Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cojanato

25. 8. 2009 23:18
A kde je výchova nových "kádrů" ?

Pan (soudruh) Janota je asi v jisté míře schopným úředníkem, když tam vydržel tak dlouho. Jde ale i o to, kdo ho tam 20 let po "sametu" držel, a nejen jeho. No, kdo asi, když samet byl v podstatě jen zástěrka pro komunistický převrat ?:-/

První předseda vlády, soudruh Čalfa, ......a další a další soudruzi nebo ti bývalí. Je tak ?:-)To mluví samo za sebe, ne?

To, že za posledních 20 let nemáme na odpovědných místech z 99% nové, schopné a minulostí nezatížené lidí, to je vizitka celé naší politické garnitury a bez ohledu na barvu dresu.

Sakra, tak kdo tady vlastně vládne, soudruzi ???

0 0
možnosti
JN

5alfa

26. 8. 2009 0:15
Re: A kde je výchova nových "kádrů" ?

Koho jsme si zvolili, ten nám vládne! Je to docela prosté, milý Watsone.:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 8. 2009 23:03
trochu to s tím nadšením přeháníte

Janota teď v podstatě řekl to, co říkal všem ministrům vždy. Samozřejmě to není jen on, ale i další úředníci MF. Dnes je rozdíl pouze v tom, že to neříká svému nadřízenému, ale veřejnosti. Kdyby tak učinil v době náměstkování, okamžitě by skončil. Vyčítat Janotovi mynulé deficity, je podobné, jako vyčítat mzdové účetní výši odměn či platu. Ostatně i teď je to neřešitelné - mandatorní výdaje jsou nastavené zákony. Jejich výši kritizují úředníci MF už dvacet let, rada ČNB také, ale to je tak vše co mohou udělat. Úředníci nesestavují rozpočet strategicky (kolik zaco), ale pouze účetně, tedy které příjmy (včetně dluhových) mají pokrýt které výdaje. Možnost úředníků rozhodovat o deficitu je nulová.

Skutečný odhad letošního i příštího deficitu je mnohem horší než co se publikuje. všiměte si, že ČNB takticky mlčí. Každoročně jsou navíc splatné desítky miliard dluhopisů. Na zaplacení není, tak se musí znovu půjčit (cca o100miliard víc)

Co by měl podle Vás Janota dělat? Lhát nebo mlčet?

 

0 0
možnosti

Clara Shot

25. 8. 2009 23:37
Mluví dobře pro nás, mlčel dobře pro sebe..

Přijde mi to tragikomický, nic víc, nic míň..

A propos, ČNB si nemůže dovolit v téhle situaci moc mluvit, to by jejím představitelům zodpovědnost nedovolila.

0 0
možnosti
MD

midou

25. 8. 2009 18:49
asi to tak bude

nicméně je lepší že konečně promluvil. ;-)

0 0
možnosti

Clara Shot

25. 8. 2009 22:28
Jo, člověk si nakonec řekne, díky Bohu za úřednickou vládu..

Jen mi prostě přijde divný, že to říká člověk, kterému kariérismus nedovolil pokusit se o lepší správu veřejných financí až doteď, když už ví, tam z toho víc nevytěží.

0 0
možnosti
ZF

Zubrsu

25. 8. 2009 17:50
200 poslanců prožere každoročně finance od 10 mio. občanů...

Rozpočet republiky čítající zhruba 10 mio občanů, stíhá "prožrat" necelých 200 imunitních exotů v PS.A to prosím stihli prožrat i naši budoucnost (současný dluh cca 100.000,- na hlavu a občana včetně dětí).Neslyšel jsem jediné slovíčko o tom, že tito nenažranci začnou šetřit u sebe, či dokonce budou trestně odpovědni za svou špatnou činnost v PS. Kdypak na ně dojde,měli by dostat průměrný plat občana této republiky a zodpovídat se za hospodářské výsledky svého konání a jednání.;-€

0 0
možnosti
C

cojanato

25. 8. 2009 23:01
Re: 200 poslanců prožere každoročně finance od 10 mio. občanů...

R^:-)Mně se líbí těch......"2O0 imunotních exotů v  PS" .....!

To je fakt hezký.  A když někdo z nich vypadne, tak vždycky je nachystán náhradník odpovídajících kvalit, .......hlavně většinou snaživý kejval.

