Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Jay6

25. 8. 2011 1:17
Kdo jiného připraví o život bude potrestán?

Bolševický teror koncem 40.let a v 50.letech minulého století měl 231 obětí vykonstruovaných politických procesů. Šlo o justiční vraždy. Bylo zabito 231 lidí. Kolik lidí bylo za jejich zabití potrestano? Bolševický zločinecký režim uvěznil celkem 250 tisíc svých spoluobčanů pouze z toho důvodu, že měli jiný politický názor či dokonce jiný třídní původ. Z těchto čtvrt miliónů nevinných vězňů nepřežilo věznění 15-18 tisíc lidí. Kolik z nich bylo umučeno a kolik z nich bylo zavražděno? Kolik lidí bylo za tato zabití potrestano? Vaše argumentace je naprostým výsměchem nevinným obětem bolševického teroru. Ale zůstaňme u skupiny bratří Mašínů. Pan Zbyněk Janata byl dopaden a popraven. Proč? On sám nikoho nezabil ani se na zabíjení nepodílel. O Václavu Švédoví otci dvou malých dětí nemluvě. Strýc bratři Mašínů národní válečný hrdina pan Ctibor Novák se neúčastnil akcí bratři Mašínů. Nikoho nezabil a přesto byl popraven. Nedostalo se mu ani satisfakce soudního procesu nezávislého soudu(stejně jako Mašínům a Paumerovi). Byla to justiční vražda. A kdo zabije má být potrestán? Kde jsou dnes vrahové, kteří zabíjeli v uniformách SNB? Byli za své vraždy skutečně všichni potrestání? Přece kdo jiného připraví o život má být potrestán!

0 0
možnosti
JU

Jsem UWO

23. 8. 2011 9:10
Bratři Mašínové za 100 let

Bratři Mašínové a jejich společníci jsou již historické postavy. Jejich činy jsou činy, které se musí posuzovat v historických souvislostech a ne z pohledu dnešního a vlastně i tehdy platného práva.Aby dosáhli svého cíle, museli jednat nezákonně. Dějiny jsou plné jednání jednotlivých osob, či skupin osob, které bylo v rozporu s tehdejšími a vlastně by bylo také v rozporu s dnešními zákony.Bratři Mašínové budou ještě dlouho vzbuzovat debaty a budou na ně kontroverzní názory.

Ale později se zařadí do některé skupiny historických osob v českých zemích.

Zda budou ve skupině s Janem Jiřím Graselem, Václavem Babinským či zemským škůdcem Jiřím Kopidlanským nebo ve skupině společně s Morávkem, Balabánem Mašínem st. a dalšími stovkami odbojářů, to rozhodnou další generace.

Možná o nich časem někdo napíše operu (dnes spíše muzikál) jako o zemském škůdci Daliborovi z Kozojed.To vše se uvidí.

Pro mě to jsou pouze chlapi, co si nechtěli nechat dát přes hubu a uděřili první.

1 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

23. 8. 2011 9:22
Re: Bratři Mašínové za 100 let

Myslím, že za deset let po nich už ani pes neštěkne. Tím méně za sto.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 8. 2011 8:49
je to moc složité,

Protože při hodnocení (a nejenom)  Mašínů se míchá spousta hledisek, dokonce z  různých časových pohledů. Jeden pohled je morálka, a ta je naprosto subjektivní.Pro někoho je proti morálce vůbec někoho zabít (viz Desatero-Nezabiješ), pro jiného je zcela morální rubat své nepřátele na potkání (z hlediska vyššího principu , vražda na tyranu není zločinem). Které stanovisko  je správné???

Druhé je hledisko je trestní zodpovědnosti, a tady se musíme ptát, z jakého časového pohledu.Z hlediska tehdejších (sic komunistických) zákonů byli Mašíni vinni, a kdyby je chytli, skončili by na šibenici.Vražda byla vraždou už tenkrát. Z hlediska dnešních zákonů už trestně zodpověděni nejsou, jejich čin je promlčen.

0 0
možnosti

zab5

23. 8. 2011 8:52
Re: je to moc složité,

.. a proto jim dáme vyznamenání....

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 8. 2011 7:42
Pořád nechápete to podstatné

Odboj je vždy protiprávní, proto je to odboj. Záleží pak na dalších režimech, jestli ho zpětně uznají a legitimizují, případně omilostní.

-

Mašínové byli odbojáři a jednali protiprávně. To není nic, co by si odporovalo, naopak. Co se obohacování týče - Mašíny okradli komunisti o víc, než kolik získali svými akcemi. Vytahování otázky peněz je účelové, odbojáři obecně neskládají slib chudoby a odříkání se hmotných statků, naopak, vzít peníze režimu je často používaný odbojářský postup, způsob financování odbojářských akcí i života odbojářů.

