Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza: C18

Pod tímto označením se v Mezinárodní klasifikaci nemocí skrývá zhoubný novotvar tlustého střeva. Diagnóza, která stále děsí, aniž by v některých případech musela.

Momentálně chodím na praxi na oddělení septické chirurgie. Nejčastěji se tu setkávám s diagnózou kolorektální karcinom. V krátkosti zmíním notoricky známá fakta. Česká republika drží smutné prvenství ve výskytu této nemoci. Existuje tu možnost prevence, a to jak primární, která zahrnuje například omezení konzumace uzenin, tak i sekundární ve smyslu screeningového vyšetření na okultní krvácení ve stolici nebo kolonoskopie Při druhém jmenovném vyšetření, které je vhodné absolvovat od 50 let v intervalu 10 let, lékař může v případě nálezu polypu (přednádorové změny) zasáhnout a výrůstek odstranit. A nakonec méně známá informace. Vysoké procento nádorových změn je možné zaregistrovat při vyšetření per rektum (jen pro faktickou správnost, jsem si vědomá toho, že takovéto nádory již spadají do jiné skupiny a mají jiný kód než ten, který je v nadpisu).

Ještě jsem se neodvážila podrobněji zkoumat jestli se pacienti, které jsem ošetřovala, preventivních programů zúčastnili nebo ne a co je k jejich postoji vedlo. To však nemění nic na smutné skutečnosti, že se obecně zvyšuje úmrtnost na nemoci ovlivnitelné životním stylem a (nebo) prevencí, což je také dané pokrokem medicíny. Starost o vlastní zdraví se tedy čím dál více přesouvá také na každého z nás. S tím souvisí i otázka výše zmíněných preventivních prohlídek.

Pokud jde o prohlídky gynekologické, se kterými je spojené screeningové vyšetření rakoviny děložního čípku a podle rodinné anamnézy také prsů, pak má zpravidla žena důvod jednou za určitý interval lékaře navštívit. Nejčastěji kvůli užívání hormonální antikoncepce nebo těhotenství případně jeho plánování. Svůj stud tedy chtě nechtě musí překonat. Jak je to ale v případě screeningu rakoviny tlustého střeva a návštěvy praktického lékaře?

Už tím, že je test na okultní krvácení spojený s odběrem stolice, představuje pro pacienta značný zásah do intimity. Přestože onu aplikaci vzorku na příslušné místo provádí sám a lékaři psaníčko jen doručí, znamená to pro pacienta nutnost překonání nepříjemného pocitu. V této fázi pak hraje stěžejní roli také důvěra ve zdravotníka.

Dovedu si představit, že by v budoucnu mohla v dokumentaci figurovat také zkušenostní anamnéza, kam by sestra zaznamenala také postoj pacienta ke zdravotníkům ve smyslu negativních zážitků spojených s chováním personálu. V případě zjištění problému by potom bylo možné zaměřit se více taky na zlepšení spolupráce pacienta a výše zmíněné budování důvěry.

Další zásadní část ochrany zdraví pak představuje také uvědomění významu zdraví. Lékař může být sebevětší profesionál, ale pokud chci vytěžit z medicínské péče maximum, je důležitá hlavně spolupráce, což platí i o jeho komunikaci s kolegy. Tyto dovednosti se samozřejmě u každého liší, ale je možné se v nich neustále zdokonalovat. Toto už se zřejmě zlepšuje, protože se otázkou taktnosti a důvěryhodnosti v hodinách komunikace skutečně zabýváme a učitelky zásady, které se nám snaží vštípit, také dodržují.

Že je to v některých nemocnicích utopie? Inu, milí pacienti, pokud je to jen trochu možné, vybírejte si takové lékaře a zdravotnická zařízení, která vám kvalitní prevenci poskytnou. Informace, které se od daného lékaře nebo sestry dozvíte, jsou pak pouhá doporučení a je už jen na vás, do jaké míry ovlivní váš životní styl. Za všechny z těch co se v této problematice angažují více pak dodávám, že se s vámi jistě lékař za této situace uvidí raději než když přijdete sice bez onoho preventivního psaníčka, ale zato s příznaky nasvědčujícími vážnému problému.

Slogan jedné instituce, která se zabývá osvětou týkající se civilizačních onemocnění, kam patří i kolorektální karcinom, zní: „Starejte se o své zdraví, abyste se nemuseli starat o svou nemoc…“ Když jde o testy a vyšetření, která vám nejsou příjemná, platí to dvojnásob.

Autor: Sandra Švorcová | neděle 23.10.2011 18:12 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Češi měli na Olympiádě všech pět kruhů pohromadě

V prvních dvou srpnových týdnech jsem měla cukání dělat si čárky, kolikrát uslyším ne slovo Olympiáda, ale termín poněkud jiný. Mnozí, kteří se o tento celosvětový sportovní svátek také zajímali podobně jako můj drahý bratr, už tuší. Ano, jedna věc už po shlédnutí reklamy na onen přípravek slibující pánům lepší ztopoření opravdu zůstává stát. Že by rozum?

19.8.2012 v 0:00 | Karma: 9,34 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Jak vyhonit ego? Přes webku!

Hm, někdo nový si mě přidal na ICQ do svého contact listu. Kdo to asi tak může být? Nemá vyplněný profil, ale co když mám tu čest s někým z lidí, kteří na mě ztratili kontakt a našli ho třeba na tomhle blogu...

6.8.2012 v 22:51 | Karma: 12,25 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Což takhle audience, princi?

Přijde pán do zverimexu s úmyslem pořídit mluvícího papouška. Prodavačka mu povídá: „Ano, takového máme, ale je tu menší problém. Delší dobu strávil v nevěstinci a naučil se mluvit neskutečně sprostě...“ Chvilku se rozmýšlí, ale nakonec se rozhodne opeřence koupit. Po příchodu domů papoušek okamžitě zahlásí: „Jé, novej (ono slovíčko se kromě označení erotického podniku používá jako synonymum pro nepořádek)“ O něco později pak dorazí zbývající část rodiny, matka s dcerou. Výřečný pták opět spustí: „Jé, nový (tušíte správně, horizontální pracovnice)“ Den nato čeká rodinka návštěvu a ne tak ledajakou. Má totiž přijít šéf hlavy rodiny. Hned ve dveřích ho milý ptáček pozdraví: „Ahoj Karle!“

4.8.2012 v 2:23 | Karma: 7,49 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak takhle to začíná?

Všechno je jednou poprvé. Vím, že stejná věta už se v úvodu některého ze článků jiého autora také objevila. Že by to bylo tím, kolik životních premiér se tak o prázdninách odehrává? O dalších souvislostech raději taktně pomlčme. Místo toho stačí jen pro zajímavost začít pročítat články a zanořit se do archivu opravdu hluboko.

22.7.2012 v 12:14 | Karma: 6,63 | Přečteno: 882x | Diskuse| Osobní

Sandra Švorcová

Předsudky? Nic nového pod Sluncem...

A je to tu! Nespokojený národ se bouří. Tentokrát proti vrácení majetků církvím. Že by rozmar, který má v období novinářskou hantýrkou označovaném jako okurková sezóna, vzbudit rozruch? Možná. Rozhodně však vidíme dokonalou ukázku toho jak veřejné mínění ovládají zkreslené představy...

12.7.2012 v 21:43 | Karma: 13,36 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...