0 0
možnosti
LK

shorticek

25. 8. 2009 16:56
Jednoduchá léčba

DPH sjednotit aspoň na 22-25% (na přechodnou dobu do konce 2010).Valorizace nezvyšovat pod hranici inflace 10%.Zrušit předčasný důchod.Provést penzijní reformu (včera bylo pozdě) s druhým a třetím pilířem.Sociální dávky (všechny) nahradit jedinou dávkou v sociální nouzi.Dividendy od ČEZu používat výhradně na investiční projekty (a jejich podporu) s vysokou přidanou hodnotou.Zmrazit platy ve státní správě a plošně seškrtat 10% početních stavů (jak to udělalo min.obrany -4500 lidí dolů).A půjde i zadlužení dolů...všichni natahují ruku ke státu,ale nikdo do st.rozpočtu nepřispívá-a všechno by každý chtěl mít.Nebo ne?

0 0
možnosti
R

rojack

25. 8. 2009 18:04
Re: Jednoduchá léčba

Kolik ležáků jste si dal?

Teoreticky by to ale mohlo vést k světlým zítřkům :-)

Ještě vymyslet něco na vyžírky rozkrádající rozpočet přes všelijaké dotace, státní zakázky, apod. a máme tady ideální stát.

0 0
možnosti
MM

MC MC

25. 8. 2009 16:39
trochu doplním autora, aby si rozšířil obzory ...

milý bloggere, bohužel jsi opominul fakt, že být náměstkem a ministrem je jako nebe a dudy. Ministr je politik, který dělá politická ( populistická ) rozhodnutí, kdežto náměstek a všichni pod ním jsou tam od toho, aby jeho rozhodnutí naplnili. Jistě se shodnem, že neexistuje žádný náměstek na ministerstvu, který by nerespektoval rozhodnutí svého ministra, ba či dokonce vlády, která připravuje a předkládá zákony, které pak třeba ukládají povinnost mít takový a makový rozpočet ... to jen pro Tvé doplnění obzorů :)

0 0
možnosti
KA

karel60

25. 8. 2009 17:02
Re: trochu doplním autora, aby si rozšířil obzory ...

Já bych to negoval. Ministr je politik a svému rezortu většinou vůbec nerozumí (chemik Kalousek). Na ministerstvu vládnou náměstci, ať už Hroboň se Šnajdrem na MZ nebo Janota na MF a ministři jsou jen jejich hlásné trouby. Tam kde je státní kasa jí nedovedl Kalousek, ale Janota.

Nejprve Janota ten rozpočet sestaví a pak ho Kalousek donese na vládu, kde na to všichni kývnou, když nejprve řvou, že oni chtějí mít víc. Pak to Kalousek přinese do PS a Topolánek řekne, že přes to vlak nejede a koalice rozpočet s přeběhlíky schválí. To se to kecalo při schvalování rozpočtu, že nás se krize nedotkne a růst bude + 7%. Pak už jen + 4% a teď Janota přiznává, že to bude - 4% a ještě není všem dnům konec. Jistě, že mandatorní výdaje dané zákony jsou pro rozpočet svazující, ale vždyť ty zákony zase prosadila vláda na návrhy svých ministerských náměstků. A tak zmrazíme při rostoucích nákladech všechno, jen Kocábovi hodíme do chřtánu 400milionů Kč. Pak není na vakcínu proti tetanu. Ale co s lidma.

0 0
možnosti
ZL

wilderness

25. 8. 2009 16:25
janota má pravdu

Milý bloggere,

jsi trochu vedle. Pan Janota je opravdu dobrý úředník a že dluh každoročně narůstal, není jeho vinou. Kdyby bylo na ministrestvu financí a jeho odbornících, tak by nezadlužovali, ale dluh narůstá vlivem politických tlaků z nejrůznějších stran, a nechci se pouštět do otřepaných diskusí, jestli více zadlužili socdemokarté nebo ODS. Je to jak tzv. porcování medvěda. Pokud vím, Janota není členem žádné politické strany a má nejlepší zkušenosti s přípravou rozpočtu. Ale Janota rozpočet nikdy neschvaloval, v tom je ten rozdíl. 

0 0
možnosti
KA

karel60

25. 8. 2009 16:21
Chybička se vloudila.

Nepřímé daně chce Janota zvýšit u základní daně o 1% z 19 na 20%, ale u denně a nejvíce užívané snížené daně (potraviny, knihy, léky ...) o 2% z 9 na 11%.

0 0
možnosti