Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

apoc9

19. 6. 2009 2:04
Nevěříte

To co ve svém článku popisujete, "Do kostela tak jednou za rok, aby z nás nebyli ti fanatici jako v televizi. Protože všecko máme dneska zmáknuté vědecky je víra něco jako plážový volejbal." , nemůže být dále od reality a má s vírou pramálo společného. "Víra dobrý sluha, ale zlý pán", je heslo všech co víru nikdy nepoznali natož pochopili. Ano, ateisté mají rádi vychodní filozofie. Sice jim nerozumí stejně tak jako nerozumí křesťanství, ale mají z toho dobrý pocit.

0 0
možnosti

Saaayush

19. 6. 2009 13:06
Re: Nevěříte

ale někdy nám může otrocký dodržování pravidel uškodit a to si spousta lidí neuvědomuje

0 0
možnosti
L

Luborka

18. 6. 2009 23:13
Projev

˝.............Zcela správně chápe, že by měla sloužit jako pomoc......˝, co Vás vede k tomuto tvrzení? Proč je to zcela správné, a uniká mi důvod proč by měla sloužit. Protože se někdo rozhodl? A kdy? A co ho k tomu vedlo? Jaký úmysl? Chcete si ponechat svou hlavu? Možná Vám prospěje, když pouvažujete nad pojmy a nad tím co vyjadřují. Vám se to díky nim jinak docela daří.

0 0
možnosti

Saaayush

19. 6. 2009 13:08
Re: Projev

No víra má podle mě dva významy. první: pomoc v krizi a druhý: to je utváření našich osobních morálních zásad. náboženství by se nemělo stát jediným smyslem života.

0 0
možnosti
RS

leonet

17. 6. 2009 15:23
Kostel je nepřesný název "místa"

Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni v mé jméno, tam jsem uprostřed nich.

Matouš 18,20.

Ti, jež se shromáždi v Ježišové jménu, se můžou sejít kdekoliv. Nezáleží na místě, budově, ani na jiné definici. Záleží pouze na tom, jestli se scházejí ti, jež jsou v Kristu. Boží slovo je pro některé lidi pravdivé a jediné důvěryhodné. To ostatní bylo před dvěma tisíci léty jednoznačně odstraněno a určeno k postupnému zapomenuti. Středem lidských dějin je kříž Ježíše Krista. Můžete si všíchni myslet co chcete, stejně to skončí v propadlišti dějin.

0 0
možnosti
VK

samr

17. 6. 2009 14:37
víraXnáboženství

Víra není špatná věc, špatná věc je náboženství. Každý má právo věřit a věřit po svém, ale nikod nemá právo ostatním vnucovat v co by měli věřit a jak se má správný věřící chovat. Každý má jít za svou vírou svou cestou.

Náboženství byla vytvořena pouze k ovládání mas. Lidé jsou slabí a potřebují věřit v něco definovatelného, hmatatelného a proto začali věřit v náboženství. Což je největší chyba posledních 20ti století.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

17. 6. 2009 14:52
Re: víraXnáboženství

Věřit po svém a v cokoli? Tomu říkáte víra?

Hodně nedorozumění vzniká z toho, že se řecké slovo "pistis" překládá do češtiny jako "víra", přitom to ale znamená spíše něco jako "jistota".

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

17. 6. 2009 14:29
Vědecká definice víry

Je to už pár let, co bylo matematicky dokázáno, že existují matematické výroky, o jejichž pravdivosti nelze rozhodnout, případně by k tomu rozhodnutí bylo zapotřebí nekonečně mnoho času. Definujeme-li tedy náboženskou víru jako myšlenkový systém, vyžadující spoléhání na nedokazatelné, pak je matematika jediným náboženstvím, které může dokázat, že této definici vyhovuje.

0 0
možnosti
L

lesicatko

17. 6. 2009 16:28
Re: Vědecká definice víry

Ano, godelove vety. Nebojte sa to konkrétne napísať.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

17. 6. 2009 14:00
Víra není rozhodnutí

Kdyby víra v Boha byla otázkou pouze svobodného rozumového rozhodnutí, pravděpodobně bych nebyl věřící. Díky Bohu má ale Bůh i jiné prostředky...

