Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předsudky? Nic nového pod Sluncem...

A je to tu! Nespokojený národ se bouří. Tentokrát proti vrácení majetků církvím. Že by rozmar, který má v období novinářskou hantýrkou označovaném jako okurková sezóna, vzbudit rozruch? Možná. Rozhodně však vidíme dokonalou ukázku toho jak veřejné mínění ovládají zkreslené představy…

Sama toho sice o náboženství příliš nevím, ale stihla jsem poznat hned několik mých vrstevníků, kteří se mně nebo i veřejně nebáli přiznat, že jsou věřící. Jestli už tento fakt někoho vyděsil, pak ho nejspíš další věty šokují ještě víc. Ani jeden z nich se mentalitou nepodobá jisté populární kníraté postavičce v zeleném svetru z populárního animovaného seriálu.

Ano, přiznávám, zámořské myšlení se od toho našeho značně liší a v případě výše zmíněné figurky se jedná spíše o svérázný styl humoru, kterým jsou Simpsonovi tolik typičtí. Proto raději věnuji zmínku hlavní příčině nespokojenosti s restitucemi, a sice protináboženskou propagandou. Ta totiž přežila i minulý režim, respektive se vrátila v nové podobě. Netýká se jen médií, prostřednictvím kterých se obecně dovídáme spíše špatné zprávy. Někdo se s ní bohužel setkal nebo setká ještě v době, kdy mu třeba noviny nic neříkají a číst se teprve učí.

Základní školu jsem navštěvovala od poloviny devadesátých let do roku 2004. Z toho důvodu si netroufám odhadovat jak moc se od té doby situace změnila. Matně si ale ještě vzpomínám co jsme se o církvích v hodinách vlastivědy potažmo dějepisu učili. Příliš lichotivé to rozhodně nebylo. V podobném duchu probíhala také výuka na střední. První pozitivní výklad jsem vlastně zaregistrovala až o pár let později při studiu na škole vysoké, kdy padla při přednášce o historii ošetřovatelství zmínka o křesťanství. Konkrétně v souvislosti s budováním špitálů a o diákonkách jako předchůdkyních služeb typu domácí péče. Předpokládám, že zvláště ti, kteří získali základní vzdělání ještě o něco dříve, před revolucí, si většinou odnesli dosti podobné dojmy.

Asi málokdo pak bere do úvahy taky fakt, že dříve náboženství do života zapadalo tak nějak jinak. V dnešní době se už zvlášť u křesťanství jedná ne o krk hýbající hlavou státu, ale spíš o soubor názorů, který věřící vyznává a například bohoslužby plní taky socializační funkci. Proto není třeba se obávat, že bychom se po restitucích snad vrátili do středověku, jak si to myslí někteří diskutéři na Facebooku.

Proto se přikláním k názoru, který zastává právě jeden z těch co ony šílené představy o věřících nabourává. Volně parafrázováno, daleko méně stát bolí právě navrácení majetku církvím než to, že si jistý doktor jehož hobby je lidi s… (za počáteční písmeno mého ctěného jména doplňte jeho příjmení) schovával v podlaze slušnou sumičku. Nutno ještě podotknout, že sám za současných podmínek restituci nepodporuje. To, co jsem ale už zmínila v úvodu článků, nás ale nadzvedávat ze židle asi nepřestane. Totiž předsudky. Ovšem to není nic nového pod Sluncem. Mimochodem, věděli jste, že toto rčení pochází z Bible? 

Autor: Sandra Švorcová | čtvrtek 12.7.2012 21:43 | karma článku: 13,36 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

2.11. - Památka zesnulých

Stánky s věnci a květinami. Přeplněné parkoviště vedle hřbitova. Sychravé počasí ne nadarmo nazývané podle onoho dne právě dušičkové. Tak takhle uctíváme památku těch, kteří už nejsou mezi námi.

2.11.2012 v 23:04 | Karma: 9,61 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Závidím Nadě Urbánkové, že umí zpívat

„Závidím řekám, vidím je téct. Závidím chlebům, cítím je péct...“ Už mě to zase popadlo. Retrománie. Málokdo by to do mě řekl. Někdy však stačí maličkost a dávno zapomenuté pocity se vrátí s nebývalou silou. „Závidím ohňům voňavý dým, závidím růžím a nepochodím...“ Bylo by lehké napsat: „No jo, pro Čecháčky typická vlastnost. Když mi chcípla koza, ať pojde i ta sousedova!“ Myslím ale, že pár příkladů z praxe bude mít větší vypovídací hodnotu.

12.10.2012 v 23:26 | Karma: 8,37 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Třináctá komnata Sandra Švorcové

Tak tedy vstupte a hlavně se nevyděste. Skrývá toho hodně. Na některé hrůzy co tu uvidíte jsem vás už předem upozornila. Zní tu dost nahlas věta: „Nikdo tě nemá rád!“ Dnes už vím, že tu může zůstat ukrytá, protože se nezakládá na pravdě.

3.10.2012 v 23:42 | Karma: 7,69 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Článek pro Kristýnku

„Vzpomínám na chvíle minulé. Vzpomínám, i když nebyly zrovna veselé...“ Jak přiléhavé, že některé moje myšlenky patří právě člověku, který tuto větu použil dokonce i v jedné ze svých básní. A že jich už za sebou mám hodně nejen já.

6.9.2012 v 23:48 | Karma: 10,89 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Happy jmeniny!

Dnes je 23. srpna a svátek slaví... „Osamostatnělá domácká podoba k Alexandra. Alexandra původně znamená ochránkyně mužů“. Mimo jiné taky jméno, které má v občance napsané třeba herečka Pogodová, nebo (bohužel) také já. A jaká to náhoda, zrovna dnes byl také tomuto tématu, o kterém mimochodem i daty na mém blogu už byla řeč, věnovaný jeden díl pořadu Fenomén. Další, tentokrát slavnostně speciální díl nekonečného blogerského seriálu, vám přináší Sandra Švorcová.

23.8.2012 v 23:02 | Karma: 11,89 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...