Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Kaniokova

20. 8. 2011 18:22
Buďte šťastni! (to patří na konec)

Musíte ji poslouchat, abyste jí ulehčili její těžký úkol a starost o Vás. Ty, Radko, jsi nejstarší, vím, že jsi rozumný a vážný chlapec. Buď oporou a rádcem Pepovi a Nenušce! Ty musíš zastupovati mne. Spoléhám na Tebe. Ty, Pepíčku, musíš pomáhat mamičce a Radkovi. Starejte se o Nenušu a nikdy ji neopusťte! Jest nešťastný chudáček, jenž bude potřebovat Vaší péče. Mějte se vzájemně rádi a nikdy se neopouštějte, pomáhejte si vždy a ve všem s láskou a porozuměním! Učte se pilně, abyste byli vzdělanými a prospěšnými lidmi. Buďte vždy svědomití a čestní! A nyní Ty, moje drahá Nenušo – moje sladká holčičko. Buď šťastná a nezapomínej na svého tatíčka, který Tě měl tolik rád. Vím, že máš dobré srdéčko, že máš ráda svoji mamičku a bratříčky, že jim budeš dobrou [...nečitelné...] Chlapci, mám ještě jedno přání. Jeden z Vás se ujme rodného statku. Ovšem, není to žádná podmínka. Nebudete-li mít chuti, nemusíte. Tím končím, moje nejdražší děti! Líbám Vás v duchu všechny i s Vaší mamičkou.

0 0
možnosti
JK

Kaniokova

20. 8. 2011 18:25
předchozí příspěvek patří za ty 3 pod tím

v roce 1946 byli oba bratři osobně vyznamenáni prezidentem Benešem za jejich boj proti nacistům československou medailí Za chrabrost. Udílela se vojákům za statečnost v poli a oba bratři, kterým bylo teprve 15 a 14 let, byli jejími vůbec nejmladšími nositeli. Byli na toto vyznamenání ohromně hrdí. A za co ji dostali?

1. Na podzim roku 1944 Němci přes Poděbrady převáželi ruské válečné zajatce. Dvěma uprchlíkům pomohli, dovedli je domů a schovat ve větrací šachtě. To samozřejmě byla velmi riziková akce, protože jejich rodina byla kvůli otcově odboji na mušce gestapa, byla pod stálým dohledem a každou chvilku v jejich bytě probíhala prohlídka.

2. Ke konci války našli vesničané u kolejí po jednom vlakovém transportu

tři těla, židy, kteří ještě jevili známky života. Ti se dostali k

plukovníkovi Vaňkovi,

0 0
možnosti
JK

Kaniokova

20. 8. 2011 18:16
Autore, váš jednostranný úsudek je hnusný

Podstatná je příčina v případě Mašínů. Tady je třeba se ptát, kdo vraždil jako první.. H. Píka 1949, M. Horáková 1950 + další ze skupiny tehdy obžalovaných + další na uran. V dobách největšího komunistického teroru u nás v létech  48 - 54  zavraždili  241 lidí. plus další tisíce zničených životů.  Takže kdo vraždil jako první?   

Útěk Mašínů - 1953 !

I jiný úhel pohledu - Mašínové možná zabránili mnoha vraždám svých spoluobčanů.  Pokud totiž přišel o život příslušník LM, tzv. ozbrojené pěsti dělnické třídy, jistě si i další členové nejrůznějších ozbrojených složek od milicionářů po bachaře připomněli starou moudrost, že na každou svini se vaří voda. Takže se zcela jistě začali trochu brzdit při likvidaci svých spoluobčanů, aby tak aspoň snížili riziko, že si na ně někdy někdo  vzpomene. Taky se vít, že po útěku Mašínů se snížil počet vražd, spáchaných nomenklaturou. Jistě k ukončení toho vraždění přispěla hlavně Stalinova i Gottwaldova smrt, ale i určitě i případ Mašínů měl vliv.

0 0
možnosti
JK

Kaniokova

20. 8. 2011 18:18
Co myslíte, že si přála spousta lidí tenkrát? V co doufali?:

Tak jako my v osmašedesátém, kdy jsme doufali a snili, že to západ takhle nenechá, že nějak zakročí....  V totéž doufali lidi po osmačtyřicátém, že to komunistům neprojde, že to tak západ nenechá. Ti kluci byli idealisti, patrioti, byli tak vychováni a měli v mysli vzor svého otce. Věděli, že sami toho moc nezmůžou, proto věřili, že venku pomohou vyburcovat západ k dalšímu "boji". V ě ř i l i   tomu !  Byli tak vychováni a věřili, že se vrátí s pomocí!  Netušili, že politici to vidí jinak. 

