Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Angina pectoris", šepkajú doktori

Oni si páni lékaři jistě šeptají i o něčem jiném než o této formě ischemické choroby srdeční, která se dostala až do neoficiální hymny sestřiček od skupiny Elán. Nutno podotknout, že určité termíny bývají neznámé i samotným zdravotníkům, jestliže se nejedná o obor ve kterém pracují. Zaprvé, od školy jaksi člověk leccos zapomene a zadruhé, některé slangové výrazy bývají vysoce specifické. Raději nebudu komentovat jak se například v chirurgii zažívacího ústrojí označuje operace při které je střevo sešité tak, aby nebylo nutné jeho částečné odstranění, přičemž pak vytváří nařasení ne nepodobné vnějším ženským pohlavním orgánům. Tolik ilustrativně k problému, kterému hodlám věnovat následující článek. Budu se však věnovat především těm, pro které může být nejvíce nepříjemný, totiž dětem.

Proč? Pobyt v nemocnici pro ně představuje i přes výrazné zlepšení situace někdy až traumatizující zážitek. Zvláště pak když musí malý pacient podstoupit operační zákrok. Význam správné edukace tedy v tomto případě spočívá ve zmírnění strachu z hospitalizace.

V některých nemocnicích, mezi které je možné hrdě započítat také fakultní nemocnici v Hradci Králové a Pardubickou krajskou nemocnici, se o psychickou přípravu dětských operantů starají takzvané herní specialistky. Ty pacientům dětského oddělení, kteří mají jít další den na sál, zahrají krátké divadelní představení. Při něm předvádějí na loutkách průběh nejen předoperačních a pooperačních výkonů, ale také můžou dítěti zodpovědět dotazy, případně ho připravit na některá vyšetření. Činnost je to přínosná i pro sestry, které můžou získat od výše zmíněných pedagogických pracovnic důležité informace o psychickém stavu malého pacienta, ale samozřejmě není samospasitelná.

Narážím zvlášť na případy zdravotníků, kteří se už naštěstí nevyskytují tak hojně jako v dobách minulých. Ti pediatři, kteří dítě poučit neumí, jsou totiž často také svojí prací až znechucení. Důvod je nasnadě. Malý pacient špatně spolupracuje, což se nejvíce projevuje u předškoláků. Ovšem daný lékař ani netuší o kolik by probíhalo vyšetření lépe, kdyby nedošlo ke stresování například používáním lékařských termínů tam kde se jim lze vyhnout (například když probíhá komunikace s rodičem, který mnohdy také některým z nich nerozumí). Není pak tajemstvím, že jsem podobné chování jako pacientka zažila a již několikrát se o dané lékařce zmínila.

Ráda bych proto apelovala hlavně na rodiče, kteří měli to štěstí a jejich ratolest s výjimkou porodnice nikdy hospitalizovaná nebyla. Jestli se tak v budoucnu stane, ptejte se lékařů a sester co už dítě o důvodu hospitalizace a vyšetřeních ví. Komunikujte s nimi prosím o tom jakým způsobem jim tyto informace předat nebo už předané byly. Některé z nich to třeba jen nenapadlo. Jistě potom budete klidnější i vy, čímž svému potomkovi jistě taky prospějete.

Autor: Sandra Švorcová | sobota 5.11.2011 21:00 | karma článku: 8,14 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

2.11. - Památka zesnulých

Stánky s věnci a květinami. Přeplněné parkoviště vedle hřbitova. Sychravé počasí ne nadarmo nazývané podle onoho dne právě dušičkové. Tak takhle uctíváme památku těch, kteří už nejsou mezi námi.

2.11.2012 v 23:04 | Karma: 9,61 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Závidím Nadě Urbánkové, že umí zpívat

„Závidím řekám, vidím je téct. Závidím chlebům, cítím je péct...“ Už mě to zase popadlo. Retrománie. Málokdo by to do mě řekl. Někdy však stačí maličkost a dávno zapomenuté pocity se vrátí s nebývalou silou. „Závidím ohňům voňavý dým, závidím růžím a nepochodím...“ Bylo by lehké napsat: „No jo, pro Čecháčky typická vlastnost. Když mi chcípla koza, ať pojde i ta sousedova!“ Myslím ale, že pár příkladů z praxe bude mít větší vypovídací hodnotu.

12.10.2012 v 23:26 | Karma: 8,37 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Třináctá komnata Sandra Švorcové

Tak tedy vstupte a hlavně se nevyděste. Skrývá toho hodně. Na některé hrůzy co tu uvidíte jsem vás už předem upozornila. Zní tu dost nahlas věta: „Nikdo tě nemá rád!“ Dnes už vím, že tu může zůstat ukrytá, protože se nezakládá na pravdě.

3.10.2012 v 23:42 | Karma: 7,69 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Článek pro Kristýnku

„Vzpomínám na chvíle minulé. Vzpomínám, i když nebyly zrovna veselé...“ Jak přiléhavé, že některé moje myšlenky patří právě člověku, který tuto větu použil dokonce i v jedné ze svých básní. A že jich už za sebou mám hodně nejen já.

6.9.2012 v 23:48 | Karma: 10,89 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Happy jmeniny!

Dnes je 23. srpna a svátek slaví... „Osamostatnělá domácká podoba k Alexandra. Alexandra původně znamená ochránkyně mužů“. Mimo jiné taky jméno, které má v občance napsané třeba herečka Pogodová, nebo (bohužel) také já. A jaká to náhoda, zrovna dnes byl také tomuto tématu, o kterém mimochodem i daty na mém blogu už byla řeč, věnovaný jeden díl pořadu Fenomén. Další, tentokrát slavnostně speciální díl nekonečného blogerského seriálu, vám přináší Sandra Švorcová.

23.8.2012 v 23:02 | Karma: 11,89 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....