0 0
možnosti
MK

al325

17. 6. 2009 13:04
asi je to kapánek jinak

Opravdu doporučuji přečíst pár úvah na http://www.kabrt.hewer.cz/

Jinak ateistická víra (jinak se to nedá nazvat) věří tomu, že energie existuje odjakživa a věří tomu, že neživá hmota se sama promění na živou za nějaký čas. Zatím však lidstvo zjistilo, že živá buňka vznikne pouze ze živé buňky. Každá živý tvor staví před přemýšlivého člověka otázku - proč? Např. jak evoluce "donutila" určitý druh létat, proč má člověk zrovna jenom dvě oči a ne další vzadu atd... Myslíte např, že může něco funkčního vzniknout bez přemýšlení tj. záměru? Dá se to dokázat? Ne? Pak je to pouze víra..  

0 0
možnosti

Saaayush

17. 6. 2009 13:12
Re: asi je to kapánek jinak

jo přesně to je to o čem sem psala že je ateistickej prvek mýho myšlení. přírodní zákonitosti...

0 0
možnosti
L

lesicatko

17. 6. 2009 13:03
Len upresnenia

ad1 - Česko nie je naiateistickejšou krajinou - tento mýtus už rozbil sociológ Roman Vido, ktorý poukázal, že skutočných ateistov je v ČR pomerne málo - okolo 20 %  - a ich počet nestúpa.Málo je ale aj  tých, čo sa hlásia k registrovaným cirkvám, ľudia veria v transcendentno, ale mimo registrované cirkvi. Doslova platí, ked ľudia neveria ničomu, uveria hocičomu. Trebárs Steinerovej antropozofii...

ad2 - veda práveže nemože ani teraz ani v budúcnosti vysvetliť všetko, má svoje limity , napr v matematike  sa už dosť dlho vie o godelových vetách. Veda vie pomerne dobre opisovať realitu a predikovať v exaktných vedách / fyzika, chémia ... / ale nie v spoločenských vedách, ktoré sú neexaktné a kde je tá miera komplexicity taká, že zatiaľ sa ani nečrtá žeby sa vydali na ten proces, ako v stredoveku alchýmia na chémiu. Práve preto stroskotal komunizmus, na tej úrovni akým tým vedám rozumieme nevieme riadiť a vytvárť spoločnosť.

Tam je zase  vhodné sa pridržať toho, čo ponúka náboženstvo. 

.

0 0
možnosti

Saaayush

17. 6. 2009 13:18
Re: Len upresnenia

máte pravdu, já zapomněla dát to označení do uvozovek. otázka je co ty ostatní co nejsou ateisti ani lidi co se hlásej k nějaký církvi. ty na tom můžou bejt jako já ale taky mezi nima bude dost těch co je víra ani nic podobnýho nezajímá. jinak to že kdo ničemu nevěří pak uvěří všemu možnýmu to je fakt. jinak věda nedokáže vysvětlit všechno protože má příroda spoustu vyjímek. jak si třeba vysvětlit, že někdo umře i přes výbornou péči jen kvůli smůle a dalšímu se povede dostat se ze skoro beznadějnýho stavu? principy rovnováhy - východní učení.   

0 0
možnosti
AK

Alka.24

17. 6. 2009 13:03
Jak

řekl Ježíš: Blahoslaveni ti, kteří neviděli a uvěřili. A já mám dnes takový pocit, že i kdyby viděli, tak stejně neuvěří.

Já myslím, že jste se vydali správnou cestou a držím pěstičky:-).

0 0
možnosti
JD

pedr64

17. 6. 2009 12:57
tak píšete, že Váš přítel není fanatickým věřícím

a k víře přistupuje s rozumem. Přitom ale ta věta:"Měla bys někdy jít...." svědčí přesně o opaku a navíc o aroganci a pocitu vlastní nadřazenosti a vyjímečnosti věřícího nad neznabohem

0 0
možnosti

Saaayush

17. 6. 2009 12:58
Re: tak píšete, že Váš přítel není fanatickým věřícím

tak to není. on odsuzuje právě to jak fanaticky to někdo dodržuje a on sám do kostela chodí jenom výjimečně

0 0
možnosti