Jak správně vyměnit olej v motoru auta

I dnes je možné ušetřit na provozu vozidla, a to především tím, že se o něj dobře postaráme, případně si ho sami oservisujeme (tam, kde je to možné). A právě jedna z věcí, kterou si můžeme sami vyměnit, je motorový olej.

Výměna oleje motoru je jedna z věcí, kterou si můžete udělat sami a tak ušetřit peníze, kam mimo jiné spadá také výměna letních/zimních pneumatik (dočtete se v dalším článku). Mezi dalšími možnostmi, kde ušetřit na provozu vozidla, je úsporná jízda či poplatky za pojištění auta, které je možno i v průběhu změnit a ušetřit tak nemalý obnos.

 

Jako první je před výměnou oleje v motoru důležité zjistit, jaký druh vaše vozidlo vyžaduje. Tuto informaci najdete v manuálu k vozidlu, nebo se jí můžete zeptat prodejce nebo mechanika. Je důležité použít správný druh oleje, protože jinak by to mohlo poškodit motor.

Připravte si nářadí a materiál, který budete potřebovat.

 

Budete potřebovat kvalitní olej, nový filtr oleje, klíč na filtr oleje a kanystr na olej. Je také dobré mít podložky nebo kartony, abyste mohli položit pod auto, když budete vyměňovat olej.

 

Nejprve zajistěte, že motor je studený. Nikdy byste neměli vyměňovat olej, když je motor horký, protože byste se mohl popálit. Odšroubujte matku nebo kloub na spodní straně motoru, kde se nachází olej. Olej se bude vylévat z této strany. Když se olej vylije, nechte ho vytéct asi pět minut, aby se všechen olej vylil. Sundejte filtr oleje pomocí klíče na filtr oleje. Ujistěte se, že filtr oleje je pevně uchopen, abyste ho mohli snadno odstranit.

Vyčistěte oblast kolem filtru oleje a místa, kde se nachází matka nebo kloub. Použijte utěrku nebo papírovou utěrku k odstranění jakéhokoliv zbytku oleje. Namontujte nový filtr oleje a utáhněte matku nebo kloub. Ujistěte se, že filtr oleje je pevně uchopen a matka nebo kloub jsou dostatečně utažené. Nalijte správný druh oleje do motoru pomocí kanystru na olej. Použijte měrku oleje nebo manuál k vozidlu, abyste zjistili, kolik oleje potřebujete.

 

Pokud se Vám vše povedlo, gratulujeme - máte za sebou svou první výměnu oleje.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Samuel Srovnal | čtvrtek 19.1.2023 10:14 | karma článku: 5,45 | přečteno: 303x
  • Další články autora