Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Necháme si kálet na hlavu?

Existuje snad jen jediné místo kam i král musí sám. Ano, už podle nadpisu nebylo těžké uhádnout, že se zmíním o nepříliš „voňavém“ tématu. Na naší planetě žije už více než 7 miliard lidí. Ovšem až třetina z nich nemá k dispozici pro nás tak běžnou věc jako je záchod.

Nedávno jsem právě o tomto palčivém problému četla článek na konkurenčním serveru. Právě s tímto článkem souvisí také můj nadpis. Na internetovém vyhledavači, na kterém najdu tam co hledám, jsem totiž uviděla tučný titulek: „Výkaly nám přerůstají přes hlavu…“ Otázku, kterou jsem si stejně jako jistě i mnozí další čtenáři položila, snad aspoň zčásti odpovím.

Ale teď už k oné horké aktualitě. Bohužel jsem se nedozvěděla nic nového pod sluncem, protože důsledky špatné hygieny spojené s touto tělesnou potřebou, které zde byly popisované, jsou lehce odvoditelné. Stačí zmínit, že právě tady můžeme hledat příčinu vysoké úmrtnosti na nemoci přenášené takzvanou fekálně orální cestou. Zkrátka a dobře, voda s kontaminovanými výkaly například prosákne do půdy, která je užívaná k pěstování plodin. Odtud už není daleká cesta do těla hostitele a jak by řekl můj učitel mikrobiologie, ty breberky, které do té doby seděly a čuměly, zajásají.

Abych byla zcela přesná, dále se autor článku ještě zmínil i o dalších rizicích absence tohoto hygienického zázemí. Detaily toho jak probíhá vykonávání velké potřeby například v některých rozvojových zemích si pak také dovolím z pochopitelných důvodů vynechat. Proč? Zkrátím to. Asi bude nutné zamést si nejdříve před vlastním prahem.

Různé výzkumy uvádějí různé procento osob ignorujících mytí rukou po použití WC. Není vzácností, že někteří nepovažují za nutné ani splachovat, a to nejen na veřejných toaletách. Ty potom často představují kapitolu samu o sobě. Myslím, že se nemusím zmiňovat o „chuťovkách“, které je možné tam najít. S nějakou z nich se asi už setkal každý.

Kdosi moudrý prohlásil, že genialita spočívá v dolaďování maličkostí. Však co se stane, když si odbudu svoji potřebu? O danou místnost se nějakou dobu nezajímám a po mě potopa. Takhle ještě stále někteří uvažují. Někteří (a teď se, milí muži, neuražte) příslušníci silnějšího pohlaví stále zastávají názor, že ke třem správným chlapským odérům má patřit i moč. Ale není právě tohle ta maličkost, která třeba změní pohled cizinců na naši zemi?

Není třeba hned do mísy lít hektolitry čistících prostředků, které zahubí nejen 99% bakterií, ale třeba také nás. Co takhle začít právě od výše zmíněných maličkostí a zapracovat i na tomto prvku naší kultury? Pro začátek stačí odstranit nečistoty zatáhnutím za splachovadlo (přinejhorším použít patřičnou pomůcku nazývanou stejně jako sexuální pracovnice) a otevřít okýnko pokud je to možné. My si totiž na tu hlavu slušně řečeno asi nejvíce kálíme sami, respektive právě sami můžeme svoje prostředí nejsnáze ovlivnit.

Autor: Sandra Švorcová | pondělí 7.11.2011 13:11 | karma článku: 8,64 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Oni ti to děti jednou vrátí!

Troufnu si říct, že tuhle nešťastnou větu od rodičů slyšela většina z vás. Bezvadný argument když dojdou slova, tím spíš pokud se zkombinuje s podobným zaklínadlem, a to: „Jsi nevděčná...“ Zvlášť v poslední době ale vidím, že to s tím vracením asi tak jednoznačné a hlavně jednoduché nebude.

11.7.2011 v 1:20 | Karma: 31,43 | Přečteno: 9633x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

A tou je, a tou je, a tou je zanedbaný sex

Asi každý zná tento slavný song od neméně slavné skupiny Elán. Téměř každý si občas na tohle téma zavtipkuje. Někteří vypočítaví a omezení jedinci dokonce používají tohle nepříjemné téma k cílenému ponižování své oběti. Jak to ale s tím zanedbaným sexem doopravdy je?

9.7.2011 v 1:47 | Karma: 12,60 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tohle je maturita, tohle se nepočítá!

Tak jsem se dnes dozvěděla „překvapivou“ novinu. Při státních maturitách nejlépe uspěli... Studenti jistého pražského gymnázia. Stejně tak se asi dalo očekávat, že střední odborné školy budou, některé výrazněji jiné méně, zaostávat.

23.6.2011 v 18:50 | Karma: 9,51 | Přečteno: 1520x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Say it in English please!

A co mám říct? Snad jen, že anglicky mluvím, čtu a občas píšu docela ráda a ne úplně nejhůř. V angličtině jsem si přečetla jedno ze slavných Hemingwayových děl, viděla pár filmů (naposledy Pokání – můžu vřele doporučit) a občas si po ICQ píšu s lidmi z různých koutů světa, ale...

21.4.2011 v 16:22 | Karma: 11,33 | Přečteno: 2268x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Všeobecná pojišťovno, tobě teda není rovno!

O náměty na články týkající se našeho (chcete-li, doplňte přívlastek dle libosti, já tuto nutnost nepociťuji) zdravotnictví nemám nouzi. V posledním z nich jsem zmínila jedno z práv pacienta, které by bez přemýšlení vyjmenoval snad každý, totiž svobodnou volbu lékaře. Právě se svobodou jde ale ruku v ruce i zodpovědnost. A to nejen za svoje zdraví, ale určitou měrou i za celý systém.

13.4.2011 v 15:33 | Karma: 13,14 | Přečteno: 1736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...