Navíc, když komunisti tak zašlapali památku jejich otce, jste si jistý, že jim tady nešlo o život?  Že by je režim nechal na pokoji, obzvlášť když Ctirad byl už zavřený na uranu? Co udělali s jejich matkou?  Prachy potřebovali na vybavení k útěku, z počátku hned po válce vybavení k záškodnické činnosti. Byli to tehdy zapálení kluci.. na konci války 15 a 13 let. A ctili poslední vzkaz svého otce 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/textove-prepisy-na-ct24/10600-masinove/

0 0
možnosti
PGS

pgjed

18. 8. 2011 14:08
Kecičky vaší babičky.

Esenbák byl představitel ozbrojené moci režimu který byl zločinecký ve všem a se vším všudy.. a vyznačoval se mimo jiné tím, že terorizoval mučil a zabíjel naprosto nevinné, nezůčastněné na politickém dění a to, prosím, bez omámení.! Máte-li pocit, že to bylo to správné právo a obrana proti němu byla zločin, pak chápu váš článek. Jinak jste vrtaný do palice! ;-D

0 0
možnosti
DT

dr. Tereskin

18. 8. 2011 9:05
*

Já furt nevim jakou nevinnou obět měli, dva SNBáci a pokladník kterýmu KSČ svěřila převoz cca 900 tisíc a který i podle svěděctví svého syna měl zbraň. A to že zmírnili umírání tomu policajtovi chloroformem mě taky nechává chladným. Komunisté zase svým obětem zavazovali oči než je popravily. Jelikož to bylo v době po justičních vraždách (nejznámější M. Horáková) tak KAŽDÝ představitel a zastánce KSČ (včetně pokladníka který měl tolik důvěry že mu svěřily skoro milion, v té době nepředstavitelná částka a včetně pomocníka VB) byly spolupodílníci na těchto zločinech. Kdyby tady bylo lidí víc jako kolem skupiny bratří Mašínů, nemusel tenhle národ trpět od roku 1938 až dodnes pod nadvládou zlodějů a zločinců. Ale co chtít po národu který svůj odpor vyjádří maximálně minutou ticha.

2 0
možnosti

Danny boy

18. 8. 2011 11:12
Re: *

Jen pro upřesnění : 1. Ten pokladník vezl peníze na výplaty. Kdysi neexistovaly bezhotovostní převody. Takže se dost nepřipomíná další hrdinský čin - zaměstnanci (možní přisluhovači) nedostali ten den výplatu. 2. Pokud by bylo takových hrdinů víc, nemusela by Rudá armáda čekat až do r.1968 a mohla tu být o 20 let dřív. Nebo si snad myslíte, že po tom, co si vítězné mocnosti rozdělili Evropu, bylo možné aby se některý stát mohl přesunout do druhého tábora? Zářný příklad -1968. Prosťáčci doufali, že západ příjde na pomoc. Nepřišel a proč? Nikdo neměl zájem (moudře) na rozpoutání třetí světové války. Dobytých území se vítěz jen tak nevzdává. Pokud nevíte co je nevinná oběť, tak máte vážný problém, kterého si nejspíš ani nejste vědom.

1 0
možnosti
BT

markyz.Gero

18. 8. 2011 8:38
autore

váš právní rozbor je řekl bych poněkud nepřesný nebo lépe je naprosto hloupý, patrně se odvoláváte na trestní zákoník v § 10 kde se opravdu schvalování jako trestný čín vyskytuje, zde vaše opora v zákoně končí jelikož to co se děje není schvalování oněch kontroverzních zabití ale celé činosti bratří Mašínů což je rozdíl který vám (možná úmyslně ) uniká, to co vás uráží mnozí kvitují jako pozdní ocenění tohoto státu to je věc názoru a vaše kategorické odsouzení nemá samozřejmě oporu v celolidovém souhlasu,  no a nebojte se vám plivnuto do očí nebude neboť dle tohoto pamfletku se to na vás nevztahuje

proč vy Svobodní jste všichni takoví populisti a demagogové?

