...

„A víte, kdo za to může?“... Na tuhle otázku snad pro některé zvláště starší osoby existuje jediná odpověď. Politici! Dnes mi však tato otázka zněla v uších jako nikdy. Smrt Václava Havla totiž znamená další předěl v mém zatím krátkém, ale bezesporu intenzivním životě.

18.12.2011 v 18:48 | Karma: 16,42 | Přečteno: 1892x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!