-

Právo Mašínů na ozbrojený odpor je z mého pohledu evidentní, komunistický režim byl opravdu srovnatelný s režimem nacistickým. Že nebyli Mašíni příliš úspěšní a jejich akce jsou vnímány rozporně, může být způsobeno nedostatkem jejich schopností a nezkušeností. To nic nemění na jejich evidentních úmyslech - snaze o ozbrojený odpor proti zločinnému režimu.

2 0
možnosti

zab5

23. 8. 2011 7:59
Re: Pořád nechápete to podstatné

Snažíte se pěkně a skoro nejlíp, co jsem četl. Že vraždili kvůli získání zbraní na loupež peněz je fakt, který vy obhajujete tím, že to odbojáři dělají. Ano, na financování akcí . Oni ale peníze spotřebovali na drahé oblečení, nábytek, motorky a chlast. Co je na tom , proboha, odbojářského? Jediný "činem" , ketrý jsem se dozvěděl, ač všude prosím o nové informace je podpálení několika stohů a nově ještě rozbité sklo u vývěsky. Vy mi snad ale vysvětlíte alespoň tu "snahu o ozbrojený odpor proti zločinnému režimu", kdy se už v roce 1946 vloupali do vojenského muzea v Poděbradech...

0 0
možnosti
W

wiki5.5

23. 8. 2011 6:08
takze

to co schvaluji vrazdu Horakove se take dopousteji trestneho cinu?

0 0
možnosti

zab5

23. 8. 2011 6:36
Re: takze

Už se jděte bodnout s Horákovou. CO ji pořád vytahujete? Vy snad znáte někoho, kdo schvaluje její vraždu, nebo co??

0 0
možnosti

rezjirrezjir

23. 8. 2011 5:33
Mašini nejednali v zištném zájmu

to by se pak jednalo o pouhou kriminalitu, to by určitě USA Mašiny vydaly, ale šlo o předem koordinovanou činnost s britským agentem chodcem Jíšou ve státním zájmu Velké Británie a USA. Mašíni prostě jednají jako jednotka speciálních sil v nepřátelském území, kde mají za úkol vnášet zmar a chaos, případně se živit na účet nepřítele. Ctirad Mašin jasně sdělil, že plnili úkol a doznal se ke kontaktu s Jíšou.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

23. 8. 2011 5:17
Nějak mi uniká, čemu říkáte schvalování vraždy

Pokud by někdo schvaloval vyvraždění Slavníkovců, byl by vinen schvalování vraždy? No samozřejmě ne. Totiž vrah je již mrtev a tudíž není možné ho stíhat. Navíc nevím, že by v historii naší země byl někdo, kdo by obhajoval vyvraždění Slavníkovců.  Dále schvalování vraždy knížete Václava ( známý jako svatý Václav ), i když historicky jeho smrt naší zemi prospěla, tak nevím o nikom, kdo by jeho vraždu schvaloval.

Pokud řeknu, že vraždy Slavníkovců a Vaclava, případně Hyedricha a komunistů historicky prospěly zemi, tak se jedná o schvalování vražd. Účel nesvětí, nebo nesvětí prostředky?

0 0
možnosti
WP

Walther P99

23. 8. 2011 2:07
K Mašínům

Jediný odboj, kterého se Mašími proti komunistům dopustili jsou jejich nehorázné kecy.Jinak skutek utek, podříznutí svázaného strážnostra ani zastřelení neozbrojeného účetního lze za odboj považovat těžko.Podpálením pár stohů maximálně naštvali majitle stohů, ale režim rozhodně nepoškodili. Pak je tu jejich slavný zahraniční odboj v US army, ha ha ha, hoši podepsali minimální pětiletý kontrakt, aby získali občanství, 5 let se váleli na základně Fort Bragg a následně odešli do civilu.

0 0
možnosti
WP

Walther P99

23. 8. 2011 1:57
Máte v članku chybu

Říšskym protektorem byl  JUDR. Konstantin  von Neurath nikoliv Reinhard Heydrich , jak mylně uvádíte. Raynard Heydrich byl Zastupující  říšský protektor v Čechách a na Moravě, s hodností SS Obergruppenfurera a generála policie, po smrti Heydricha je jmenován nový zastupující protektor Kurt Daluege a následně pak řádný protektor Kurt Daluege i když faktickou moc v té době má K.H.Frank.

0 0
možnosti
.B

..motýl bombardér

23. 8. 2011 1:06
jste

nejchytřrjší člověk ve vesmíru!!

0 0
možnosti