0 0
možnosti

rezjir rezjir

18. 8. 2011 7:50
Fakt schválování

atentátu na následníka císaře v r. 1914 by mělo znamenat delší pobyt v lápaku. A nebo vyvraždění Slavníkovců? A nebo schvalování vraždy kolaboranta Václava? Neděláte si pane bloggere legraci?

0 0
možnosti
PH

petrph

18. 8. 2011 9:19
Re: Fakt schválování

jenže ono to tak je, trestní zákoník, § 365, (1) Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody... Ironicky, v souvislosti s Mašini zní odstavec 2) Stejně bude potrestán, kdo v úmyslu projevit souhlas s trestným činem a) pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění nebo odškodní za trest.Nikde se zde nepíše "toto neplatí,pokud od trestného činu uplynulo 50,100, 1 000 let.

Čili musíme se tázat, jak to trestní zákoník myslel,varianta 1-skutečně to tak myslel ab absurdum,čili skutečně lze někoho stíhat za schvalování vraždy třeba Caesara, Slavníkovců...

Varianta 2-tento zákaz schvalování se týká pouze těch trestních činů,které lze dosud stíhat, a jejichž "trestnost " neskončila například úmrtím pachatele, promlčením, vyhlášením amnestie, atd

Varianta 3 - Trestá se dle potřeby a jen tehdy a jen toho koho režim trestat chce.Viz současně trestané případy rasismu, pouze bílí proti Romům, atd..

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

18. 8. 2011 7:43
Kvůli takovým rozumbradům

se nedivím Mašínům, že se nikdy nevrátili do vlasti.

-

Po 2. světové válce byl přijat zákon 115/1946. Zkuste si zjistit, o čem byl a proč. Domnívám se, že podobný zákon měl vzniknout nejpozději do roku 1991. Debaty. které tu dnes vedeme, jsou důsledkem nevypořádání se s komunismem. Komunismus byl stejně krutý jako nacismus, ty režimy si byly až zoufale podobné (NSDAP - KSČ, Gestapo - StB, SA - LM, koncentráky - pracovní tábory, pronásledování Židů - pronásledování podnikatelů, protěžování árijského původu - protěžování dělnického původu), vraždily a zavíraly ve velkém své politické odpůrce a "přirozené nepřátele", snily o světovládě. Nicméně zatímco NSDAP byla zakázána i s Gestapem a SA, které jí podléhaly, u nás byly rozpuštěny LM a StB, ale KSČ zůstala (po rozpadu čs si akorát přidali M).

-

Tady se evidentně stala chyba a dodnes za ní platíme nejasnými morálními výklady. :-(

2 0
možnosti
FM

František Matějka

18. 8. 2011 8:21
Re: Kvůli takovým rozumbradům

R^

0 0
možnosti
JL

jirka1965

18. 8. 2011 6:05
S Mašíny mám soukromý problém,

ale Vám doporučuji, abyste se nepouštěl do větších právnických akcí - je na Vás zoufale znát, že neznáte základy právní teorie a Vaše hypotézy nejsou rozebrány z hlediska práva, ale z hlediska pocitů, doměnek a emocí.  Budu ve Vaší rovině a nebudu tady dělat právní rozbory, tak Vám na jednom příkladu ukážu nepoužitelnost Vašeho tvrzení. Vždycky jsem říkal, že se nemá srovnávat odboj Mašínů s atentátem na Heydricha, ale po přečtení Vašeho článku udělám výjimku. Podle Vašeho názoru bych já, jakožto obdivovatel Kubiše, Gabčíka, Valčíka, Opálky, Bartoše a mnoha dalších, měl být odsouzen za trestný čin.

0 0
možnosti
PZZ

Petr ze Zlína

18. 8. 2011 5:17
A to tu měli vyvraždit dva miliony členů komunistické strany

včetně členů své rodiny, dnešních senátrů - komunistobijců, kteří také měli být mrtvi, senátorů z ČSSD, hlupáků, které by Mašínové v té době podřízli....karmaR^

0 0
možnosti
A

Anon

18. 8. 2011 3:24
Právo žít svůj jeden jediný a nepřenositelný

žívot je jediným bohem. Nečím, co stína halvy a umožňuje jít dal. V podstatě není na výběr. Hodně štěstí. R^

-

Deus ex machina, Mašína... :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/